Legatura dintre lichidul preejaculator si riscul de sarcina

Actualizat: 19 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inainte ca barbatii sa atinga punctul culminant al actului sexual, ei elibereaza un fluid cunoscut sub numele de lichid preejaculator. Multe persoane considera ca lichidul preejaculator nu contine sperma, deci nu exista riscul aparitiei unei sarcini nedorite.

Totusi, trebuie cunoscut faptul ca si acest lichid poate contine spermatozoizi vii ce pot duce la sarcina.

Exista multe dezinformari despre acest subiect, dar raspunsul este unul cert: lichidul preejaculator poate face ca o femeie sa ramana insarcinata.

Lichidul preejaculator si continutul de spermatozoizi

Atunci cand este secretat, lichidul ejaculator nu contine spermatozoizi. Totusi, este posibil ca o cantitate de sperma sa se scurga si sa se amestece cu acesta.

Lichidul preejaculator are rol de lubrifiant si este eliberat inainte de ejaculare. In cazul contactelor sexuale repetate, spermatozoizii pot ramane in uretra dupa prima ejaculare si se poate amesteca cu lichidul preejaculator in timpul celei de-a doua.

De fapt, un studiu efectuat in anul 2016 a constatat ca spermatozoizi viabili au fost detectati in 17% din cazurile de lichid preejaculator analizate.

Un alt studiu, efectuat pe 27 de barbati, a ajuns la concluzia ca aproximativ 37% din probele recoltate au avut in alcatuire spermatozoizi.

Urinarea inainte de a face sex poate ajuta la eliminarea spermei ramase pe uretra, reducand probabilitatea de a se regasi in lichidul preejaculator.

Cand se elimina acest lichid?

Eliminarea lichidului preejaculator nu poate fi controlata. Eliberarea acestuia reprezinta o functie fizica involuntara ce apare chiar inainte de ejaculare.

Din acest motiv, metoda retragerii nu este la fel de sigura in prevenirea sarcinii fata de alte optiuni, precum pastilele anticonceptionale sau prezervativele.

Chiar daca un barbat se retrage inainte de a ejacula, exista o probabilitate mai mare ca lichidul preejaculator sa patrunda in vaginul partenerei si sa produca o sarcina nedorita.

Studiile au demonstrat ca anual peste 18% din femeile din cuplurile care au utilizat metoda retragerii au ramas insarcinate. De asemenea, cercetarile au concluzionat ca metoda retragerii este eficienta impotriva sarcinii doar in aproximativ 73% din cazuri.

Riscul de sarcina in absenta ovulatiei

Multe cupluri au contacte sexuale in absenta ovulatiei si folosesc metoda retragerii, considerand ca sansele de aparitie a sarcinii sunt nule. Acest lucru este eronat, deoarece o femeie poate ramane insarcinata chiar si daca se afla in afara perioadei de ovulatie.

Desi sarcina este cel mai probabil sa apara atunci cand o femeie este la ovulatie, spermatozoizii pot trai in interiorul corpului chiar si cinci zile.

Acest lucru inseamna ca daca sperma se afla in interiorul tractului reproducator inainte ovulatiei este posibil sa mai fie in viata si cand incepe aceasta.

Ovulatia apare, de obicei, la mijlocului ciclului menstrual, adica cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie.

Deoarece sperma este viabila chiar si 5 zile in conditii optime, iar daca un cuplu are contacte sexuale dese cu 5 zile inainte de ovulatie, exista riscuri mari pentru aparitia sarcinii.

Totusi, femeilor care au un ciclu menstrual neregulat le poate fi dificil sa cunoasca cand sunt fertile.

Contraceptia de urgenta

Metoda retragerii nu reprezinta o modalitate eficienta de prevenire a sarcinii. Daca este utilizata, este indicat sa existe modalitati de contraceptie de urgenta la indemana.

Acestea pot ajuta la prevenirea sarcinii pana la cinci zile dupa ce a avut loc contactul sexual neprotejat. Exista doua tipuri de contraceptie de urgenta: pastilele contraceptive de urgenta si steriletul.

