Sindromul ochiului uscat

Publicat: 19 Ianuarie 2008 | Actualizat: 15 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiSindromul ochiului uscat (keratoconjunctivita sica) apare ca urmare a unei lubrifieri si umidificari insuficiente a ochiului de diverse cauze: atmosfera uscata, vant, praf, utilizarea de lentile de contact, afectiuni ale pleoapelor, ca parte a procesului de imbatranire, secundar utilizarii unor medicamente (antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine) sau secundar unor afectiuni generale (lupusul, artrita reumatoida, sindromul Sjogren) etc.

Consecinta este o iritatie permanenta a portiunii anterioare a ochiului care determina o inflamatie manifestata prin prurit, senzatie permanenta de uscaciune si arsura la nivelul ochilor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tratament la domiciliu


Pentru ameliorarea simptomelor ochiului uscat, va recomandam urmatoarele care pot fi efectuate la domiciliu:

- cresterea umiditatii aerului: prin cresterea umiditatii aerului, lacrimile se evapora mai incet, mentinand senzatia de confort la nivelul ochiului; atat centrala termica cat si aerul conditionat scad umiditatea aerului
- miscarea excesiva a aerului usuca mucoasa oculara. Evitati miscarea excesiva a aerului prin scaderea vitezei ventilatoarelor din tavan sau/si a celor oscilante
- pot fi aplicate comprese umede sau masaj al pleoapelor cu sampon de copii, care ajuta la mentinerea unui strat lipidic mult mai stabil; acest lucru este util mai ales daca exista inflamatie a pleoapelor sau probleme ale glandelor de la nivel ocular care secreta substante lubrefiante si sebum; caldura incalzeste sebumul de la nivelul glandelor sebacee, determinand curgerea mai usoara a acestuia; prin masaj se stimuleaza iesirea sebumului de la nivelul glandelor; actiunea de curatare scade numarul bacteriilor care distrug stratul de sebum
- lacrimile artificiale, gelurile si lubrifiantii lacrimilor (disponibile in farmacii) ajuta la hidratarea si lubrifierea suprafetei oculare; se administreaza de patru ori pe zi, dar pot fi folositi cat de des este nevoie; solutiile fara conservanti sunt recomandate in cazul in care se doreste folosirea acestora mai mult de sase ori pe zi
- uileiurile lubrifiante oculare sunt mai groase comparativ cu gelurile si lacrimile artificiale; de aceea au actiune mai indelungata decat gelurile si lacrimile artificiale. Cu toate acestea, datorita consistentei crescute, uleiurile pot determina vedere neclara in cazul in care sunt utilizate in timpul zilei. Deci sunt mai ales concepute de a se utiliza pe perioada noptii.

In cazul in care observi ca ochii se usuca mai ales cand citesti sau privesti la televizor, se recomanda efectuarea de pauze frecvente pentru a permite ochiului sa se relaxeze si hidrateze adecvat.

Tratament medical


Desi sindromul ochiului uscat nu se poate vindeca, exista o serie de tratamente. Tratamentul depinde de severitatea afectiunii; se pot utiliza ocazional doar hidratante si lacrimi artificiale sau poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a scadea simptomele ochiului uscat.
Mai exista lacrimi artificiale lubrifiante care ajuta la diminuarea simptomelor. De asemenea medicul oftalmolog poate prescrie o serie de medicamente pentru a ameliora simptomatologia.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Tel: 0219757
Bucuresti, Calea Vitan, Nr. 137-139
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Infectiile urinare - solutii naturale de tratamentInfectiile urinare - solutii naturale de tratament

Citeste si despre:

Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului

Cauzele si manifestarile sindromului de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat

Ochi uscat. Ochi tratat

Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta?

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia!

Ai ochii uscati? Systane te ajuta in combaterea sindromului de ochi uscat

Cum sa va mentineti ochii sanatosi

Bolile ochiului

Informatii esentiale despre problemele frecvente ale ochilor

6 moduri eficiente sa va protejati ochii iarna aceasta