Sarcina si ibuprofenul

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Articolul ne informeaza despre riscul expunerii la ibuprofen in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.

Ce este ibuprofenul?

Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian folosit in mod frecvent pentru tratamenul artritei, cefaleei, durerilor musculare, febrei si crampelor musculare. Denumirile comerciale ale ibuprofenului sunt Advil, Nurofen, Paduden, Rupan. De asemenea, ibuprofenul se gaseste in multe alte combinatii farmaceutice.

Efectele ibuprofenului asupra sarcinii

Este adevarat ca administrarea ibuprofenului in timpul sarcinii poate creste riscul de avort?
Doua studii au aratat un risc crescut de avort datorita utilizarii antiinflamatoarelor nesteroidiene, ca ibuprofen, in primul trimestru de sarcina. Cu toate acestea, alte studii nu au demonstrat aceasta asociere. De asemenea exista studii care arata ca administrarea ibuprofenului in timpul sarcinii poate interfera implantarea fatului. Cu toate ca un risc exact nu a fost stabilit, femeile care doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa evite administrarea ibuprofenului.

Tocmai am aflat ca sunt insarcinata si am folosit ibuprofen saptamana trecuta pentru cefalee. Ar putea acest lucru sa determine efecte adverse asupra fatului?
Daca ibuprofenul se administreaza in primul sau al doilea trimestru de sarcina, nu este asociat cu un risc crescut asupra fatului. Cu toate acestea, ibuprofenul nu este antialgicul de electie in timpul sarcinii deoarece exista anumite interdictii cu folosirea acestuia in trimestrul trei de sarcina. Ca orice medicament, acesta ar trebui utilizat numai cu avizul medicului specialist.

Sunt insarcinata in 7 luni. Pot lua ibuprofen?
Exista o serie de interdictii in ceea ce priveste administrarea ibuprofenului in al treilea trimestru de sarcina. Cel mai important risc il constituie inchiderea prematura a ductului arterial (un vas la nivelul cordului fetal), care poate determina cresterea presiunii la nivel pulmonar (hipertensiune pulmonara). Folosirea ibuprofenului in trimestrul trei de sarcina poate inhiba travaliul sau cauza scaderea cantitatii de lichid amniotic (oligoamnios). De aceea, este recomandata administrarea ibuprofenului in trimestrul al treilea de sarcina numai sub supraveghere atenta.

Trebuie sa iau ibuprofen pe tot parcursul sarcinii datorita unei afectiuni asociate. La ce ma pot astepta daca folosesc acest medicament?
Studiile au aratat un risc crescut pentru defecte congenitale, greutate mica la nastere sau nastere prematura prin folosirea de antiinflamatorii in primul si al doilea trimestru de sarcina. In ceea ce priveste administrarea in al treilea trimestru de sarcina, se recomanda monitorizare atenta a cordului fetal si a volumului lichidului amniotic prin efectuarea unei ultrasonografii. Se recomanda administrarea celei mai mici doze care controleaza afectiunea.

Ibuprofenul in timpul alaptarii

Academia Americana de Pediatrie a incadrat ibuprofenul in grupul medicamentelor permise la femeile care alapteaza. Ibuprofenul ajunge in cantitate foarte mica la nivelul laptelui matern. Un studiu a aratat ca prin folosirea acestuia in doze uzuale, nou-nascutul ar fi expus zilnic la mai putin de 1mg de ibuprofen.

Procrearea si ibuprofenul la barbati

Tatal copilului meu lua Advil in mod regulat in perioada cand am ramas insarcinata. Ar putea acest lucru sa-mi sfecteze sarcina?
Nu exista nici un studiu care sa arate ca folosirea de catre tata a ibuprofenului ar putea determina infertilitate sau defecte de nastere.


Citeste si despre:

Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Sarcina Al doilea trimestru de sarcina Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Terapia stomatologica la femeia gravida Infectiile sanului - mastitele Endometrioza - proliferare endometru Afectiuni comune ale picioarelor Prima menstruatie - Menarha Ciclul menstrual normal Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Cere sfatul medicului ×