Caria dentara: mit si adevar

Actualizat: 18 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Doar una dintre urmatoarele afirmatii este adevarata. Stiti care...?
Cariile sunt cauzate de alimente cu un grad ridicat de aciditate, cum este lamaia.
• Daca aveti o carie, cu siguranta, o veti observa.
• Dupa tratarea cariei, dintele nu se va mai deteriora.

Raspunsul corect il veti afla din randurile urmatoare.

Zaharul este principala cauza de aparitie a cariilor

Mit si adevar. In realitate, acidul ajuta la dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala si este responsabil de formarea cariilor. Bacteriile se hranesc cu glucide iar zaharul este unul dintre acestea. Orezul, painea, cartofii si fructele sunt de asemenea carbohidrati. In urma consumului de zaharuri, bacteriile produc acidul care ataca dintele, astfel, in interiorul acestuia se formeaza o cavitate la care nu ajunge nici periuta de dinti, nici ata dentara. Deoarece bacteriile metabolizeaza continuu carbohidratii si produc acid, cavitatea se mareste treptat.
Atentie! Nu conteaza cantitatea de glucide consumata, ci perioada de timp in care dintii sunt expusi la acesta.

Alimentele acide determina aparitia cariei dentare

Adevarat. Alimentele acide, cum ar fi lamaia, sucurile din citrice sau bauturile racoritoare nu provoaca propriu-zis caria dentara, ci afecteaza smaltul dintelui. Acizii erodeaza smaltul dentar, care protejeaza dintele de aparitia cariilor dentare, deci, implicit ataca dintele.

Cariile dentare apar frecvent in randul copiilor

Mit. Potrivit studiilor din ultimii 20 ani, cu ajutorul sigilarii dentare, apei fluorizate si ingrijirii preventive cariile apar mult mai greu la copii chiar si la cei de varsta scolara. In prezent, are loc o crestere a numarului de carii in randul persoanelor in varsta; cauzele acestei situatii sunt multiple: administrarea unor medicamente care scad nivelul de saliva este una dintre cauze. Saliva este vitala in lupta impotriva cariilor deoarece ajuta la neutralizarea acizilor, are calitate de dezinfectant si previne lipirea alimentelor de dinti. Gura uscata mai este cauzata de chimioterapie sau alte boli.

Aspirina ajuta la ameliorarea durerilor dentare

Mit. Este adevarat ca prin introducerea aspirinei in maseaua cariata, durerea este ameliorata. Dar, deoarece aceste medicament este acid, contactul direct cu un dinte cariat poate provoca arsuri ale gingiei, crescand riscul de aparitie al abcesului dentar. In consecinta, acest remediu pentru calmarea durerilor de dinti nu este recomandat.

Toate plombele vor necestita reinlocuire

Mit. Un amalgam sau compozit folosit pentru astuparea cariilor va fi reinlocuit doar daca sufera modificari, daca se strica, daca se largeste cavitatea din jurul acestuia sau daca dintele se sparge. Daca nu apare niciuna dintre aceste probleme, puteti sa va pastrati aceeasi plomba o viata intreaga. Plombele rezista timp indelungat, dar acest lucru depinde si de uzura dentara si de igiena orala individuala. Daca va spalati dintii de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor si folositi ata dentara sau apa de gura veti avea mai putine carii dentare si plombele dvs. pot fi mai durabile.

Caria dentara este usor de observat si identificat

Mit. In prima lor faza de aparitie a cariilor nu veti avea dureri de dinti. Durerea asociata cariilor apare atunci cand acestea sunt avansate si afecteaza nervul. Daca nu veti depista la timp o carie dentera, tratamentul poate necesita proceduri medicale scumpe si dificile si chiar un tratament la nivel de canal radicular. Din aceasta cauza sunt importante controalele regulate la medicul dentist. Caria dentara nu poate fi inlaturata fara interventia stomatologului, iar daca nu se intervine la timp gaura provocata de carie va creste si, astfel, creste riscul ca dintele sa nu mai poata fi salvat.

