Sforaitul la copii (roncopatia)

Publicat: 02 Septembrie 2011 | Actualizat: 02 Septembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Sforaitul este caracterizat de un zgomot produs in respiratia copilului in timpul somnului si afectiunea se numeste roncopatie. Ea poate aparea ca urmare a apneei de somn, respiratiei pe gura, obezitatii sau a altor cauze.

Sforaitul este frecvent in randul copiilor pana in 10 ani si este considerat normal atata timp cat nu este asociat cu alte simptome patologice. In unele cazuri acesta reprezinta un simptom al unor boli de care sufera prichindelul.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tipuri de sforait

Atat la copii, cat si la adulti, sforaitul este de 2 tipuri, fiecare dintre ele avand cauze proprii:

- primitiv - sforait ocazional care apare la copii sanatosi, fara a manifesta si alte simptome patologice;
- secundar - simptom al unor tulburari sau patologii; acesta este periculos si trebuie investigat pentru a se trata cauza si implicit problema care cauzeaza sforaitul.

Cauzele sforaitului

Exista mai multe cauze si factori de risc care pot duce la aparitia sforaitului:
- afectiunile structurale (defecte anatomice) - maxilar de mici dimensiuni, cai respiratorii inguste sau obstructia acestora. Ele dau nastere apneei de somn, principala cauza a sforaitului secundar;
- supraponderalitatea;
- respiratia pe gura;
- alergii;
- expunerea la toxine (fumat pasiv);
- pozitia de somn etc.

Tratamentul sforaitului la copii

Depistarea si tratarea cauzei roncopatiei conduce si la vindecarea afectiunii.

Tinerea la distanta de fumul de tigara, de factori alergogeni, slabitul, schimbarea pozitiei de somn sunt cateva metode de schimbare a stilului de viata in vederea eliminarii sforaitului din comportamentul nocturn al celui mic.

In cazul in care acesta are o cauza patologica, medicul prescrie un tratament specific pentru vindecarea bolii. In unele cazuri indepartarea polipilor sau corectia deviatiei de sept ajuta la indepartarea acestei probleme. Si benzile nazale sau culcatul copilului pe o perna mai inalta pot ameliora sforaitul.


Email

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Cauzele obezitatii infantile