Alimentatia bebelusului

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Atunci cand un bebelus ia masa alaturi de ceilalti membrii al familiei este incurajat si dispus sa incerce cat mai alimente din meniu. Acest lucru inseamna ca de multe ori, felurile de mancare servite trebuie adaptate si pentru copii.

Cel mai mic dintre membrii familiei se poate bucura de o portie de dovlecel la cina, atata timp cat acesta este bine gatit si este taiat in bucatele suficient de mici ca sa le poata consuma linistit. Alte optiuni ar putea fi bucatele mici de pui, paste bine fierte sau banane bine coapte.

Ce trebuie sa faca parintii

Inainte de a-i pune bebelusului mancarea in farfurie, parintele trebuie sa o guste pentru a se convinge ca:
- este suficient de moale (branza tartinabila, bucatelele de tofu, unele tipuri de cereale uscate sau biscuiti care pur si simplu se topesc in gura),
- este suficient de bine gatita astfel incat poate fi mestecata cu usurinta (uneori legumele pasate, ar putea fi alternativa potrivita),
- portiile sunt destul de mici pentru posibilitatea de a le mesteca ale bebelusului. Marimea va varia in functie de textura alimentelor. O bucata de pui, de exemplu, trebuie sa aibe dimensiuni mai mici decat o bucata de pepene verde pe care gingiile bebelusului o va mesteca mai usor.

In cazul in care micutului nu-i place un aliment, acest lucru nu trebuie sa impiedice parintele sa i-l ofere la mesele viitoare. Copiii accepta in mod natural mai greu gusturi si texturi noi.

De exemplu, la inceput, ar putea sa respinga carnea din cauza texturii. De aceea, atunci cand aceasta va fi introdusa in regimul alimentar al unui bebelus trebuie sa fie bine gatita sau taiata in felii foarte subtiri. Nu este indicat ca bebelusul sa fie fortat sa manance, dar poate dura chiar 10 minute sau mai mult pana cand acesta ar putea accepta un aliment nou.

Evitarea aperitivelor

Aperitivele sunt un fel de mancare placut mai ales pentru copiii mai mari dar este important sa se evite alimentele care pot provoca sufocare si a celor cu valoare nutritiva scazuta. Sufocarea copiilor cu mancare poate fi prevenita prin supravegherea copilului in timp ce mananca.

Alimentele care cresc riscul sufocarii la bebelusi sunt:
- bucati de legume sau fructe crude, tari
- boabe intregi de struguri, fructe de padure, rosii cherry sau alte fructe si legume cu coada tare
- stafide si fructe uscate
- arahide, nuci si seminte
- unt de arahide si alte tipuri de unt din seminte
- bucati mari de hot-dog
- paine alba proaspata care se poate lipi de gingii sau cerul gurii
- bucati mari de branza sau carne
- bomboane
- popcorn, covrigei
- bezele.

Dulciurile

La prima muscatura bebelusii se vor bucura de gustul prajiturilor si le vor agrea, dar nu este indicat ca acestea sa fie introduse in alimentatia copiilor de la varsta foarte mici. Micutul trebuie sa manance alimente bogate in nutrienti, in loc sa consume deserturi cu calorii goale si gustari bogate in grasimi (cum ar fi chips-urile).

Este tentant pentru orice parinte sa vada cum se bucura copilul de unele dintre aceste alimente, dar acestea ar trebui servite mult mai tarziu. Politicos si ferm i se va refuza bebelusului si i se va explica faptul ca nu este pregatit pentru unele tipuri de alimente care sunt prezente la masa familiei.

In cazul in care bunicii insista ca cei mici sa guste macar din felurile nerecomandate de mancare, acestora li se poate recomanda de exemplu, sa discute cu medicul pediatru: cu siguranta, medicul ii va convinge ca sanatatea nepotilor lor este mai importanta decat orice moft.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor Esentialul despre constipatia bebelusului alaptat la san Merele si bananele in alimentatia copiilor Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Alimentatia corecta a copiilor Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni Cele mai bune remedii non-invazive pentru constipatia bebelusului Ce greutate trebuie sa aiba bebelusul meu? Cand ar trebui introduse alimentele solide in dieta unui bebelus? Investigatii medicale recomandate in primul an de viata al bebelusului
Cere sfatul medicului ×