Cum poate fi recunoscuta o relatie codependenta

Actualizat: 24 Mai 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Care ar fi semnele unei relatii codependente? In zona de fictiune, Romeo si Julieta formeaza un cuplu a caror sentimente au fost mai importante decat propriile vieti. In domeniul istoriei este prezentat cazul sotiilor lui Henry al XIII-lea care se considerau nefericite in mariajul cu regele egocentric, daca nu ii oferau fiul mult dorit. Cele mai multe dintre relatiile codependente nu au un sfarsit tragic, desigur. Totusi, o persoana codependenta nu permite deseori celor din jurul ei sa se bucure, pe deplin, de viata.

Intr-o relatie, cel codependent considera partenerul si insasi relatia mult mai importanta decat propria persoana. Este un fel ciudat de a privi lucrurile, caracterizat de lipsa de echilibru intre dependenta si independenta. Vestea buna este ca un partener codependent ar putea gasi solutii prin propriile sale eforturi la problema pe care o are.

Codependenta

Conceptul de codependenta a fost exprimat, mai ales in cazul cuplurilor in care un partener era dependent de alcool sau droguri. Totusi, chiar si in viata de cuplu pot exista probleme care pot stimula codependenta. Dificultatile pot sa apara atunci cand unul dintre parteneri nu-si controleaza impulsurile, anumite reactii sau pur si simplu nu arata interes pentru relatie. Celalalt partener - cel care este codependent - incearca sa faca tot posibilul sa rezolve lucrurile care nu functioneaza. De exemplu, daca o persoana este alcoolica, partenerul va face tot posibilul si va incerca intr-un mod personal, prin diverse modalitati, sa il ajute sa depaseasca aceasta dependenta. Deseori, acesta va incerca in mod repetat sa-si salveze partenerul sau relatia.

Codependenta poate sa apara intr-o relatie si atunci cand unul dintre parteneri este preocupat de sine sau dezinteresat, iar celalalt este mai implicat si face multiple eforturi de a consolida relatia. Totusi, partenerul codependent gaseste modalitati de recompensa pentru eforturile sale. Probabil ca explicatia are legatura cu detinerea controlului. Aceste persoane joaca rolul celui lipsit de control, neajutorat si se transforma in persoane care detin puterea si astfel, considera ca vor fi respectate, dar pierd din vedere faptul ca ar trebui sa aibe grija de sine in loc sa-si dovedeasca acest tip de putere.

Pur si simplu, pentru unii oameni, faptul ca se afla intr-o relatie - chiar daca nu e intotdeauna ideala - poate fi reconfortant. Multi indivizi au o stima de sine scazuta si considera ca nu fac nimic bun, ca nimeni nu-i doreste ca parteneri si ca atare se complac in diverse situatii. Aceste ganduri negative sunt frecvente si au un mare impact in cazul justificarilor unor oameni privind implicarea lor in relatii care nu sunt tocmai potrivite pentru ei.

Cauze si tratament ale codependentei

Oamenii care sunt codependenti deseori au crescut in familii in care s-a manifestat aceeasi problema. De exemplu, o tanara cu un tata alcoolic ar putea sa fie atrasa, mai tarziu, de barbati care consuma prea mult alcool. Definitia lor legata de iubire presupune codependenta inca din faza de inceput a unei legaturi. Cei mai multi, dintre oamenii care nu s-au dezvoltat intr-o atmosfera codependenta nu vor rezista prea mult timp intr-o astfel de relatie.

Persoanele codependente considera ca dragostea inseamna sacrificiul pentru partener, se multumesc cu orice le ofera partenerul. Deseori, pur simplu acestea ajung sa ramana blocate in relatie, chiar daca aceasta nu le ofera nici o satisfactie, la modul real.

Relatia dvs. este codependenta?

Raspunsurile la trei intrebari simple pot fi de ajutor pentru a identifica daca o relatie este sau nu codependenta:
1. Relatia este mai importanta decat mine?
Dragostea implica sentimente altruiste, prin care un partener doreste sa-l faca pe celalalt fericit. Totusi ceea ce o persoana ofera din dragoste, nu trebuie sa atinga limite extreme. Daca se ajunge la sacrificiu, e ceva in neregula.

2. Ce pret am platit/platesc pentru a avea o relatie cu partenerul meu?
Cei care sufera de tulburari de anxietate pot constientiza anumite aspecte doar atunci cand evalueaza rezultatele actiunilor lor. De exemplu, cazul in care unul dintre parteneri nu se poate deplasa intr-o vacanta in strainatate pentru ca sufera de rau de inaltime si nu poate zbura cu avionul, dar il incurajeaza pe partener sa petreaca singur vacanta. De obicei, ar trebui sa se gaseasca o cale de mijloc. A fi pe ultimul loc, nu este un lucru deloc sanatos, pentru nici o persoana.

3. Sunt singurul care doresc ca aceasta relatie sa mearga?
Daca partenerului nu-i place tenisul sau nu este interesat sa trimita mingea in terenul celuilalt, jocul nu va fi prea distractiv. Acelasi lucru este valabil in cazul cuplului in care doar o persoana depune efort ca o relatie sa functioneze.

Revenind la codependenta

Daca se descopera ca acest aspect exista intr-o relatie, totusi, aceasta mai poate fi salvata? Acest lucru depinde de modul in care vor fi abordate problemele: poate fi nevoie de ajutorul unui consilier de familie sau a unui psihoterapeut (uneori unul dintre parteneri poate avea nevoie de consiliere individuala). Este utila si implicarea in diverse grupuri de suport si sprijin in cazul persoanelor afectate de diverse dependente (alcool, droguri, etc.).

Deseori, dupa ce redevine o persoana echilibrata, cel care a fost codependent decide sa renunte la relatie. Ajunge deseori sa spuna: "te iubesc, dar trebuie sa am grija si de propria mea persoana". Iar in alte cazuri, relatia suporta schimbari, pozitive, consolidandu-se


Citeste si despre:

Relatia de iubire este strans legata de atasament Sa ne eliberam de schemele copilariei Cum este sa fii gelos Dependenta de dragoste si sex Agresivitatea in cuplu Gelozia Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Tot ce trebuie sa stiti despre meditatie Nu te mai simti implinit in relatia de cuplu? Iata 7 modalitati prin care sa o faci mai frumoasa si mai sanatoasa Secretele unui mariaj fericit si sanatos. Iata ce trebuie sa faceti ca sa fiti impreuna toata viata! Cum afecteaza sexul emotiile? Impactul atasamentului dezorganizat asupra relatiilor interpersonale Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare
Cere sfatul medicului ×