Cum stii ca ai intrat la menopauza? Care sunt semnele si simptomele?

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este menopauza


Menopauza este un proces fiziologic firesc pentru orice femeie care presupune incheierea definitiva a ciclurilor menstruale (absenta acestora timp de un an). Aceasta se datoreaza ca urmare a epuizarii foliculior ovarieni, intrucat acestia au un numar prestabilit inca din momentul pubertatii, urmand o evolutie spre diminuare odata cu varsta. Inaintea acestei perioade apare premenopauza, care reprezinta o perioada tranzitorie in timpul careia fertilitatea este scazuta si ulterior absenta.

Datorita acestui fapt se observa o neregularitate in randul menstruatiilor, o scadere a hormonilor estrogeni, respectiv a progesteronului. Menopauza propriu-zisa consta in absenta totala a menstruatiei in decursul a unui an calendaristic.

Postmenopauza poate varia ca durata intre 2 si 6 ani de la ultima menstruatie si reprezinta oprirea definitiva a functiilor ovariene.

Cum se manifesta debutul menopauzei?

Simptomele si semnele cele mai des intalnite sunt rezultatul nivelului scazut de hormoni estrogeni, acestea fiind manifestate printr-o serie de efecte atat fizice, cat si psihice, care pot genera disconfort si dezechilibru in viata pacientei.

• Bufeuri: senzatie brusca de caldura in partea superioara a trunchiului (torace, gat si cap) asociata cu transpiratie neregulata, senzatii de sufocare ce deseori creeaza o stare neplacuta si uneori insomnii. Ziua, de regula, bufeurile isi fac aparitia dupa efort fizic si mese.

• Modificari ale mucoaselor: discomfort la mictiune, la care se poate asocia o infectie urinara, uscaciune vaginala, dureri in timpul actului sexual, scaderea tonusului musculaturii pelvine, ducand astfel la pierderi de urina (accidentale) in timpul stranutului sau efortului.

• Modificari genito-sexuale
: datorita uscaciunii mucoaselor, in timp se observa o slabire a peretilor vaginali ce conduce la atrofie vulvara. De asemenea, se observa modificari la nivelul sanilor.

• Modificari ale greutatii: in timpul menopauzei se asociaza o crestere in greutate si schimbare in repartizarea grasimii corporale, acestea se depun in special pe abdomen si talie. Cresterea in greutate este explicata prin modificarile hormonale si accentuata de lipsa miscarii precum si de o alimentatie neechilibrata.

• Boli cardiovasculare: hormonii estrogeni joaca un rol primordial impotriva bolilor coronariene, hipertensiunii arteriale si a atacurilor vasculare cerebrale. Astfel, scaderea lor in aceasta etapa poate creste riscul aparitiei acestora. Cresterea colesterolului rau (LDL) este provocata de scaderea estrogenului ce poate predispune la aparitia aterosclerozei (depozite de lipide in peretele arterial).

• Tulburari psihoemotionale: dispozitie depresiva, nervozitate, atacuri de panica, anxietate, labilitate emotionala, acestea putand duce la declansarea unor afectiuni psihiatrice complexe (de exemplu tulburare depresiva majora sau diferite tulburari anxioase).

• Osteoporoza: in mod normal este intalnita tarziu in menopauza, cu exceptia cazurilor in care exista factori predispozanti precum fumatul si obezitatea. Lipsa hormonilor estrogeni duce la o scadere a matricei osoase (responsabila de densitatea osoasa) si a rezervelor de calciu la nivelul osului. Osteoporoza este inlesnita de carentele alimentatiei in calciu si proteine si de sedentarism. Astfel ca si consecinte pot aparea fracturi in urma unor traumatisme minore, dar si fenomenul de tasare vertebrala.

Tulburari ale somnului: se caracterizeaza printr-un somn de calitate proasta sau chiar insomnii.

• Alte simptome generale
: ameteli, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare.

• Stare generala afectata, pacienta acuzand simptome ce pot genera confuzie atat pentru propria persoana cat si pentru medic.

• Totusi exista si efecte pozitive ale scaderii nivelului de hormoni estrogeni la menopauaza.

Printre acestea enumeram: disparitia sau involutia afectiunilor benigne la nivelul uterului si a glandei mamare generate de hiperestrogenism (cresterea excesiva a nivelului de hormoni estrogeni).

