Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia

Publicat: 14 Noiembrie 2011 | Actualizat: 29 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Ce este somnilocvia?


Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia este actul vorbirii care se desfasoara in timpul somnului. Este un tip de parasomnie, o tulburare care apare in timpul somnului. Somnilocvia este intalnita destul de frecvent si de cele mai multe ori nu este considerata o problema medicala. Vorbitul in timpul somnului desi este inofensiv, poate fi deranjant pentru cei din jur.

Episoadele de somnilocvie nu dureaza mai mult de 30 de secunde, dar o persoana poate experimenta mai multe episoade de acest gen pe parcursul unei singure nopti. Vorbitul in timpul somnului poate avea forma unor certuri, unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi soptit sau chiar strigat. De obicei, cei care vorbesc in somn par a vorbi cu ei insisi, iar alteori par sa poarte conversatii cu altii.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cine vorbeste in somn?

Majoritatea oamenilor vorbesc in somn. Jumatate dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani poarta conversatii in timp ce dorm si doar 5% dintre adulti vorbesc in timp ce dorm. Somnilocvia se poate manifesta ocazional sau in fiecare noapte. Persoanele de sex feminin vorbesc la fel de mult in somn ca si cele de sex masculin. Iar expertii considera ca somnilocvia se poate mosteni genetic.

Cauze

Oamenii de stiinta considera ca somnilocvia nu are neaparat legatura cu visele din timpul noptii si ca se poate manifesta in orice stadiu al somnului. Vorbitul in somn apare de obicei de la sine si este inofensiv, dar alteori poate semnala o tulburare grava de somn sau a starii de sanatate.

Tulburarile de comportament asociate cu somnul REM si teroarea nocturna sunt doar doua dintre tipurile de tulburari de somn care ar putea determina unele persoane sa vorbeasca atunci cand dorm. Teroarea nocturna implica de obicei tipete inspaimantate, agitatie si chiar incercarea de a lovi sau a se lupta a celui care are cosmaruri. Este destul de greu sa se trezeasca din somn o persoana care sufera de teroare nocturna. Copiii diagnosticati cu teroare nocturna, de obicei vorbesc in timpul somnului si sunt somnambuli.

Somnilocvia si somnambulismul pot fi legate inclusiv de tulburari de alimentatie (persoana poate manca in timp ce doarme). Alti factori care pot provoca somnilocvie sunt:
- anumite medicamente
- stresul emotional
- febra
- tulburarile de sanatate mintala
- abuzul de substante nocive.

Care ar putea fi semnificatia cuvintelor rostite in timpul somnului?

Desi exista un mit conform careia cei care vorbesc in timpul somnului isi dezvaluie secretele, acest lucru e departe de realitate. Multi parinti au semnalat specialistilor ca micutii lor vorbesc in somn. Acest lucru este mai mult o un fapt care are legatura cu dezvoltarea creierului la copii, iar majoritatea copiilor dupa ce vor creste nu vor mai avea acest obicei.

Vorbitul in somn si somnambulismul pot fi deranjante mai ales pentru partenerul de dormit. Totusi daca o persoana se simte somnoroasa in marea majoritate a timpului, ar trebui sa consulte medicul specialist. In acest caz, pot fi implicate si alte probleme de sanatate (cum ar fi apneea de somn) care pot impiedica un somn odihnitor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Iacob Claudia - Cabinet de Psihologie/Psihoterapie
Tel: 0722226563
Bucuresti, Plaza Residence (Str. Sergent Alexandru Cutieru, Nr. 25A, Bloc C1,...
Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Somnul si parasomniile

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

De ce este atat de importanta Vitamina D3 pentru organism?

Tulburarile de somn