De ce este dragostea buna pentru sanatate?

Actualizat: 11 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este casatoria buna pentru sanatate? In general, cercetarile afirma ca da. Oamenii casatoriti traiesc mai mult, au un acces mai facil la asistenta medicala, se bucura de o viata sexuala mai satisfacatoare, sunt mai putin stresati si au un stil de viata mai sanatos.

De asemenea, in cazul oamenilor casatoriti, riscul de a dezvolta boli de inima, diabet si depresie, este mai scazut comparativ cu oamenii singuri.

Avantajele oferite de casatorie

Lista de avantaje pentru sanatate pe care le ofera casatoria este atat de lunga, incat specialistii chiar recomanda casatoriile fericite. Exista insa si mici diferente, intrucat barbatii si femeile nu beneficiaza in acelasi fel sau cel putin nu in mod egal, in urma acestui tip de convietuire.

Viata sexuala a unui barbat este mult mai buna decat cea a unei femei dupa casatorie, in timp ce la femei riscul de a dezvolta depresii tinde sa scada mai mult decat cel al partenerilor lor atunci cand sunt implicate in relatii pe termen lung.

Casatoria insa nu este strict necesara. Femeile si barbatii se pot bucura de multe beneficii pentru sanatate chiar daca doar traiesc impreuna sau daca au o relatie stabila pe termen lung, cum este cazul cuplurilor de acelasi sex care nu au posibilitatea de a se casatori.

Beneficiile relatiilor de durata pentru sanatate

Durata de viata

Casatoria prelungeste viata. In comparatie cu omologii lor necasatoriti, oamenii casatoriti traiesc mai mult si exista mai putine riscuri de a interveni decesul prematur.

In urma unor studii s-a constatat ca rata de deces a fost de doua ori mai mare in randul barbatilor necasatoriti decat in al celor casatoriti, insa in ceea ce priveste femeile casatorite si cele necasatorite, diferentele au fost nesemnificative.

Casatoria are un rol important in protectia impotriva accidentelor mortale, a violentei si a altor acte similare care implica mai des persoanele mai tinere.

Bolile

Unele dintre motivele pentru care casatoria poate prelungi durata de viata este ca pare sa reduca riscul aparitiei bolilor grave la anumite persoane. Posibilitatea declansarii diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare, a bolii Alzheimer, bolilor pulmonare si a altor maladii cronice sunt mai mici la persoanele casatorite decat la cele necasatorite.

In cazul celor mai multe dintre afectiuni, scaderea riscului asociat cu casatoria este aproximativ acelasi, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Diferente destul de mari se intalnesc in cazul bolilor de inima. Casatoria injumatateste riscul de deces din cauze cardiace in cazul femeilor, potrivit studiilor, in timp ce in cauzul barbatilor, procentul este mai mic.

Vicii

Disproportia beneficiilor legate de bolile cardiovasculare dintre barbati si femei poate fi explicata partial de faptul ca burlacii au tendinta de a duce un stil de viata mai putin sanatos decat femeile necasatorite si in cazul lor exista probabilitati mai mari sa fumeze, sa bea mai mult si sa aiba diverse vicii.

S-a demonstrat in urma unor studii ca barbatii care s-au casatorit au inregistrat o scadere importanta si brusca a consumului de marijuana si alcool. Inclusiv femeile maritate beau mai putin alcool decat cele care nu sunt casatorite sau implicate intr-o relatie pe termen lung, dar fumeaza marijuana dupa casatorie, la fel de des cum o faceau si inainte.

Desi implicarea intr-o relatie se pare ca are mai putin efect asupra fumatului, exista si aici diferente notabile. Pentru o femeie care se casatoreste cu un fumator exista un risc destul de mare sa inceapa sa fumeze, dar nu si invers: daca nevestele lor fumeaza, barbatii nu sunt dispusi sa adopte acest obicei.

Pur si simplu, femeile pot avea o influenta mai buna asupra barbatilor, decat situatia inversa. Nevestele tind sa isi sustina mai mult emotional partenerul si sa-si incurajeze sotii sa renunte la fumat si baut.

Depresia

Desi oamenii adora sa se planga de faptul ca partenerii lor sunt dificili, compania acestora are efect pozitiv asupra sanatatii lor mintale, mai ales pentru femei. Acest lucru este valabil mai ales cand vine vorba despre depresie, care este de aproximativ doua ori mai des intalnita la femei.

Depresia este expresia stresului feminin. Unul din cele mai mari beneficii oferite de casatorie pentru femei este riscul mai scazut de aparitie a depresiei. Casatoria pare sa aiba un puternic efect stabilizator pentru femeile care sufera de tulburare bipolara.

Femeile casatorite cu tulburare bipolara au mai putine episoade depresive si mult mai usoare decat cele necasatorite, dar tendinta nu se regaseste si in cazul barbatilor care sufera de aceasta afectiune.

O relatie de durata cu un partener pare sa aiba acelasi efect benefic pentru sanatatea mentala a unei femei ca si casatoria.

Stres

Contrar credintelor populare, barbatii au tendinta de a se stresa mult mai usor decat femeile. Experimentele au confirmat ca atunci cand barbatilor li se ofera o sarcina stresanta, nivelul lor de cortizol creste mai mult decat cel al femeilor aflate in aceeasi situatie. Din fericire, in cazul barbatilor care sunt implicati intr-o relatie romantica nivelul stresului scade.

Greutate

Un aspect in care casatoria pare sa dauneze sanatatii este de fapt, acumularea kilogramelor. In general, mai ales la barbatii insurati, comparativ cu burlacii, creste indicele de masa corporala.

Atat femeile, cat si barbatii implicati in relatii pe termen lung au tendinta de a castiga in greutate. Totusi, se pare ca femeile se ingrasa mai mult si pot deveni inclusiv supraponderale si obeze.

Desi chiar si cuplurile care traiesc impreuna se ingrasa si femeile castiga mai mult in greutate decat barbatii, numarul kilogramelor acestora este mai scazut decat ale femeilor maritate.

Viata sexuala

Cuplurile casatorite si cele care locuiesc impreuna au o viata sexuala mult mai activa decat persoanele care sunt singure sau au relatii pasagere. Jumatate dintre barbatii casatoriti au declarat intr-un studiu de amploare ca sunt extrem de multumiti emotional de viata lor sexuala, comparativ cu 33% dintre barbatii necasatoriti sau cei care nu locuiesc cu un partener.

In contrast, doar 42% dintre femeile casatorite au fost extrem de multumite de viata lor sexuala, fata de 31% dintre femeile care nu locuiau cu partenerul.

Viata sexuala a femeilor nu este la fel de satisfacatoare in timpul mariajului cum pare sa fie pentru barbati, din cauza ca acestea deseori considera ca nu primesc aprecierea pe care o merita, dar si din cauza resentimentelor legate de impartirea treburilor in gospodarie.


Citeste si despre:

8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale Beneficiile sexului pentru sanatate Afla ce efecte benefice are asupra corpului activitatea sexuala la inceputul zilei Prematurul - o fiinta extrem de fragila Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Hipotrofia staturo-ponderala O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Depresia si influenta ei asupra vietii de cuplu Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Educatia sexuala Tulburarea reactiva de atasament Disfunctia orgasmica Mituri despre divort si casatorie Ce impact poate avea casatoria asupra greutatii
Cere sfatul medicului ×