Investigatii recomandate in menopauza

Pentru pacientele aflate la menopauza se recomanda o baterie de teste uzuale: profil lipidic sanguin, glicemie, hemoleucograma, transaminaze, functie renala si sumar de urina. De asmenea se urmareste si nivelul hormonilor sexuali (estrogeni si progesteron) si al celor gonadotropi (hormon luteinizant, hormon foliculo-stimulant) deoarece o prezenta crescuta a acestora indica oprirea functionalitatii ovarelor.

In cazul in care estrogenii sunt inca prezenti, pacientele pot opta pentru administrarea unor derivate de progesteron per os, acestea avand rolul de a stimula menstruatia in continuare pentru o perioada de timp determinata.

Urmarirea nivelului de hormoni tiroidieni precum si a anticorpilor asociati tiroidei este necesara in depistarea eventualelor afectiuni autoimune ce pot aparea la nivelul acestei glande.

Investigatii imagistice

Pacienta trebuie sa aiba in vedere necesitatea unor astfel de investigatii, realizandu-se astfel: mamografie impreuna cu ecografie bilaterala, ecografie utero-ovariana transvaginala si ecografie tiroidiana.

Imagistica ofera medicului o serie de informatii importante, care-l ajuta pe acesta in intelegerea evolutiei menopauzei si in stabilirea tratamentului corect.

Ecografia transvaginala arata starea (absenta/numarul) foliculilor ovarieni, totodata se analizeaza si starea de sanatate a uterului, care in unele cazuri poate prezenta patologii asociate.

Mamografia este indicata in preventia aparitiei cancerului de san, impreuna cu ecografia mamara bilaterala. Acest tip de investigatie trebuie avut in vedere pe parcursul vietii oricarei femei, deoarece ofera informatii cheie asupra starii de sanatate a glandei mamare.

Terapia de substitutie hormonala - hormonoterapia

Aceasta modalitate de tratament are ca scop ameliorarea sau inlaturarea tulburarilor care se datoreaza nivelului scazut de hormoni estrogeni, precum: osteoporoza, uscaciunea mucoaselor, afectiuni cardiovasculare, crestere in greutate.

Tratamentul consta in administrarea repetata de estrogen si progesteron, astfel incat se urmareste restabilirea unui echilibru hormonal. Modul de administrare difera, respectiv estrogenul se poate administra oral sau pe cale vaginala (avand astfel si un efect local foarte bun).

Un plus major al acestui gen de terapie il reprezinta limitarea demineralizarii osoase. Astfel inceperea tratamentului imediat dupa oprirea menstruatiei combate instalarea rapida a distructiei osoase. Prin restabilirea echilibrului hormonal inaltura si riscul afectiunilor cardio-vasculare.

Remedii naturale si bune practici

Alimentatia echilibrata joaca un rol crucial in viata tuturor femeilor aflate la menopauza, aceasta poate avea efecte pozitive asupra simptomelor asociate. Se recomanda consumul alimentelor bogate in calciu si D3 pentru a preveni instalarea osteoporozei.

Fructele si legumele reprezinta un ajutor in lupta cu kilogramele datorita fenomenului de satietate. Ridicarea aportului de proteine din alimentatie este benefica deoarece combate pierderea masei musculare.

Anumite alimente precum semintele de in si derivate din soia sunt cosiderate ca fiind adjuvante in restabilirea echilibrului hormonilor estrogeni. Consumul de lichide trebuie sa fie insa proportionat.

Diagnostic

In cazul stabilirii diagnosticului, medicul dumneavoastra va lua in considerare istoricul familial (varsta la care rudele de sex feminin, precedente au avut menopauza). Acesta joaca un rolul principal in stabilirea riscurilor asociate odata cu aparitia acestei perioade.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6784846/
https://www.womenshealth.gov/menopause/early-or-premature-menopause
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6299176/
https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/menopause-and-heart-disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4078652/


Citeste si despre:

Care sunt semnele accidentului vascular cerebral si ce metode de preventie poti aplica Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci? Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Cand sportul iti poate face rau: iata care sunt semnalele pe care le da organismul Strabismul la copil - care sunt primele semne Menopauza la barbati Menopauza si sexualitatea Sexul si menopauza
Cere sfatul medicului ×