Pastilele contraceptive de urgenta sunt mai eficiente daca sunt administrate in primele 72 de ore. Aceste pastile sunt sigure de administrat, dar vin la pachet cu anumite efecte secundare, precum:

- Greata si varsaturi;
- Sensibilitate la nivelul sanilor;
- Dureri de stomac;
- Dureri de cap;
- Fatigabilitate;
- Vertij.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin ce poate functiona si ca metoda contraceptiva de urgenta. Potrivit cercetatorilor, steriletul reduce riscul de a ramane insarcinata cu mai mult de 99%, acest lucru facandu-l mai eficient decat pilulele contraceptive.

Medicul poate indica aceasta metoda in cazul in care femeia in cauza doreste sa il foloseasca drept metoda contraceptiva pe termen lung. Se estimeaza ca montarea unui sterilet poate oferi protectie chiar si 10-12 ani.

Efectuarea testelor de sarcina

In aproximativ 73% din cazuri, metoda retragerii este eficienta. Totusi, exista probabilitatea ca sarcina sa apara in urma patrunderii lichidului preejaculator in vagin.

Persoanele care suspecteaza ca ar putea fi insarcinate pot efectua un test de sarcina la domiciliu pentru a afla.

Majoritatea persoanelor doresc sa faca testul de sarcina chiar in ziua urmatoare contactului sexual, dar este mult prea devreme. Majoritatea medicilor recomanda ca testele de sarcina sa fie facute dupa prima zi de amenoree.

De asemenea, perioada estimata dupa care un test de sarcina ar trebui sa ofere un rezultat corect este de aproximativ doua saptamani.

Femeile care nu au un ciclu menstrual regulat ar trebui sa astepte minim trei saptamani dupa ce au avut contact sexual neprotejat pentru a avea parte deun rezultat corect.

Vizita la medic

Rezultatele obtinute prin testele de sarcina de la domiciliu trebuie sa fie confirmate de un medic. Desi un rezultat pozitiv este aproape intotdeauna corect, un rezultat negativ nu este mereu la fel de fiabil.

De exemplu, sunt cazuri in care testarea la domiciliu este facuta prea devreme sau sunt consumate anumite medicamente ce pot afecta rezultatele.

Medicul poate efectua teste de sange, teste de urina sau chiar pe ambele pentru a afla daca o femeie este insarcinata sau nu. In cazul in care testul este cu adevarat pozitiv, cuplul trebuie sa discute cu medicul despre optiunile avute.

In unele cazuri, parintii se decid sa pastreze copilul sau sa il dea in plasament, dar exista si cazuri in care acestia se hotarasc ca avortul reprezinta solutia. Medicul poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la aceste subiecte.

Concluzii

Multe persoane considera in mod gresit ca lichidul preejaculator nu poate produce o sarcina. Probabilitatea este relativ mica, dar totusi exista. Spermatozoizii pot fi prezenti in uretra, iar lichidul preejaculator ii poate transporta in vagin.

Cuplurile care utilizeaza metoda retragerii ar trebui sa stie ca aceasta are o rata de esec destul de mare, estimandu-se ca aproximativ 1 din 5 contacte sexuale ce s-au terminat prin aceasta metoda avand drept consecinta o sarcina.

Exista metode mult mai sigure prin care sarcina poate fi evitata, precum folosirea prezervativului sau a anticonceptionalelor orale.

Prezervativul este foarte util, reprezentand chiar si o metoda eficienta impotriva transmiterii infectiilor sexuale.

Totusi, atunci cand exista suspiciunea unei sarcini, exista posibilitatea ca in primele zile de la contactul sexual sa fie adoptate metode de contraceptie de urgenta.

De asemenea, medicul trebuie informat daca sunt rezultate pozitive ale testului de sarcina. Un cadru medical specializat poate oferi cele mai bune optiuni pentru un cuplu ce urmeaza sa aiba un copil.


Citeste si despre:

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Sarcina si igiena orala Mergem la stomatolog in timpul sarcinii? Medicamentele administrate in timpul sarcinii Alimentatia in timpul sarcinii Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Mituri despre sarcina Alimente interzise in sarcina Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina? Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal Metode contraceptive
Cere sfatul medicului ×