Sarcina si ibuprofenul

Publicat: 10 Martie 2008 | Actualizat: 11 Iunie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Articolul ne informeaza despre riscul expunerii la ibuprofen in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.

Ce este ibuprofenul?

Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian folosit in mod frecvent pentru tratamenul artritei, cefaleei, durerilor musculare, febrei si crampelor musculare. Denumirile comerciale ale ibuprofenului sunt Advil, Nurofen, Paduden, Rupan. De asemenea, ibuprofenul se gaseste in multe alte combinatii farmaceutice.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Efectele ibuprofenului asupra sarcinii

Este adevarat ca administrarea ibuprofenului in timpul sarcinii poate creste riscul de avort?
Doua studii au aratat un risc crescut de avort datorita utilizarii antiinflamatoarelor nesteroidiene, ca ibuprofen, in primul trimestru de sarcina. Cu toate acestea, alte studii nu au demonstrat aceasta asociere. De asemenea exista studii care arata ca administrarea ibuprofenului in timpul sarcinii poate interfera implantarea fatului. Cu toate ca un risc exact nu a fost stabilit, femeile care doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa evite administrarea ibuprofenului.

Tocmai am aflat ca sunt insarcinata si am folosit ibuprofen saptamana trecuta pentru cefalee. Ar putea acest lucru sa determine efecte adverse asupra fatului?
Daca ibuprofenul se administreaza in primul sau al doilea trimestru de sarcina, nu este asociat cu un risc crescut asupra fatului. Cu toate acestea, ibuprofenul nu este antialgicul de electie in timpul sarcinii deoarece exista anumite interdictii cu folosirea acestuia in trimestrul trei de sarcina. Ca orice medicament, acesta ar trebui utilizat numai cu avizul medicului specialist.

Sunt insarcinata in 7 luni. Pot lua ibuprofen?
Exista o serie de interdictii in ceea ce priveste administrarea ibuprofenului in al treilea trimestru de sarcina. Cel mai important risc il constituie inchiderea prematura a ductului arterial (un vas la nivelul cordului fetal), care poate determina cresterea presiunii la nivel pulmonar (hipertensiune pulmonara). Folosirea ibuprofenului in trimestrul trei de sarcina poate inhiba travaliul sau cauza scaderea cantitatii de lichid amniotic (oligoamnios). De aceea, este recomandata administrarea ibuprofenului in trimestrul al treilea de sarcina numai sub supraveghere atenta.

Trebuie sa iau ibuprofen pe tot parcursul sarcinii datorita unei afectiuni asociate. La ce ma pot astepta daca folosesc acest medicament?
Studiile au aratat un risc crescut pentru defecte congenitale, greutate mica la nastere sau nastere prematura prin folosirea de antiinflamatorii in primul si al doilea trimestru de sarcina. In ceea ce priveste administrarea in al treilea trimestru de sarcina, se recomanda monitorizare atenta a cordului fetal si a volumului lichidului amniotic prin efectuarea unei ultrasonografii. Se recomanda administrarea celei mai mici doze care controleaza afectiunea.

Ibuprofenul in timpul alaptarii

Academia Americana de Pediatrie a incadrat ibuprofenul in grupul medicamentelor permise la femeile care alapteaza. Ibuprofenul ajunge in cantitate foarte mica la nivelul laptelui matern. Un studiu a aratat ca prin folosirea acestuia in doze uzuale, nou-nascutul ar fi expus zilnic la mai putin de 1mg de ibuprofen.

Procrearea si ibuprofenul la barbati

Tatal copilului meu lua Advil in mod regulat in perioada cand am ramas insarcinata. Ar putea acest lucru sa-mi sfecteze sarcina?
Nu exista nici un studiu care sa arate ca folosirea de catre tata a ibuprofenului ar putea determina infertilitate sau defecte de nastere.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos

Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice

Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Sarcina

Al doilea trimestru de sarcina

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor

Terapia stomatologica la femeia gravida

Infectiile sanului - mastitele