Beneficii ale contraceptiei hormonale

Actualizat: 11 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Contraceptivele hormonale sunt esentiale pentru femeile care vor sa impiedice aparitia unei sarcini nedorite. Desigur, metodele non-hormonale au si ele avantajele lor, dar contraceptivele hormonale, incluzand pilulele, unele dispozitive intrauterine (steriletul cu hormon), implanturile contraceptive si plasturii hormonali ofera o serie de beneficii, in afara de prevenirea sarcinii.

1. Regleaza ciclul menstrual

Contraceptivele hormonale pot echilibra fluctuatiile hormonale care apar in decursul unui ciclu hormonal. Acest fapt ar putea imbunatati numeroase aspecte legate de ciclul menstrual, cum ar fi lipsa de regularitate sau sangerarea abundenta.

Ar putea de asemenea sa amelioreze simptomele sindromului de ovar polichistic, incluzand acneea si pilozitatea excesiva (par la nivelul fetei si suprafetei corporale). Desi metodele contraceptive functioneaza diferit, multe dintre ele pot face menstruatia mai usoara si regulata.

2. Calmeaza durerile menstruale

Aproximativ 31% dintre femeile care folosesc pilule contraceptive mentioneaza durerea menstruala ca fiind unul dintre motivele pentru care continua sa ia pilula. Contraceptivele hormonale impiedica ovulatia.

Cand nu exista ovulatie, uterul nu experimenteaza contractarea musculara care cauzeaza crampe in timpul ovulatiei. Pentru o persoana care sufera de dureri menstruale, contraceptivele hormonale ar putea calma partial durerea din timpul menstruatiei.

3. Pot indeparta cauza hormonala a acneei

Fluctuatiile hormonale sunt adesea factorii principali ai acneei. Tocmai de aceea, acneea este cel mai frecvent intalnita in perioada adolescentei. Prin echilibrarea acestor fluctuatii, contraceptivele hormonale pot ajuta la reducerea acneei de cauza hormonala.

Contraceptivele care contin si estrogen si progesteron (cunoscute ca pilula combinata) lupta cel mai bine impotriva acneei.

4. Reduc riscul de cancer uterin

Contraceptivele hormonale au si efecte pe termen lung. Femeile care iau pilule contraceptive au cu 50% mai putine riscuri de a fi diagnosticate cu cancer uterin, iar aceste efecte pot dura pana la 20 de ani dupa incetarea administrarii. Contraceptivele hormonale pot, de asemenea, sa reduca si riscul de cancer ovarian.

5. Reduc riscul de chisturi ovariene

Chisturile ovariene sunt formatiuni mici, cu continut lichid, care se formeaza in timpul ovulatiei. Ele nu sunt periculoase, dar uneori sunt dureroase. Femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic (SOP) au adesea un numar de chisturi mici pe ovare.

Prin prevenirea ovulatiei, contraceptivele hormonale pot preveni formarea acestor chisturi. Pot, de asemenea, sa opreasca chisturi mai vechi sau foliculii sa evolueze.

6. Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual

Numeroase femei experimenteaza un cumul de simptome emotionale si fizice in saptamanile sau zilele premergatoare aparitiei sangerarilor menstruale. Aceasta manifestare poarta numele de sindrom premenstrual. Ca majoritatea problemelor menstruale, acest sindrom este provocat de fluctuatiile hormonale.

Contraceptivele hormonale pot fi un potential tratament si pentru tulburarea disforica premenstruala. Aceasta este o forma severa a sindromului premenstrual care tinde sa implice mai multe simptome psihologice si emotionale. Este uneori greu de tratat, dar exista deja o pilula combinata aprobata ca tratament pentru acest sindrom.

Este important de mentionat ca inca se fac cercetari pentru a fi identificate toate cauzele acestor doua afectiuni si, de aceea, este esential ca fiecare femeie, impreuna cu medicul curant, sa gaseasca combinatia hormonala care se potriveste cel mai bine nevoilor sale.