Dupa tratarea cariei, dintele nu se va mai deteriora

Adevarat. Cariile pot sa reapara in alte zone ale dintelui, dar atunci cand o carie este tratata, aceasta este inlaturata si nu va mai putea afecta dintele. Odata ce cavitatea dintelui va fi plombata, daca veti mentine regulile de igiena dentara si veti folosi ata dentara, caria nu va mai reveni in acelasi loc. Uneori, plombele invechite sau marginile acestora vor cadea, dintii s-ar putea sparge si vor aparea spatii in care periuta de dinti nu poate ajunge pentru a le curata. Bacteriile ajunge in acele spatii iar caria poate reveni.

Cea mai frecventa afectiune a dintelui este caria dentara

Adevarat. In orice crapatura a dintelui unde patrund bacteriile si unde periuta de dinti sau ata dentara nu pot ajunge pot sa apara carii.

Spatiile interdentare sunt zone propice pentru dezvoltarea carilor

Adevarat. Daca aveti un mic spatiu intre dinti pe care nu il puteti curata, prezentati un risc mai mare de a dezvolta o carie dentara in locul respectiv. Cavitatile mai mari sunt mai usor de intretinut si atata timp cat bacteriile nu actioneaza in acea zona exista un risc redus de apariei a cariilor dentare.

Consumul de chipsuri si biscuiti incurajeaza aparatia cariilor

Adevarat. Daca resturi de chipsuri si biscuiti patrund in locuri in care periuta de dinti nu poate ajunge, acele sapatii suntc predispuse la formarea de carii dentare. In ultima vreme, numarul persoalor care consuma astfel de alimente a crescut. De asemenea, stresul, grijile cu privire la problemele economice determina schimbarea obiceiurilor alimentare prin adoptarea unei alimentatii nu foarte sanatoasa care afecteaza dantura.

Cariile sunt principalul motiv pentru terapia la nivel de canal radicular

Mit. Obturatie de canal este necesara atunci cand nervul care apartine unui dinte este afectat. Leziunile nervilor pot fi cauzate de: caria dentara, fisuri, fracturi dentare si alte tipuri de traumatisme. In majoritatea cazurilor, bruxismul poate traumatiza suficient de sever dintele incat sa fie necesar tratamentul la nivel de canal radicular.

Inclestarea si scrasnirea dintilor conduc la aparitia cariilor

Mit si uneori adevar. Inclestarea si scrasnirea dintilor sunt unele din cele mai distructive lucruri pe care le puteti face pentru dinti. Mestecatul normal presupune atingerea dintilor doar pentru cateva milisecunde, dintii nefiind afectati prin aceasta operatiune. Dar inclestarea si scrasnirea exercita o presiune enorma pentru dinti pentru perioade extinse de timp. Astfel, dantura se poate deforma, pot sa apara fisuri si chiar fracturi ale dintilor. Fiind expusa dentina, cariile se pot instala cu usurinta. Bruxismul constant� implica interventia stomatologica la nivelul coroanei dentare pentru a restabili sanatatea dintelui fracturat sau terapie de canal radicular pentru tratarea nervului traumatizat.

Nu trebuie sa va ingrijoreze sanatatea dentara a copilului dvs.

Mit. Daca cariile dentare ale copiilor nu vor fi tratate, se pot manifesta dureri majore si abcese dentare. In cazul exceptionale, infectia se raspandeste in organism (septicemie) si cauzeaza chiar decesul pacientului.

Periajul si folosirea atei dentara previn aparitie cariilor dentare

Adevarat. Cu siguranta prevenirea este cheia. Pentru eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala sunt necesare periajul dintilor cu o pasta de dinti cu fluor si folosirea atei dentare de doua ori pe zi. Prin eliminarea zilnica a bacteriilor din cavitatea bucala sunteti protejati de cariile dentare!


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România
SmilePro
Tel: 0770773773
Bucuresti, Strada Roșia Montană 6

Citeste si despre:

Rezectie apicala sau tratament endodontic ? Dieta si cariile. Alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii? Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog STOP parodontozei Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale 20 de factori care iti ruineaza zambetul! Top 5 probleme dentare Obturatiile coronare din compozit vs inlayuri vs coroane Spalarea corecta a dintilor si folosirea corecta a atei dentare Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice
Cere sfatul medicului ×