Primul ajutor in caz de sangerare severa

Publicat: 22 Septembrie 2011 | Actualizat: 22 Septembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Este important sa se cunoasca masurile de prim ajutor in caz de sangerare severa. Mainile persoanei care va acorda primul ajutor vor fi curate sau vor fi acoperite de manusi sintetice, speciale. Nu se vor repozitiona organele deplasate. In cazul in care rana este abdominala si pozitia organelor a fost modificata, acestea nu se vor impinge la loc. Plaga se va acoperi cu un pansament.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Masuri de prim ajutor in cazul sangerarilor severe

1. Persoana care sangereaza va fi asezata in pozitie orizontala si va fi acoperita cu o patura pentru a se preveni pierderea caldurii corpului. Daca este posibil, pozitia capului va fi usor mai jos decat trunchiul sau se vor ridica picioarele. Aceasta pozitie va reduce riscul aparitei lesinului prin cresterea fluxului de sange la nivelul creierului. Daca este posibil se va ridica putin si zona care sangereaza.

2. Mainile persoanei care acorda primul ajutor vor fi acoperite de manusi. Se va indeparta orice murdarie si resturi evidente de la nivelul ranii. Nu se va elimina, fara ajutor specializat, nici un obiect de mari dimensiuni sau care este infipt in corpul victimei. Rana nu se va sonda si se va curata. Principala preocupare trebuie sa fie oprirea sangerarii.

3. Se va aplica presiune directa asupra ranii pana cand sangerarea se va opri. Se va folosi un bandaj steril sau o carpa uscata si se va tine presiunea in mod continuu timp de cel putin 20 de minute fara sa se verifice daca s-a oprit sangerarea. Presiunea se va mentine prin legarea ranii cu un bandaj strans (sau o bucata de carpa curata) si banda adeziva. Se vor folosi mainile in cazul in care nu este disponibil nimic altceva. Daca este posibil, se vor purta manusi din cauciuc sau latex sau o punga curata de plastic pentru protectie.

4. Nu se va muta tifonul sau bandajul. Daca sangerarea continua sa patrunda prin tifon sau alt material, acesta nu se va indeparta, se va mentine in continuare pe rana. In schimb se vor adauga mai multe materiale absorbante in partea superioara a ranii.

5. Se va apasa cu putere o artera principala daca este necesar. Daca sangerarea nu se opreste nici in urma presiunii directe, se va aplica presiune pe artera care furnizeaza sange in zona ranii. Punctele de presiune ale bratului sunt in interiorul bratului chiar deasupra cotului si chiar sub axila. Punctele de presiune ale piciorului sunt localizate chiar in spatele genunchiului si in zona abdomenului. Se va presa artera principala in aceste zone, spre os. Se vor tine degetele plate. Cu cealalta mana se va exercita presiune pe rana.

6. Se va imobiliza partea vatamata a corpului dupa ce s-a oprit sangerarea. Rana se va bandaja si se va solicita serviciul de urgenta cat mai repede posibil.

Daca se banuieste ca ar fi implicata o hemoragie interna, se va solicita serviciul medical de urgenta.
Semnele de hemoragie interna includ:
- sangerari din diverse cavitati ale corpului (nas, urechi, rect sau vagin);
- voma sau tuse care contine sange;
- vanatai pe gat, piept, abdomen sau intre coaste si sold;
- rani care au penetrat craniul, pieptul sau abdomenul;
- sensibilitate abdominala, posibil insotita de rigiditate sau spasme ale muschilor abdominali;
- fracturi;
- stare de soc indicata de slabiciune, anxietate sau piele rece la atingere.


Email

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala)

Primul ajutor in caz de inconstienta

Masuri de prim ajutor in cazul muscaturilor de caine. Cum pot fi prevenite infectiile

Ghid de prim ajutor pe timp de vara

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Tipuri de soc si masuri de prim ajutor

Sangerarea rectala

Sangerarea uterina de natura functionala

Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor

Colonoscopia - cauze, simptome si tratament