Arterita temporala

Actualizat: 01 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Arterita temporala este o afectiune grava, intalnita mai ales la persoanele care au urmat tratamente cu doze mari de antibiotice sau au suferit infectii grave.

Arterita temporala se dezvolta la pacientii care sufera de polimialgie reumatica. Polimialgia este o afectiune care provoaca dureri severe si acute la nivelul umerilor, soldurilor, mai ales in cazul persoanelor in varsta.

Nu se cunosc prea multe detalii despre cauzele acestei afectiuni. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu aceasta conditie au peste 50 de ani. Unii cercetatori au incercat sa demonstreze ca aceasta boala este genetica, dar nu au reusit sa obtina raspunsuri solide in acest sens.

Aceasta conditie mai este cunoscuta si sub denumirea de arterita cu celule gigant. Principalele simptome ale acesteia sunt somnolenta, stare generala alterata si slabiciune.

Tratamentul prompt poate ameliora manifestarile imediat si va contribui la imbunatatirea starii de sanatate si normalizarea vietii pacientului. Lipsa tratamentului va duce la agravarea bolii si aparitia complicatiilor grave.

Simptome

Exista o serie de simptome grave asociate cu arterita temporala. Este posibil ca multe persoane sa nu observe ca au o problema serioasa, deoarece unele simptome sunt vagi si relativ minore si sunt adesea uitate sau ignorate.

Transpiratia excesiva, febra si sentimentul general de disconfort sunt manifestarile comune ale afectiunii. Acestea sunt de obicei cauzate de lipsa fluxului de sange la creier si in alte parti importante ale corpului.

Durerile la nivelul maxilarului si pierderea poftei de mancare sunt frecvent intalnite si sunt provocate de scaderea fluxului normal de sange.

Alte simptome ar putea fi dureri musculare, dureri severe de cap, sensibilitate la nivelul scalpului si chiar orbire. Cand apar tulburarile de vedere, acestea pot fi tratate prin intermediul chirurgiei LASIK.

In unele cazuri rare, bolnavul poate orbi permanent fara sa existe vreo solutie pentru remedierea problemei. Letargia extrema si scaderea brusca in greutate sunt alte semne ale conditiei.

Atunci cand se pierde mai mult de 5% din greutatea totala a corpului, fara sa se incerce in mod special sa se slabeasca, motivul ar putea fi o problema serioasa.

Aceste simptome pot sa apara in cazul a diferite conditii medicale, de aceea este foarte important sa se noteze si sa se observe manifestarile anormale sau diferite, pentru a se comunica medicului.

Exista o serie de manifestari vagi care pot sa insoteasca arterita temporala: sangerarea gingiilor, aparitia unor leziuni faciale sau bucale, rigiditate si dureri articulare inexplicabile, etc. Aceste simptome sunt mai putin frecvente si pot fi de obicei si semnul altor boli.

De aceea trebuie anuntat medicul cand apare ceva neobisnuit in legatura cu organismul unei persoane, pentru ca acesta sa constate daca exista sau nu alte conditii care stau la baza acestor simptome.

Cauze

Arterele din organism sunt importante pentru ca furnizeaza sange si substante nutritive creierului si membrelor corpului. Atunci cand aceste artere sunt inflamate sau lezate, apar complicatii.

Medicii inca n-au putut descoperi ce anume determina aceasta inflamatie, dar banuiesc ca ar putea fi rezultatul geneticii sau urmarii unor diete.

Daca o persoana are peste 50 de ani, are un risc important de a dezvolta arterita temporala. Indiferent de motiv, femeile sunt mai predispuse la aceasta boala, iar europenii sunt susceptibili de a dezvolta arterita cu celule gigant.

Atunci cand o persoana banuieste ca ar putea avea arterita temporala trebuie sa analizeze impreuna cu medicul optiunile posibile de tratament.

Tratarea si prevenirea arteritei teporale

Arterita temporala este tratabila si orbirea poate fi evitata. Tratamentul curent va putea opri leziunile oculare si in cele din urma vor putea fi tinute sub control si restul simptomelor.

Medicamentul utilizat de obicei, este prednisonul, un corticosteroid puternic care deprima activitatea sistemului imunitar. Acesta ajuta la tratarea durerilor de cap, ochi si a problemelor cardiace asociate cu arterita temporala.

Se recomanda administrarea unei doze mari pe o perioada de 2-3 saptamani pentru a tine sub control inflamatia de la nivelul arterelor. Dupa o luna sau doua, inflamatia se va miscora.

Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor creste riscul aparitiei infectiilor si altor efecte secundare. De obicei, se recomanda sa se aleaga tratamentul cu corticosteroizi care va produce cele mai bune rezultate. In cazul unora dintre bolnavi ar putea fi necesar sa se administreze doze mici de medicamente timp de un an sau doi pentru ca simptomele sa nu revina.

In cazul altora, medicul ar putea recomanda utilizarea predisonului intre 5 si 10 ani sau chiar pe termen nelimitat. Arterita temporala reapare rareori dupa ce tratamentul este oprit.

Utilizarea de corticosteroizi este asociata cu urmatoarele reactii adverse, in cazul tratarii arteritei temporale:

- diabet
- vanatai usoare
- retentie de lichid si crestere in greutate
- glaucom
- cresterea tensiunii arteriale
- osteoporoza
- rotunjirea trasaturilor fetei
- vindecarea lenta a ranilor
- iritatii stomacale.

Prednisonul este utilizat pentru tratarea polimialgiei reumatice, iar eliminarea simptomelor va avea loc in termen de o zi sau doua de la prima doza. Ca alternativa, pot fi folosite medicamente imunosupresoare, cum ar fi azatioprina sau metotrexatul, in cazul in care prednisonul nu este tolerat.

Medicul poate prescrie si o doza scazuta de acid acetilsalicilic pentru ca riscul de orbire sau accident vascular cerebral sa scada.

Nu exista nici o modalitate simpla de a preveni arterita desi mai multe studii au demonstrat legatura dintre bolile care afecteaza vasele de sange, tulburarile de vedere si dietele bogate in grasimi animale, sare si zahar. Fumatul este la fel de daunator.

Desi 1 din 5 persoane cu aceasta boala ar putea sa orbeasca fara tratament, o simpla vizita la medic poate preveni orice leziune oculara. In orice caz, vederea trebuie evaluata de medicul specialist la fiecare 5 ani in cazul oricarei persoane peste 50 de ani si in fiecare an daca persoana in cauza sufera de diabet zaharat.


Citeste si despre:

Sincopa - etiologie, investigatii necesare, tratament Orbirea sau cecitatea Afectiunile care provoaca durere faciala Cefaleea la varstnici Cauzele vederii incetosate Atrofia nervului optic - cauze, simptome, tratament Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Bolile autoimune Bolile ochiului Primul ajutor in caz de hemoragie Dementa vasculara Vederea incetosata Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante
Cere sfatul medicului ×