Produsele cosmetice: mit si adevar

Actualizat: 17 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Doriti sa atenuati imperfectiunile pielii sau ridurile de expresie? Tenul dvs. are un aspect lucios si, in plus, va confruntati cu o acnee juvenila? Doriti ca musculatura dvs. sa fie ferma si fara nicio urma de "coaja de portocala"!

Cu siguranta, deja va ganditi la o gama variata de produse cosmetice si cu siguranta in dulapiorul dvs. aveti cate o crema miraculoasa pentru fiecare dintre problemele dvs. estetice.

Cu toate ca produsele cosmetice sunt destinate imbunatatirii aspectului pielii, exista si produse care fac mai mult rau decat bine. Potrivit cercetatorilor, anumite substante chimice prezente in cosmetice si produsele de ingrijire corporala sunt periculoase pentru femeile tinere, deoarece exista riscul ca sistemul hormonal al acestora sa fie afectat.

Totusi, trebuie mentionat ca in domeniul medicinei estetice sunt multe afirmatii care pot fi puse cu usurinte sub semnului mitului. In cele ce urmeaza va prezentam cele mai frecvente mituri din domeniul esteticii!

Mit: Nu exista institutie care se ocupa de reglementarea produselor cosmetice.

Adevar: Atat ingredientele, cat si procesele de preparare se incadreaza in parametrii sigurantei medicale; cat despre etichete, trebuie sa mentionam ca acestea sunt complete si corecte astfel incat orice utilizator sa fie bine informat.

La nivel international, FDA detine autoritatea legala pentru reglementarea produselor cosmetice, produselor alimentare, medicamentelor cu sau fara prescriptie medicala, dar si a instrumentelor si aparaturii medicale.

De exemplu, FDA are autoritatea de a retrage de pe piata orice produs in cel mai scurt timp, daca acesta nu corespunde standardelor de fabricare. In Romania, aceste drepturi legale le detine Ministerul Sanatatii.

Mit: Produsele cosmetice contin ingrediente toxice care pun in pericol sanatatea.

Adevar: Autoritatile cu drept de reglementare cer companiilor ca toate ingredientele folosite la prepararea produselor cosmetice sa se incadreze in parametrii sigurantei. Daca acest lucru nu a fost respectat, atunci obligatoriu pe eticheta produselor trebuie mentionat: "Atentie! siguranta acestui produs nu a fost stabilita de...!".

Mit: Siguranta ingredientelor folosite la prepararea produselor cosmetice nu este verificata de nimeni.

Adevar: Industria produselor cosmetice este verificata de un grup independent de experti in stiinta si medicina, de clasa mondiala, numit "Comisia pentru recenzia ingredientelor din cosmetice" (Cosmetic Ingredient Review Expert Panel - CIR). Acest organism stiintific examineaza toate datele disponibile si evalueaza siguranta ingredientelor utilizate pentru prepararea produselor cosmetice.

Mit: Cosmeticele si produsele pentru ingrijirea personala contin substante care pot provoca infertilite si/sau cancer.

Adevar: Niciun studiu stiintific nu a demonstrat ca produsele cosmetice sunt factori de risc pentru cancer si infertilitate. Substantele chimice demonstrate ca fiind agenti cancerigeni pentru organismul uman nu sunt utilizate la prepararea produselor cosmetice. In realitate, exista foarte putine rapoarte de prejudiciu care implica produsele cosmetice.

Mit: Produsele pentru ingrijirea pielii sunt doar o reclama exagerata. Apa si sapunul curata tenul la fel de bine!

Adevar: Stiinta care se afla in spatele prepararii cosmeticelor a evoluat furtunos in ultimii 20 de ani. Astazi, exista suficiente dovezi stiintifice care demonstreaza ca in spatele acestor produse sunt ingrediente precum: antioxidanti din vitamine, fenoli din ceai verde, retinoizi, acid alfa si beta-hidroxi si uleiuri esentiale necesare ingrijirii pielii.

Toate aceste ingrediente ajuta la ameliorarea ridurilor, a cearcanelor si stimuleaza productia de colagen.

Mit: Rujul de buze contine cantitati ridicate de plumb.

Adevar: Produsele cosmetice, parfumurile si apa de toaleta contin plumb, insa nu in cantitati exagerate. Oricum, cantitatea de plumb asimilata de organism din produsele cosmetice este cu mult mai mica decat cea din alimente, apa si aer.

Mit: Antiperspirantele favorizaeaza aparita cancerului mamar, deoarece contin agenti cancerigeni si elibereaza toxinele in nodulii limfatici de la nivelul sanilor.

Adevar: Institutele si asociatiile internationale care lupta pentru prevenirea cancerului au dezaprobat vehement aceste zvonuri. Nodulii limfatici elibereaza toxine prin intermediul rinichilor si al ficatului, dar nu prin glandele sudoripare. Exista dovezi stiintifice potrivit carora antiperspirantele pot favoriza aparitia alergiilor, insa acest lucru nu are nicio legatura cu aparitia cancerului.

Mit: Substantele din produsele cosmetice distrug tesuturile pielii.

Adevar: Potrivit studiilor stiintifice, cosmeticele care contin lauril sulfatul de sodiu conduc la aparitia sensiblizarii pielii. Acest agent provoaca leziuni la nivelul structurilor protectoare ale pielii si este depozitat in celulele pielii. Utilizarea frecventa a produselor care contin agenti tensioactivi poate duce la aparitia pielii uscate, descuamarea pielii, alopecie, acneea sau dermatita.

Mit: Conservantii din produsele cosmetice sunt daunatori pielii.

Adevar: Conservantii sunt utilizati pentru a proteja produsele cosmetice de bacteriile din mediul exterior. Pentru bacterii, cutiuta cu crema este un mediu potrivit de viata, deoarece are toate ingredientele necesare dezvoltarii si supravietuirii: apa, elemente nutritive (grasimi, proteine, carbohidrati), un mediu cu oxigen (cutiuta deschisa) - mediu aerob, un mediu anaerob (cutiuta inchisa). Bacteriile care se dezvolta in produsele cosmetice pot cauza alergii, dar si infectii ale pielii sau ochilor.

Mit: Agentii coloranti si aromatizanti sunt sanatosi.

Adevar: Atat agentii de colorare, cat si de aromatizare pot provoca alergii. Dintre agentii de colorare formulele cu gudron si carbune sunt periculoase; aceste componente sunt continute de vopseaua de par. Desi, oamenii de stiinta au avertizat asupra pericolului cauzat de aceste substante, pana in prezent nu s-au gasit alternative.


Citeste si despre:

Acneea: mit si realitate Alergiile alimentare: adevar versus mit 8 mituri despre cancer si explicatiile lor 8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati 8 miracole pentru ten si corp, direct din natura Cele mai intalnite mituri despre cancer Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Diete si tratamente cosmetice cu struguri Proceduri cosmetice: operatia nasului (rinoplastia) Tatuajele cosmetice (buze, sprancene, contur al ochilor) Alergiile la produsele cosmetice Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite
Cere sfatul medicului ×