Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor

Actualizat: 27 Septembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Supradoza de medicamente la copii este un act de iresponsabilitate al parintilor. Lipsa supravegherii acestora, precum si lasarea la-ndemana lor a medicamentelor si substantelor toxice ii poate costa viata pe copii.

Inghitirea accidentala a supradozelor de medicamente este frecventa in randul copiilor. Acestia nu sunt constienti de pericolul care-i pasc atunci cand aleg sa inghita sau sa mestece pastilele pe care le gasesc si cad prada unor pericole serioase.

Curiozitatea specifica varstei, dar si lipsa capacitatii de a recunoaste produsele ii fac sa confunda pastilele cu bomboane si medicamentele lichide cu sucuri si nu mai tin cont de cat anume beau. Daca acestea au si un gust placut, atunci copiii pot consuma chiar si toata sticla, ceea ce le poate cauza decesul.

Simptomele supradozajului cu medicamente la copii

Daca acestia sunt suficient de mari, ei pot fi intrebati rapid in legatura cu ce anume si in ce cantitati au consumat in momentul in care sunt prinsi asupra faptului.
Daca sunt prea mici si nu pot comunica aceste informatii, atunci parintii trebuie sa urmareasca o serie de simptome specifice:
- schimbari bruste ale semnelor vitale (puls, respiratie, tensiune arteriala, temperatura corporala);
- stare de coma;
- somnolenta;
- confuzie;
- transpiratie rece sau dimpotriva, piele fierbinte si uscata;
- crampe abdominale;
- greata sau varsaturi;
- diaree.

Severitatea acestor simptome, precum si afectarea unor organe vitale - plamani, inima, rinichi, ficat etc - depinde de cantitatea si tipul de medicament ingerat de copii.

Masuri de prim ajutor

Primul lucru pe care trebuie sa il faca parintii cand suspecteaza o supradoza de medicamente la copii este sa sune la 112 si sa solicite o ambulanta sau sa mearga la cel mai apropiat spital de urgenta.

Cu cat se reactioneaza mai repede, cu atat cresc sansele de a salva viata celor mici. In cazul in care isi pierd cunostinta sau au semne vitale extrem de slabe, parintii trebuie sa fie pregatiti sa acorde primul ajutor - tehnici de resuscitare cardiopulmonara sau ventilatie artificiala (respiratie gura la gura). Trebuie monitorizate in permanenta semnele vitale.

Toate informatiile legate de tipul, cantitatea si timpul care a trecut de la ingerarea medicamentelor sunt esentiale pentru medici, pentru a salva viata copilului. Chiar daca nu se cunosc foarte multe date, trebuie precizate macar suspiciunile pe care parintii le au dupa inspectarea casei si gasirea flacoanelor deschise.


Citeste si despre:

Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile? Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala Consecintele unei supradoze de aspirina Intoxicatia cu paracetamol Abuzul de barbiturice Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Depresia la copil si adolescent Implicatiile stresului in viata cotidiana Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Combinatii periculoase de medicamente Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala
Cere sfatul medicului ×