Vaccinurile si sarcina

Publicat: 06 Martie 2008 | Actualizat: 08 August 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Acest articol ne vorbeste despre riscurile pe care le-ar avea femeia insarcinata in cazul in care se efectueaza vaccinuri in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.
Ce sunt vaccinurile?

Vaccinurile sunt medicamente care ne protejeaza de diferite afectiuni. Este sunt constituite din bacterii sau virusuri inactive sau omorate. In aceste forme ele actioneaza ca agentul etiologic fara insa a produce afectiunea. Vaccinurile stimuleaza organismul sa produca anticorpi. Odata anticorpii secretati, ei asigura protectie impotriva bolii respective, in caz de o noua expunere la agentul etiologic.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Vaccin viu atenuat versus vaccin inactivat

Un vaccin viu atenuat este constituit dintr-un virus sau o bacterie care au fost atenuate. Acest lucru determina secretia de anticorpi de catre organism impotriva agentului etiologic respectiv, fara insa a produce infectie. Vaccinurile vii asigura in general o protectie de mai lunga durata comparativ cu cele omorate, dupa numai o singura administrare. Deoarece exista o posibilitate foarte mica ca vaccinurile vii sa produca boala, acestea sunt contraindicate in cazul femeilor insarcinate.

Un vaccin inactivat este constituit dintr-un virus sau o bacterie care au fost omorate. Un astfel de vaccin nu poate determina afectiunea pentru care se administreaza. Vaccinurile inactive pot necesita administrarea de doze repetate pentru a asigura protectie.

Vaccinarea in sarcina

Vaccinarea unei femei insarcinate cu un vaccin inactivat nu prezinta riscuri asupra fatului. Vaccinurile vii nu se administreaza in timpul sarcinii datorita riscului de aparitie a afectiunii la fat. Cu toate acestea, in cazul in care exista un risc foarte mare de expunere la boala sau daca infectia prezinta risc crescut pentru mama sau fat, vaccinarea cu virus viu (atenuat) este in general recomandata.

In cazul in care se administreaza accidental un vaccin viu in timpul sarcinii, este necesara intreruperea sarcinii?

Nu. Acest lucru nu este un motiv sufficient pentru a se recomanda intreruperea sarcinii, deoarece sansele ca fatul sa fie infectat sunt foarte mici. Consilierea din partea unui medic specialist ar fi recomandata.

Este indicata alaptarea la san in cazul in care mama a fost vaccinata?

Da. Folosirea majoritatii vaccinurilor la femeile care alapteaza nu prezinta riscuri.

Vaccinuri recomandate in timpul sarcinii

Este recomandata efectuarea vaccinului antigripal, in cazul femeilor care raman insarcinate pe perioada rece. In cazul in care femeia insarcinata contacteaza boala in timpul sarcinii, exista riscuri mari de complicatii ale acesteia. Vaccinul antigripal se poate efectua in orice moment al sarcinii, dar este recomandat a se efectua la inceputul sezonului rece pentru o protectie eficienta.
Flumist este alcatuit din virusuri vii si nu exista studii care sa il recomande in timpul sarcinii.
Bolile de tipul rabiei sau tetanosului sunt fatale. In mod sigur ca vaccinarea unei femei insarcinate expusa la boala are beneficii mai mari comparativ cu riscurile asociate vaccinarii. Nevoia vaccinarii cu alte tipuri de vaccinuri variaza, iar aceasta chestiune trebuie discutata cu medical specialist.

Vaccinarea copilului cand mama e insarcinata

Este sigura vaccinarea copilului in timp ce mama sa este insarcinata? Da. Vaccinurile inactive nu pot provoca boala. Chiar daca copilul sau alt contact apropiat prezinta o reactie la vaccinare, nu exista riscul pentru mama de a contacta boala pentru care s-a administrat acest vaccin. Cu toate acestea, vaccinurile vii ar putea produce boala pe care ar trebui sa o previna. Locuind in acelasi imobil cu un copil care a fost vaccinat cu vaccin viu atenuat, nu exista risc pentru femeia insarcinata sau pentru fat de a contacta boala.

Procreerea si vaccinarea la barbati

Barbatii ar trebui sa evite procreerea in cazul in care au fost vaccinati? Nu. Nu exista nici un studiu care sa sugereze ca vaccinurile vii atenuate sau cele inactivate ar afecta spermatozoizii sau ar transmite infectia embrionului in dezvoltare, ulterior vaccinarii tatalui.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice

Astmul bronsic si sarcina

Sarcina (normala, patologica si extrauterina)

Calatoreste in siguranta in timpul sarcinii

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Sarcina si hepatita

Lista cu vaccinurile obligatorii si optionale

Ingrijirea prenatala

Remediile florale Bach

Boli care pot fi contactate din apa contaminata