Inelul gastric, solutie impotriva obezitatii

Actualizat: 06 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat, din anul 1997, obezitatea ca fiind o afectiune cronica evolutiva, iar in ultimii ani ea este recunoscuta drept o adevarata pandemie.

Datele statistice arata ca in Romania 22% dintre romanii cu varsta de peste 18 ani sufera de obezitate. In cazul pacientilor cu obezitate severa si morbida, care nu au reusit sa slabeasca prin urmarea unei diete stricte asociate cu activitati sportive, chirurgia obezitatii ramane singura metoda cu adevarat eficienta.

Persoanele care sufera de exces ponderal trebuie sa urmeze indicatiile medicului specialist. Initial, se va recurge la un regim alcatuit de un nutritionist sau la metode endoscopice, cum ar fi montarea unui balon gastric, care nu permite consumul unei cantitati mari de alimente sau acoperirea unei suprafete importante din tubul digestiv cu un burlan de plastic care se introduce prin gura.

Ulterior, mancarea va trece prin acest burlan, dar nu va intra in contact cu intestinul, ceea ce duce la limitarea absorbtiei alimentelor. Totodata, este bine de stiut ca balonul si burlanul se vor scoate dupa cateva luni.

Principalele tipuri de interventii in cazul obezitatii

• Inelul gastric de silicon. Medicul va fixa un inel gastric de silicon, reglabil, care are rolul de a strangula stomacul in zona esofagului. Lichidele pot trece in regiunea inferioara, dar alimentele solide raman in prima parte si aduc senzatia de satietate. Inelul gastric se monteaza laparoscopic.

• Bypassul gastric. Aceasta metoda presupune impartirea stomacului in doua compartimente: unul aflat in continuarea esofagului si un altul complet separat. Alimentele vor ocupa prima portiune, fara a trece in cealalta parte a stomacului.

• Gastrectomie longitudinala sau gastric sleeve. Operatia presupune sectionarea stomacului de-a lungul sau, scotand din organism portiunea sa laterala, adica 80% din capacitatea rezervorului gastric.

• Diversie bileo-pancreatica. Este o interventie care nu se efectueaza laparoscopic, ci se face prin chirurgie clasica si este mai complicata.

Ce este inelul gastric

Inelul gastric este un dispozitiv din silicon gonflabil, care este plasat in jurul zonei superioare a stomacului, printr-o interventie laparoscopica, scopul fiind acela de a ameliora si trata obezitatea.

Montarea inelului gastric este o interventie chirurgicala minim-invaziva. Gastric banding-ul este realizat cu ajutorul chirurgiei laparoscopice si, de obicei, ofera durata de spitalizare redusa (1-2 zile), recuperare rapida, cicatrici mici si mult mai putina durere decat o interventie chirurgicala clasica. Inelul gastric este realizat din materiale biocompatibile, astfel incat poata sa ramana in corpul pacientului fara ca acesta sa sufere neplaceri.

Principalele avantaje ale inelului gastric

• Este o interventie chirurgicala minim-invaziva, care nu presupune sectionarea aparatului gastric si este o metoda reversibila, deoarece inelul poate fi scos cu usurinta.

• Realizandu-se laparoscopic, recuperarea este usoara, nu lasa cicatrici post-operatorii.

• Metoda are avantajul ca o data realizata, pacientul poate pierde aproximativ 50% din excesul ponderal.

Regimul alimentar dupa operatie

• Dupa iesirea din spital pacientul trebuie sa consume alimente sarace in grasimi si portiile sa fie mici. Daca va abuza si va exagera, atunci este posibil sa prezinte stari de voma si de greata.

• Mancarea de tip fast food trebuie exclusa din alimentatia pacientului, la fel si dulciurile.


Citeste si despre:

Ce ar trebui sa stii despre inelul Schatzki Refluxul gastric si boala de reflux Fumatul si sistemul digestiv Boala de reflux gastroesofagian Refluxul gastro-esofagian Hernia de disc - cauze, simptome, tratament Boala de reflux esofagian - manifestari si mod de ameliorare Fenomenul “fluturi in stomac”. De la creier la intestin. Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Slabeste sanatos, echilibrat si usor! Boli asociate cu obezitatea Obezitatea Obezitatea si oprirea respiratiei in somn – Doua boli, o singura solutie Screeningul cancerului esofagian Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale) Solutia naturala pentru varice si hemoroizi
Cere sfatul medicului ×