7. Ajuta la gestionarea endometriozei

Endometrioza este o afectiune dureroasa care apare atunci cand tesutul care acopera peretii uterului, numit endometru, creste in alte locuri in afara acestuia. Acest tesut sangereaza in timpul sangerarii menstruale, indiferent unde este localizat. Cand sangerarea apare in puncte de unde nu poate fi eliminata usor din corp, apar durerea si inflamatia.

Metodele de contraceptie hormonale ajuta la reducerea sau chiar la stoparea ciclurilor menstruale din decursul unui an. Pilulele contraceptive administrate continuu sau steriletul sunt adesea metode eficiente de a gestiona endometrioza.

8. Pot ajuta la ameliorarea migrenelor

Migrena este un tip de durere de cap care afecteaza foarte multe persoane, majoritatea femei, si aceasta partial din cauza schimbarilor hormonale, care pot fi un factor in declansarea migrenelor.

Unii experti considera ca migrenele sunt legate de o scadere brusca a nivelului de progesteron si estrogen exact inainte de inceperea unui ciclu menstrual.

Metodele de contraceptie hormonale care ajuta la scaderea sau stoparea numarului de cicluri, cum ar fi pilula administrata continuu, implantul contraceptiv sau steriletul, pot contribui la evitarea acestei scaderi bruste.

9. Ofera libertatea de a „sari” o sangerare menstruala

Pentru majoritatea femeilor cu un ciclu menstrual regulat, sangerarea este un aspect obligatoriu, dar pot exista si situatii in care se face o exceptie. Majoritatea foliilor de pilula contraceptiva au o saptamana de pilule „placebo”, fara continut hormonal, care doar mentin obisnuinta de a administra regulat o pilula, si de obicei, in timpul administrarii lor, apare sangerarea menstruala.

Daca in timpul acesta apare o vacanta sau un alt eveniment foarte important, pilulele placebo pot fi omise si inceputa administarea unei folii noi, cu continut de hormon, mai ales in cazul pilulelor monofazice. Cu toate acestea, este recomandat consultul medicului curant inaintea de adoptarea unei astfel de masuri.

Alte metode contraceptive, cum ar fi steriletul cu continut de hormoni, inelul vaginal sau plasturii hormonali, pot impiedica sangerarea.

10. Pot reduce riscul de anemie

Unele femei experimenteaza sangerari abundente, care pot creste riscul de anemie. Persoanele anemice nu au suficiente celule rosii pentru a transporta oxigen in corp, fapt ce poate duce pe termen lung la oboseala si slabiciune. Lipsa sangerarii menstruale, provocata de administrarea unor metode de contraceptie hormonala adecvate, poate impiedica aparitia anemiei.

Aspecte de stiut!

Metodele contraceptive hormonale nu sunt recomandate tuturor femeilor. Femeile fumatoare, cu varsta peste 35 de ani, sunt mai predispuse la riscul formarii trombilor (cheagurilor de sange) arteriali sau venosi si a hipertensiunii.

Mai mult, unele metode, cum ar fi pilula combinata si plasturele hormonal, pot creste riscul de tromboza si hipertensiune, chiar la femeile nefumatoare.

Pentru unele persoane, aceste metode pot cauza o serie de alte simptome psihice, fizice sau emotionale, cum ar fi durerile de incheieturi sau chiar psihoza.
Este foarte important sa se comunice regulat medicului curant orice efect advers observat.

De asemenea, este foarte important de stiut ca aceste metode nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.


Citeste si despre:

Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal Contraceptivele injectabile Terapia de substitutie hormonala Metode contraceptive Cum alegem metoda contraceptiva potrivita Metodele contraceptive permanente Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Contraceptia locala si ovulele contraceptive: Cea mai buna metoda fara hormoni cand vrei sa eviti o sarcina, fara a-ti perturba echilibrul hormonal Pilulele contraceptive Partile pozitive ale menopauzei 10 cauze frecvente ale abstinentei Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva
Cere sfatul medicului ×