Un virus contribuie la instalarea obezitatii

Publicat: 21 August 2007 | Actualizat: 07 Iulie 2011

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cercetatorii de la "Pennington Biomedical Research Center in the Louisiana State University" au descoeprit un virus care, se pare, ca provoaca obezitatea. Cand celulele stem (umane) sunt expuse acestui virus, acestea nu numai ca se transforma in celule grase dar au incep sa acumuleze grasime.

Pe parcursul a cativa ani, cercetatorii americani au cautat o legatura intre obezitate si acest virus numit adenovirus-36. Virusul, face parte din familia virusilor care provoaca raceala si conjunctivita. Cercetatorii, au descoperit ca un procent mult mai ridicat de persoane supraponderale au fost infectate cu acest virus, decat persoanele cu o greutate normala. De asemenea, cercetatorii au expus la acest virus animale. Rezultatul a fost ca acestea au luat in greutate si pe aceasta cale cercetatorii au descoperit in acest virus o gena care cauzeaza obezitatea animalelor.

Din cauza restrictiilor de ordin etic, cercetatorii nu au putut expune oamenii la acest virus dar pentru a putea continua cercetarile acestia au recurs la o metoda de investigare aproape la fel de eficienta. Au extras tesut gras de la persoanele care au urmat o operatie de liposuctie, au indepartat celulele stem adulte din tesut si apoi au expus celulele la acest virus (in cadrul unui laborator). Celulele stem adulte se pot regenera si se pot transform in diferite tipuri de celule specializate, care ajuta corpul sa se vindece singur. Mai mult de jumatate din celulele stem expuse virusului s-au transformat in celule grase si au acumulat grasime, in timp ce doar un procent foarte scazut din celulele care nu au fost expuse au reactionat la fel. Daca poate fi confirmata o cauza virala a obezitatii, se va putea realiza un vaccin pentru a preveni aparitia obezitatii, dar din pacate nu ii va putea ajuta pe cei care sunt deja supraponderali. Cercetatorii avertizeaza totusi, ca obezitatea este cauzata de foarte multi factori, acest virus reprezentand doar o mica parte.

Cercetatorii de la "Center for Human Nutrition at the Washington University School of Medicine in St. Louis" sustin ca principala cauza a obezitatii este aceeasi pentru toata lumea: sunt consumate mult mai multe calorii decat organismul poate arde. Cercetatorii nu neaga contributia acestui virus la declasarea obezitatii dar sustin ca acesta este devansat de cauzele genetice si obiceiurile alimentare practicate in copilarie.


Email

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Totul despre proteine

Cauze posibile ale somnambulismului la adulti

Obezitatea

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Despre obezitate si consecintele ei

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Beneficiile Quercetinei pentru imunitate si nu numai

Principalii factori care ne pot predispune la obezitate

Obezitatea si bolile din spatele acesteia

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

De ce intarzie menstruatia

Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala