Investigatii medicale ale sistemului osos si articular

Actualizat: 14 Martie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Fie ca vorbim de oase sau de articulatii, in ambele situatii exista procese neintrerupte care stau la baza formarii si remodelarii osoase, dar si a resorbtiei, unde exista un echilibru mentinut si de aparatul hormonal, prin intermediul hormonului paratiroidian, numit calcitonina, sau de metabolitii activi ai vitaminei D.

In ceea ce priveste structura dura a oaselor, sunt raspunzatoare componentele minerale reprezentate de carbonatii si fosfatii de calciu.

In functie de nevoi, sunt eliberate elemente necesare pentru un nivel corespunzator al acestora in maduva.

Pentru ca, odata cu trecerea anilor aceste elemente devin deficitare, incep sa isi faca aparitia anumite afectiuni ale sistemului osos si articular, iar pentru a fi depistate din timp, sunt recomandate tot felul de investigatii, menite sa stabileasca un diagnostic cat mai corect pentru un tratament adecvat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Analize utile

Analize utile

1. Analiza radiologica a tesutului osos este printre primele investigatii aparute, care utilizeaza radiatii roentgen specifice pentru evaluarea tesuturilor dure.

Radiografiile sunt executate in doua incidente: lateral si anteroposterior, iar in situatii extreme se pot face si oblice, axiale sau centrate.

Recomandari pentru efectuarea unei radiografii:

- suspiciune de luxatie sau fractura;
- in scopul evaluarii unui proces vindecativ dupa o fractura;
- pentru depistarea anumitor deformari scheletale;
- pentru evaluarea proceselor degenerative;
- pentru diagnosticarea diverselor afectiuni osoase.

2. Analiza ecografica este utilizata pentru depistarea afectiunilor dureroase ale articulatiilor, in afectiunile degenerative ale oaselor, in starile posttraumatice sau pentru diagnosticarea leziunilor inflamatorii.

Face posibila atat diagnosticarea, cat si stabilirea gradului de afectare si evolutie a bolii, dar si o apreciere a eficientei tratamentului initiat anterior.

3. Analiza lichidului sinovial este o procedura usor invaziva, deoarece se patrunde cu un ac in articulatie, pentru a extrage lichidul sinovial si a fi examinat la laborator.

In anumite afectiuni, cantitatea de lichid poate scadea, din aceasta cauza poate exista riscul esuari a recoltarii. In alte cazuri, cantitatea de lichid sinovial creste atat de mult, incat poate aparea efuziunea si se pot modifica atat proprietatile, cat si componentele celulare.

De aceea, cand este recomandata aceasta analiza, preferabil ar fi ca mai intai sa se faca ecografia, pentru a aproxima cantitatea de lichid sinovial existent, si apoi sa se extraga.

4. Artroscopia este o investigatie endoscopica, invaziva deoarece se introduce un artroscop care permite vizualizarea interioara a articulatiei, precum si prelevarea de tesut osos sau fragmente de membrana sinoviala.

Aceasta investigatie se efectueaza atat cu scopul unui diagnostic, cat si in scop terapeutic, deoarece cu un alt instrument atasat se pot indeparta fragmente din meniscul deteriorat sau se pot face proceduri de reconstructie in zona ligamentara afectata, iar tehnica se numeste artroscopie chirurgicala.

5. Biopsia maduvei osoase sau punctia de maduva osoasa consta in introducerea unui ac fie la nivelul sternului, fie in zona iliaca, si prelevarea unui fragment de maduva osoasa.

Fragmentul recoltat este analizat in laborator, pentru a se analiza componentele celulare si a depista posibile afectiuni ale sangelului, prin evidentierea diagnosticului, dar si pentru a evalua dinamica bolii deja identificate.

6. Densitometria sau analiza densitatii osoase se efectueaza cu un aparat numit densitometru, ce are rolul de a masura densitatea osoasa si se pozitioneaza in zona coloanei vertebrale si zona soldurilor.

Pacientul este rugat sa se intinda pe o masa speciala, iar o parte a aparatului scaneaza pe deasupra pacientul si trimite informatiile unui computer, unde sunt analizate si apoi evaluate.

Aceasta analiza este recomandata cel mai frecvent femeilor aflate la menopauza, deoarece sunt cele mai predispuse la a dezvolta afectiuni de tipul osteoporozei.

O alta recomadare pentru aceasta investigatie noninvaziva este in cazul pacietelor deja diagnosticate cu osteoporoza si care urmeaza un tratament cronic cu steroizi, pentru evaluarea imbunatatirilor.

7. Rezonanta magnetica nucleara (RMN) permite evaluarea exacta a osului, dar si a structurilor invecinate ale discurilor intervertebrale, radacinilor nervoase si inclusiv a maduvei spinarii.

Este metoda ideala in vizualizarea discopatiei vertebrale si a diagnosticarii starilor inflamatorii osoase.

8. Tomografia computerizata se efectueaza in scopul evaluarii cu precizie a tesutului osos, dar si a organelor vecine.

Este benefica in diagnosticul modificarilor postraumatice ale sistemului osos, dar si in evaluarea preoperatorie pentru a putea planifica etapele operatiei, si in cea postoperatorie.

De asemenea, tomografia computerizata ajuta la stabilirea unui diagnostic diferential, in starile inflamatorii de cauza necunoscuta sau in artritele reumatoide.

9. Scintigrafia oaselor sau analiza izotopica a oaselor consta in vizualizarea tesutului osos cu ajutorul unei camere gamma, dupa injectarea intravenoasa a markerului care are rolul de fixare la nivelul celulelor osteogene.

In urma inregistrarii radiatiilor se obtine o harta a scheletului, iar markerul se fixeaza si este retinut in zonele cu activitatea osoasa cea mai intensa, si astfel serveste la detectarea locurilor inflamatorii sau a fracturilor atipice.

Aceasta are o specificitate crescuta in artrite, indicand gradul de aglomerare a markerului in articulatia afectata.

10. Ecografia de sold sau ecografia articulatiei soldului este investigatia dedicata in principal copiilor foarte mici, pentru a identifica o eventuala dispazie congenitala de sold, dar ajuta si la monitorizarea efectelor tratamentului.

Trebuie mentinat faptul ca acesta investigatie este nedureroasa si nu iradiaza copilul, deci se poate repeta fara probleme ori de cate ori este nevoie, fara a pune viata copilului in pericol.


Citeste si despre:

Boala Paget a oaselor Artroscopia Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Spondilita anchilozanta Sclerodermia, afectiunea ce modifica aspectul pielii Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ecografia mamara Aplicatia ecografiei in obstetrica Ecografia fetala Ecografia prenatala Ecografia Doppler vasculara Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient
Cere sfatul medicului ×