52% dintre romancele din mediul urban risca sa nasca bebelusi cu malformatii congenitale majore

Publicat: 19 Februarie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Daca prima parte a studiului Gallup-Elevit ne arata ca 48% dintre romancele din mediul urban nu isi planifica sarcina, cea de-a doua parte a studiului releva concluzii mult mai ingrijoratoare: 52 % dintre femeile care isi planifica o sarcina au declarat ca nu iau vitamine in perioada de preconceptie. Aceasta este insa singura perioada in care, administrarea de vitamine si multiminerale, poate preveni aparitia unor malformatii congenitale majore la fat.
Necesarul de vitamine serveste insa unor scopuri diferite in functie de perioada in care suplimentele sunt administrate iar perioada de preconceptie este foarte importanta.
Astfel:
Pentru perioada preconceptionala este indicat consumul de vitamine din urmatoarele motive: previne aparitia defectelor de tub neural, a altor malformatii congenitale majore, riscul de infertilitate asociat deficientelor de acid folic si vitaminelor din complexul B si suplimenteaza dieta cu multivitamine pentru a reduce deficitul de vitamine.
Pentru perioada de sarcina, vitaminele previn aparitia anemiei de acid folic si fier, ajuta mama sa nasca la termen evitandu-se astfel nasterea prematura si ca rezultat greutatea mica la nastere, scade incidenta varsaturilor si a greturilor in primul trimestru de sarcina, suplineste necesitatile crescute de vitamine si minerale cu pana la 185%.
Dupa sarcina – previne deficienta de fier care se poate datora hemoragiei de la nastere si suplineste necesarul de vitamine si minerale mama le pierde zilnic prin lactatie .
Un alt procent deloc imbucurator relevat de studiul Gallup-Elevit II este cel de 69% care reprezinta segmentul femeilor insarcinate care au declarat ca iau suplimente de vitamine.
Doar 26% dintre femeile insarcinate si doar 12% dintre cele care isi planifica o sarcina stiu ca malformatiile congenitale ale fatului pot fi prevenite prin consumul de multivitamine si minerale in timpul sarcinii.
Asigurarea aportului de vitamine si minerale este vital pentru sanatatea fatului, putand reduce cu pana la 90% incidenta malformatiilor congenitale si ale defectului de tub neural la fat, cu toate acestea 34% din femei nu pot mentiona spontan nici un motiv pentru care este indicat consumul de vitamine in perioada de preconceptie.
33% dintre femei sunt de parere ca utilizarea vitaminelor nu este necesara atata timp cat au o alimentatie sanatoasa.

O cantitate insuficenta de acid folic poate avea consecinte grave asupra tubului neural al fatului sau poate fi responsabila de alte defecte congenitale majore . In ceea ce priveste deficientele de fier, aceasta poate duce la anemii moderate sau grave la mama si la nastere prematura sau intarziere in dezvoltarea bebelusului . Cu toate acestea, studiile arata ca 93% dintre femeile insarcinate au o dieta cu cantitati mai mici de fier decat doza zilnica recomandata1.

33% dintre femei sunt de parere ca utilizarea vitaminelor nu este necesara atata timp cat au o alimentatie sanatoasa.

Doar 7% dintre romancele din mediul urban care isi planifica o sarcina si tot 7% dintre cele insarcinate stiu ca suplimentele de multivitamine si mineralele pot ajuta la prevenirea starilor de greata si a varsaturilor din prima perioada a sarcinii.
„In 1998 Elevit Pronatal realiza in premiera in Europa un studiu (esantion: 5000 de femei gravide) condus de prof. dr. Andrew E. Czeizel, directorul stiintific al Fundatiei pentru Controlul Comunitar al Bolilor Ereditare din Budapesta, care a demosntrat ca administrarea vitaminelor si acidului folic(intr-o doza de 0,800 mg) reduce cu 92% aparitia defectelor de tub neural, cu 46% aparitia malformatiilor congenitale ale fatului, respectiv anomalii ale tractului urinar, cardiovasculare, deficiente ale membrelor si cu 55% senzatiile e greata si varsaturi din prima perioada a sarcinii (acesta este rezultatul unui studiu din 1992). Cercetarea din Romania va constitui un punct de plecare pentru derularea unor campanii de informare asupra riscurilor la care sunt expuse femeile in perioda prenatala, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, avand in vedere ca rezultatele studiului Gallup-Elevit au demonstrat ca o parte dintre femeile din Romania nu acorda importanta administrarii de vitamine inainte, in timpul si dupa sarcina. Chiar daca este este lider de piata pe segmentul multivitaminelor dedicate femeilor aflate in perioada sarcinii si a alaptarii, Elevit a decis sa se implice activ in informarea femeilor care isi doresc copii.”, a declarat Dana Handra, Marketing Manager Bayer Consumer Care Romania. 29% din femeile aflate in faza de preconceptie afirma ca iau vitamine in aceasta perioada, in timp ce numai 22-24% din femeile insarcinate sau care au nascut sustin ca au luat vitamine in faza de preconceptie

Studiul, comandat de Elevit Pronatal, singurul preparat polivitaminic cu acid folic a carui formula s-a dovedit stiintific ca ajuta la protejarea fatului impotriva defectelor de tub neural si de altor malformatii congenitale, a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru femeile cu varsta intre 20 si 40 de ani din mediul urban (910 persoane) care intentioneaza sa-si planifice o sarcina, sunt insarcinate sau care au nascut in ultimele 2 luni.

Marja de eroare a studiului:

1. femei cu varsta intre 20-40 ani, care intentioneaza sa isi planifice o sarcina in urmatoarele 6 luni si care locuiesc in mediul urban (eroare limita ±6,1%)
2. femei cu varsta intre 20-40 ani, care sunt insarcinate si care locuiesc in mediul urban (eroare limita ±4,6%)
3. femei cu varsta intre 20-40 ani, care au nascut in ultimele 2 luni si care locuiesc in mediul urban (eroare limita ±7,0%)

Citeste si despre:

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului Substantele de igienizare din spitale si riscul lor Obezitatea la copii - cand este considerat obez un copil? Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale Alcoolul si riscul aparitiei cancerului Sectia de Malformatii Cardiace congenitale din Ambulatoriumul Dobling Ce sunt semnele din nastere si de ce apar? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor Ce luam in trusa medicala de vacanta in caz de diaree Sindrom premenstrual - tratament cu remediile florale Bach Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog” Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Buzele crapate - cauze si solutii Alimentatia in timpul sarcinii
Cere sfatul medicului ×