Tomografia Optic Coerenta ca metoda neinvaziva utilizata in identificarea defectelor de material in masele ceramice

Publicat: 25 Ianuarie 2008 | Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Introducere


Realizarea protezelor partiale fixe utilizand materiale ceramice (atat proteze metalo-ceramice, cat si integral ceramice) poate duce la inserarea de incluziuni aerice ce pot genera defecte la diferite grosimi ale materialului de placare ceramic.

Aceste defecte de material pot conduce la formarea de linii de fractura a masei ceramice cu desprinderea acesteia de pe componenta metalica in urma solicitarilor masticatorii.

Metodele clasice de investigare a protezelor dentare presupuneau sectionarea probelor si analiza sectiunilor la un microscop metalografic. Aceasta metoda poate duce la deteriorarea defectelor mici ca dimensiune sau chiar la distrugerea lor, metoda fiind astfel limitata la capacitatea de sectionare a dispozitivului utilizat. Dincolo de aceste aspecte ramane caracterul invaziv al metodei care nu permite reutilizarea protezelor dupa derularea procesului de investigare.

Ca urmare a acestor observatii se poate concluziona necesitatea dezvoltarii unei metode de investigare neinvaziva care sa permita determinarea defectelor de matrial din probele analizate, metoda care sa fie deopotriva de o mare acuratete si simplu de aplicat in practica uzuala.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Material si metoda

Metoda utilizata in acest studiu este tomografia optic coerenta, metoda de investigatie neinvaziva care permite determinarea defectelor existente in grosimea maselor ceramice depuse pe infrastructura protezelor partiale fixe. Pentru acest studiu s-au utilizat 17 proteze partiale fixe metalo-ceramice la nivelul carora investigatia amintita a decelat defecte structurale dispuse la diferite nivele in masa ceramica. Pentu fiecare investigatie s-au realizat 61 de sliceuri la intervale de 66 microni fiecare. Sistemul OCT utilizat in aceasta investigatie a fost cel de 670 nm. Fiecare dintre protezele analizate au fost pozitionate la nivelul unui dispozitiv de mentinere fixa a probelor (holder), dispozitiv ce permite o deplasare cuantificabila a acestora in toate cele trei directii ale spatiului printr-un sistem mecanic.
Activarea sistemului se face respectand o anumita secventa de initiere a partilor componente ale sistemului de analiza utilizand tomografia optic coerenta. Softul dedicat sistemului de investigare permite setarea pasilor de scanare. Pentru a nu obtine un interval foarte mare de achizitie s-a considerat realizarea de sectiuni la circa 66 microni distanta. Sistemul are o acuratete mult mai mare permitand obtinerea de sectiuni cu un pas de 1 micron. Dupa focalizarea zonei de interes se obtin circa 61 de imagini seriate (slice-uri de investigatie). Rezultatele obtinute au pus in evidenta diferite zone de defecte in masa de ceramica, localizate variat.


Email

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19

AstraZeneca testeaza inca o data vaccinul sau anti-COVID, din cauza unei „erori nefericite”

Metode de rejuvenare si revitalizare – peelingul chimic profund cu PRX T33

Durerea in calcai si pintenii calcaneeni

ANPC: Jumatate din mastile de pe piata nu ne protejeaza de COVID-19

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului

30% dintre decesele cu COVID-19 din ultima saptamana au fost raportate in Bucuresti si in 4 judete

Terapia cu anticorpi Regeneron pentru COVID-19 a fost autorizata in regim de urgenta in SUA

Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus

Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii, continua