Boli infectioase ce pot fi transmise de insecte

Publicat: 25 Iunie 2018 | Actualizat: 04 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Vara, dar si primavara aduc cu sine riscul de reactii alergice frecvente fie la tantari, fie la capuse sau chiar la muste. Explicatia consta in faptul ca in momentul in care o insecta te inteapa, aceasta elibereaza un venin in corpul tau, iar veninul fiind bogat in proteine poate determina declansarea unei reactii alergice in organism.

Insa cei mai multi oameni nu au manifestari, decat banala umflatura si cel mult, inrosirea usoara a locului unde a avut loc intepatura.

Persoanele sensibile pot dezvolta anumite complicatii care se manifesta prin inflamatia locului, mancarime sau durere. Urmarile pot fi chiar grave, mai exact acestia isi pot pierde constiinta si, daca nu se intervine medical urgent, prin injectii cu adrenalina, poate surveni chiar decesul. Astfel de situatii sunt posibile in cazul intepaturilor de albine sau de paianjeni.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ce boli infectioase pot sa transmita tantarii

Tantarii pot transmite paraziti sau anumite virusuri. De exemplu, atunci cand ne inteapa unii tantari pot transmite parazitul Plasmodium, care la randul sau produce malarie si virusul febrei galbene. De regula, aceste cazuri sunt extrem de dese in Africa, insa sunt prezente si in tara noastra.

Totodata, tantarii pot transmite virusul West Nile. Boala se manifesta prin dureri puternice de cap, febra, greata si varsaturi, iar pacientul trebuie sa ajunga obligatoriu la spital pentru tratament corect. Trebuie retinut faptul ca infectarea cu virusul West Nile nu apare imediat, adica simptomele sunt sesizabile abia peste 5-10 zile de la intepatura, iar persoanele care au si un sistem imunitar slabit pot sa faca complicatii precum meningita sau encefalita.

Ce boli pot sa transmita capusele

Anumite capuse pot transmite boala Lyme, insa atentie, nu toate capusele sunt periculoase. Afectiunea se manifesta prin inrosirea accentuata a zonei unde a avut loc intepatura, oboseala nejustificata, febra si frisoase.

Este esential ca pacientul sa ajunga la camera de garda a unui spital pentru a se interveni corespunzator. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, insa, daca pacientul nu ajunge la medic, boala Lyme se va agrava si exista posibilitatea ca inima, ochii, sistemul nervos si articulatiile sa fie grav afectate.

Febra butonoasa este o alta afectiune provocata de bacteria Rickettsia conorii, bacterie transmisa tot de capusa. Afectiunea poate sa fie usor de recunoscut deoarece in locul unde a avut loc intepatura, apare o pata neagra, iar persoana acuza si dureri articulare.

Ce afectiuni transmit mustele

Musca poate raspandi afectiuni, dar si infectii, deoarece acestea iau pe picioare bacteriile din gunoaie, iar bacteriile pot sa traiasca cateva ore pe musca. Mai mult, bacteriile ingerate de musca, traiesc si cateva zile. Principalele afectiuni pe care le poate transmite musca sunt: infectii oculare, diaree sau infectii ale pielii.

De asemenea, mustele pot fi purtatoare ale unor larve de viermi paraziti. De aceea, chiar daca mustele nu inteapa, pot sa fie periculoase pentru om. De exemplu, atunci cand o musca se aseaza pe un aliment, acesta poate sa fie contaminat fie cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau alti microbi, in felul acesta existand riscul de aparitie a toxiinfectiilor alimentare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Modalitati de transmitere a infectiilor

Care sunt modalitatile de transmitere a infectiilor la copil si cum le putem preveni?

Cele mai contagioase boli pe care le poti lua in spatiile comune

Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)

Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme

Remedii eficiente pentru ameliorarea intepaturilor de tantari

Cum sa te protejezi de germeni in calatorii?

Muscaturile de capuse