Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare

Publicat: 12 August 2008 | Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Consultant: Dr. Daciana Velisarato
Medic specialist ortodont
Clinica: Velvet Dental

Factorii care influenteaza dezvoltarea dento maxilara


Pentru o profilaxie (prevenire), un tratament precoce si interceptarea cat mai eficienta a anomaliilor trebuie sa se cunoasca cat mai bine factorii care le produc. Dintre acestia amintim factorii genetici ce influenteaza cresterea si dezvoltarea osoasa, atunci cand sunt nefavorabili producand anomalii in teritoriul maxilo facial.

Factorul mediu este unul dintre cei mai importanti factori ce limiteaza sau accentueaza expresia anomaliilor dento maxilare.

Desi factorul genetic se manifesta in timpul cresterii si dezvoltarii, el poate fi influentat pozitiv prin tratament ortodontic precoce. Anomaliile congenitale pot avea sau nu cauza genetica, putand sa fie rezultatul unei conditii anormale a mamei in timpul sarcinii.

Variatiile in morfologia (aspectul, forma dintilor), numarul, timpul si ordinea de eruptie sunt de asemenea factori importanti in producerea anomaliilor dento maxilare.

Functia musculara (mai ales pozitia si functia limbii, a obrajilor, buzelor) reprezinta factori importanti in dezvoltarea normala, deoarece echilibrul muscular determina aria in care dintii vor ramane dupa tratamentul ortodontic.

Factorii nutritionali si cei endocrini interfera cu o crestere si dezvoltare armonioasa la nivel dentar si maxilar.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ce masuri putem lua pentru a preveni si intercepta?

Putem vorbi de preventie prenatala, realizata prin investigarea mostenirii genetice, a starii de sanatate a mamei, evitarea stresului fizic si psihic; momentul nasterii fiind de asemenea foarte important.

Preventie postnatala prin urmarirea cresterii si dezvoltarii osoase, a functie musculare de catre medicul pediatru si ortodont, alimentatia naturala (suptul la san) jucand un rol important.

Odata cu eruptia dintilor este foarte important sa se mentina sanatatea dintilor temporari, printr-o igiena corespunzatoare, sigilari dentare realizate pentru prevenirea aparitiilor cariilor precum si tratamentul acestora.

Totodata obiceiurile vicioase (sugerea degetului, respiratia orala - cu gura deschisa, pozitii anormale ale limbii in timpul inghititului) produc dezechilibre musculare la nivelul cavitatii orale care la randul lor sunt factori importanti in dezvoltarea anomaliilor dentare si maxilare.

Examinarea copiilor trebuie facura periodic, astfel incat, eruptia, migrarea, sanatatea dentara fiind urmarite, se poate interveni si trata la timp anomalia cu rezultate optime.

Principiile tratamentului ortodontic sunt aplicate in fiecare faza de dezvoltare si la nivelul fiecarei ramuri stomatologice, fie ca se refera la tratamentul cariilor, la tratamentele protetice pentru a inlocui dintii absenti (extractii, lipsa congenitala a unor dinti), mentinerea spatiului pentru dintii definitivi in cazul pierderii precoce a celor temporari, sau extractia acestora in caz ca sunt retinuti mai mult decat este necesar si interfera cu eruptia normala a dintilor definitivi sau la tratamentul tesuturilor moi (buze, limba, obraji).

Preventia si tratamentul precoce stau la baza principiilor de sanatate din punct de vedere ortodontic. Interceptarea anomalii dentare si maxilare in stadiu initial prin masuri ortodontice influenteaza cresterea si dezvoltarea osoasa putandu-se restaura echilibrul necesar la nivelul cavitatii orale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Dr. Dragus
Tel: 0213124690
Sectorul 1, Str. Stirbei Voda, Nr. 110A
Email
Clinici
recomandate

6 suplimente de ajutor pentru organism6 suplimente de ajutor pentru organism

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor