Ai grija de sanatatea oaselor si a articulatiilor

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Iarna este anotimpul sarbatorilor, cand ne bucuram de timpul petrecut in sanul familiei. Secretul celor mai frumoase cadouri implica multe ore petrecute in fata vitrinelor dar si o buna forma fizica. Fii pregatit pentru maratonul cumparaturilor alegand in primul rand sanatatea oaselor si articulatiilor tale.

Unele dintre cele mai neplacute probleme de sanatate sunt cele ale sistemului osos si articular.

Numarul de oase al unei persoane adulte este de 206. Acestea sunt legate intre ele prin articulatii, avand un rol important pentru corpul uman. Sistemul osos trece prin schimbari continue, tesutul osos vechi fiind inlocuit in permanenta cu unul nou.

Odata cu inaintarea in varsta insa, creste pericolul aparitiei afectiunilor osoase si ale articulatiilor.

Acest lucru se intampla pentru ca oasele isi pierd din densitate, din mobilitate si se pot fractura mai usor. Iar vindecarea unei fracturi dureaza mai mult decat la o persoana tanara.

Durerile si lipsa mobilitatii iti pot ingreuna viata de zi cu zi si chiar si cele mai simple lucruri ti se pot parea dificil de facut. Cand oasele si articulatiile te dor, iti dispare cheful de viata, iar o zi normal poate sa se transforme intr-o lupta cu durerea.

Osteoporoza, boala oaselor fragile

Potrivit ultimelor estimari, peste un million de romani sufera de osteoporoza, cunoscuta si drept boala oaselor fragile.

Osteoporoza afecteaza in special femeile, dupa aparitia menopauzei. Este o afectiune care se instaleaza treptat si fara prea multe simptome evident, de aceea este diagnosticata, de cele mai multe ori, in stadii avansate, cand apar fracturile.

Semnele incipiente ale osteoporozei pot fi dureri de solduri si de spate, mai ales pe timpul noptii, cat si o postura din ce in ce mai incovoiata. La unele persoane poate sa apara si dificultatea de a face miscare.

Durerile de articulatii se agraveaza in sezonul rece

Bolile reumatice, care devin din ce in ce mai frecvente odata cu inaintarea in varsta, se agraveaza si ele in sezonul rece. Aceste afectiuni pot afecta nu numai articulatiile corpului, ci si oasele, muschii,tendoanele si ligamentele. Se manifesta prin rigiditate, inflamatii, durere, inrosire a zonei afectate.

Cum pot fi prevenite bolile oaselor

Pentru mentinerea sanatatii sistemului osos este importanta adoptarea unui stil de viata sanatos. Astfel, trebuie evitat fumatul in exces ( anumite studii sustin ca fumatul creste cu 50% riscul de osteoporoza in cazul femeilor) si alcoolul.

Odihna suficienta, de 7-8 ore pe noapte, si miscarea, cel putin jumatate de ora de exercitii zilnic, contribuie la sanatatea sistemului articular si a celui osos.

Nu uita sa incluzi in alimentatia zilnica alimente bogate in calciu, mineral esential pentru sanatatea oaselor. De ajutor pentru sanatatea sistemului osos este si fluorul.

Aportul suplimentar de vitamina D 3 ajuta la absorbtia calciului. Aceasta vitamina este fabricata de organism in urma expunerii la soare, dar poate fi luata si prin suplimentele alimentare. Aceste suplimente iti asigura, de asemenea, si un aport suficient de calciu.

Exista si suplimente alimentare care ajuta la ameliorarea simptomelor in caz de artrita, in componenta lor intrand glucozamina, acidul hialuronic, dar si antioxidanti.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Modalitati de a avea grija de genunchii dumneavoastra Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Cum sa imbatranim sanatos Durerile de spate si oase la copii si adolescenti: de ce apar si cand trebuie sa ne facem griji? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Lombosciatica – cauze, tratament si preventie Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Presopunctura: localizarea punctelor specifice
Cere sfatul medicului ×