Sectia de Malformatii Cardiace congenitale din Ambulatoriumul Dobling

Actualizat: 18 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La o mie de nou-nascuti, intre 8-10 dintre ei vin pe lume cu malformatii congenitale cardiace. Ramase netratate, acestea conduceau in trecut la o rata a mortalitatii de 25% la nou nascuti si 60% la bebelusii sub un an. Numai 10-15% atingeau varsta de adult.

Directorul Sectiei de Cardiologie OA Dr. Miklos Pinter Pediatru, Cardiolog in pediatrie declara: „Toate malformatiile cardiace congenitale pot fi diagnosticate cu exactitate prin ultrasunete.“

Datorita dezvoltarii razante a chirurgiei cardiace, grupa - relativ nesemnificativa - de pacienti de odinioara, s-a transfomat in ceea ce astazi reprezinta unul dintre segmentele principale de tratamente cardiologice. O caracteristica particulara a acestor pacienti este varsta, care se intinde de la nou nascuti la pacienti de varsta mijlocie.

In sectia speciala de malformatii cardiace congenitale a ambulatoriului Dobling, Viena, pacientii beneficiaza de o ingrijire completa. Cu ajutorul ecocardiografiei fetale pot fi detectate inca din uter circa 80% din defectele de inima. Incepand cu a 16-18 saptamana de sarcina, cele mai multe malformatii, mai ales cele critice, sunt vizibile.

Un diagnostic si o interpretare corecta timpurie sunt foarte importante in deciderea masurilor care vor fi luate atat in timpul sarcinii cat si dupa aceea. Este foarte importanta informarea detaliata a parintilor cat si cooptarea acestora in procesul de decizie.

Defectele de inima pot parcurge o “dezvoltare” (pozitiva sau negativa) pe durata sarcinii mai ales datorita schimbarii conditiilor de presiune si fluidizare care influenteaza semnificativ dezvoltarea ulterioara a diferitelor sectiuni ale inimii. Din acest motiv, este necesar un control la fiecare 3-4 saptamani. Incepand cu a 34-36 saptamana de sarcina se poate preciza cu acuratete ce interventii sunt necesare in timpul sarcinii si dupa aceea pentru a se evita situatiile de urgenta.

Dupa un parcurs perinatal optim si investigatii amanuntite, se poate alcatui un plan exact al interventiilor ulterioare. "Corectura timpurie" ocupa astazi un loc de frunte in chirurgia cardiaca moderna. Tehnica cardiologica permite efectuarea unor operatii complexe, de durata a 6-8 ore, sub bypass cardio- pulmonar, pe pacienti cu o greutate sub 2 kg. Datorita aceastei corecturi timpurii inima se poate poate dezvolta normal in copilarie.

In aceasta perioada, micii pacienti trebuie sa urmeze un program mai mult sau mai putin intensiv de controale. In perioada de crestere intensiva pot aparea calcifieri, dilatari sau ingustari care insa nu genereaza simptome clinice. Aceste schimbari pot fi detectate in timp util cu ajutorul ecografiei Doppler sau al rezonantei magnetice. De asemenea se poate folosi un cateter cardiac prin intermediul caruia se realizeaza multe corecturi fara a mai fi necesara o interventie chirurgicala.

Urmatoara perioada importanta incepe cu pubertatea. Adolescentii se simt sanatosi si au aceleasi necesitati ca si prietenii lor de aceeasi varsta. Cei mai multi pacienti pot face sport, in multe cazuri care au fost operate este permis chiar si sportul de performanta.

Maturitatea insa aduce cu ea o serie noua de probleme: alegerea unei meserii, intemeierea unei familii si graviditatea; aceasta din urma presupune cea mai mare provocare. Pentru o corecta evaluare a pericolelor sunt necesare informatii amanuntite cu privire la diagnosticul originar, interventii chirurgicale cat si parcursul bolii. Inainte de sarcina trebuie clarificate toate aceste aspecte.

O investigatie cardiologica cu ultrasunet a fetusului inchide cercul ingrijirii malformatiilor cardiace congenitale. Alaturi de sectia de malformatiile cardiace congenitale clinica are si o sectie de pediatrie generala.

Contact:
Director al Sectiei de Cardiologie
OA Dr. Miklos Pinter
Pediatru, Cardiolog in pediatrie
Tel.: +43 664 - 154 62 36
Tel. +43 1 36066 5597
[email protected]
www.pkd.at

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Malformatiile congenitale Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale Siringomielia, o afectiune neurologica asociata cu malformatii congenitale ale creierului Malformatii cardiace congenitale Anomalii congenitale ale uterului Pneumonia congenitala Sifilisul (luesul) congenital In urma preluarii activitatii de cardiologie a Spitalului Monza, Grupul ARES devine MONZA ARES, cea mai extinsa retea privata de servicii integrate de cardiologie din Romania Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Microtia - defectul congenital al urechii Defectele cardiace congenitale - persistenta de canal arterial Emfizemul lobar congenital: o afectiune rara si dificil de diagnosticat Torticolisul congenital Cifoza congenitala Afectiunile cardiace la copii Zgomotele cardiace anormale - cauze si tratament
Cere sfatul medicului ×