8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati

Actualizat: 08 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Preocuparea omului modern pentru o viata lunga si lipsita de boli a condus la nasterea mai multor zvonuri despre sanatate, care nu au niciun fundament stiintific.

Oamenii continua sa creada in idei preconcepute care circula din generatie in generatie si pe care ar bine sa le ignorati, avertizeaza specialistii.

Ele nu doar ca dezinformeaza, ci pot chiar influenta negativ stilul de viata normal si echilibrat pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il adoptam.

Mituri despre sanatate

Legendele urbane si miturile despre sanatate continua sa fie luate in seama de populatia Pamantului, desi nu sunt decat rezultatul unor perceptii limitate despre ceea este sau nu sanatos. Libera circulatie a informatiei din prezent contribuie si ea la supravietuirea acestor zvonuri, care pot influenta negativ vietile oamenilor. Cateva dintre ele sunt expuse mai jos si explicate din prisma expertilor in sanatate, care le contrazic.

1. Alimentele cu grasimi conduc la ingrasare

Multe persoane supraponderale sunt sfatuite de rude si prieteni sa renunte complet la alimentele care au in compozitie grasimi, insa aceasta presupunere logica la prima vedere nu este valida din punct de vedere stiific.

Medicii nutritionisti spun ca nu consumul de alimente cu grasimi ingrasa propriu-zis. Grasimile, ajunse in cantitati moderate in organism, sun elemente de baza intr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Cand alimentele grase determina ingrasarea, exista un dezechilbru in modul in care organismul transforma acesti nutrienti in energie. Altfel spus, greutatea se acumuleaza atunci cand caloriile din grasimi ajung in corp intr-un numar mai mare decat pot fi consumate prin efort.

In plus, nu toate grasimile au fost create egale. Grasimile nesaturate (din nuci, seminte, peste gras sau fructul de avocado) sunt sanatoase, intrucat contribuie la sanatatea cardiovasculara, au valoare nutrititiva ridicata si sunt esentiale sanatatii creierului. Grasimile saturate (din cartofii prajiti, de pilda), nu au valoare nutritiva ridicata (nu sunt utile productiei de energie pe termen lung) si ajung de cele mai multe ori sa fie depozitate in stratul adipos al organismului. Tipul de grasimi din alimente si cantitatea in care sunt ele consumate fac diferenta.

2. Guma de mestecat inghitita accidental ramane 7 ani in stomac

Un zvon 100% nefondat, spun medicii. Chiar daca organismul nu are capacitatea de a digera propriu-zis guma de mestecat, ea ajunge sa fie eliminata prin materiile fecale, ca orice alt rest alimentar.

3. Smulgerea unui fir alb produce aparitia altora noi

Exista un mit care circula din timpuri indepartate si care spune ca smulgerea unui fir alb va atrage dupa sine aparitia altora noi, la scurt timp de la aceasta interventie. In realitate, genetica joaca rolul central in albirea parului si nu este influentata de cat de des sunt smulse primele fire carunte.

Intrucat poate fi nevoie de 6 luni pana cand noul fir de par sa creasca suficient de lung pentru a deveni vizibil, in toata aceasta perioada vor aparea si alte fire albe ca parte a procesului de imbatranire, fara sa existe o relatie directa intre cele doua procese.

4. Antiperspirantele cauzeaza cancer de san

Evitarea folosirii antiperspirantelor nu este o metoda de prevenire a cancerului de san. Acest mit s-a nascut din faptul ca multe dintre aceste produse cosmetice contin aluminiu, care ar putea determina obtinerea unui rezultat fals-pozitiv in urma efectuarii unei mamografii.

Cat despre grijile legate de parabenii din antiperspirante (care ar creste nivelul de estrogen suficient de mult pentru a creste riscul de cancer), nu au fost aduse publicului suficiente dovezi pentru a dovedi ca ar exista o legatura intre aceste substante chimice si dereglarea hormonala mentionata.

5. Sucul Mountain Dew micsoreaza organul genital masculin

La un moment dat, a aparut zvonul conform caruia bautorii sucului carbogazos Mountain Dew pot suferi o micsorare a organului genital masculin, impreuna cu reducerea numarului de spermatozoizi fertili. De vina pentru acest fenomen amenintator ar fi colorantul alimentar galben din bautura acidulata, care ar putea avea efecte nocive asupra sanatatii reproductive a barbatilor. Pana in prezent, insa, nu au fost aduse si dovezi pentru sustinerea acestei acuzatii.

6. Petrecerea timpului afara pe timp de iarna cauzeaza raceli puternice

Teama de trasul curentului si de frig este foarte vie in mentalitatea romanilor, desi ea nu este validata de specialisti. Cu o vestimentatie corespunzatoare, petrecerea timpului in aer liber pe timp de iarna poate fi chiar o cale excelenta de a sta departe de racelile puternice, intrucat germenii nu supravietuiesc in mediile geroase.

Racelile si gripele sunt cauzate de virusuri sau bacterii, nicidecum de temperaturi scazute. Mai mult decat atat, agentii patogeni responsabili cu raceala comuna sunt transmisi intotdeauna in medii inchise, incalzite si umede.

7. Trosnitul degetelor conduce la instalarea artritei

Multe persoane cred ca trosnitul degetelor este un obicei extrem de nociv, care poate conduce la boli articulare mai tarziu in viata. Expertii in sanatate contrazic si acest zvon, sustinand ca trosnitul degetelor nu afecteaza in niciun fel sanatatea articulatiilor. Un studiu dedicat acestui fenomen a descoperit ca nu exista nicio diferenta intre incidenta artritei in randul subiectilor care nu isi trosnesc degetele si cea din randul participantilor care au acest obicei controversat.

Chiar si asa, persoanele care isi trosnesc frecvent degetele tind sa aiba o forta scazuta de a apuca obiecte cu mana si prezinta umflaturi ale degetelor mai des, motive suficiente de abandonare a obiceiului.

8. Alimentele fara gluten sunt mai sanatoase

Consumul de alimente fara gluten s-a transformat intr-un adevarat trend nutritional, desi aceasta substanta este nociva exclusiv pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau diagnosticate cu boala Celiaca. Iar absenta glutenului dintr-un aliment nu il face, in mod necesar, mai sanatos (sucul acidulat nu are in compozitie aceasta substanta, de pilda).


Citeste si despre:

Invata sa fii mai permisiv cu tine insuti Transpiratia si mirosul corpului Mituri despre sarcina Cum functioneaza apendicele? Gripa - cum separam mitul de adevar Ce contin atiperspirantele Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Adevarul despre alimentele fast - food HIV Produsele cosmetice: mit si adevar Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei 4 mituri despre colesterol
Cere sfatul medicului ×