Insomnia si afectarea calitatii vietii

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Stiati ca 1 din 3 persoane sufera de insomnie?

Perioadele de insomnie pot aparea oricand in viata unui om, insomnia reprezentand cea mai frecventa afectiune a somnului.

Somnul este o stare fiziologica de repaus total, in care tot organismul se reface pentru a-si putea relua activitatea in fieare zi, fiind absolut esential oricarei fiinte umane.

Oamenii de stiinta impart somnul in patru stadii: fiecare ciclu complet de somn dureaza aproximativ 90 de minute. Timpul petrecut in fiecare stadiu de somn variaza in functie de ciclu, somnul profund fiind predominant in prima parte, in timp ce visele se concentreaza in partea a doua a noptii.

Efectele insomniei pe termen lung

In functie de varsta si de stilul de viata, durata recomandata de somn poate varia:

- bebelusi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
- copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
- prescolari: 11-13 ore de somn;
- scolari: 10-11 ore de somn;
- adulti: 7-8 ore de somn (adolescentii au nevoie de putin mai mult)
- persoane in varsta: 7-9 ore de somn.

Stiati ca...?

- Recordul pentru cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute si a fost stabilit in timpul unui maraton de balansoare. Detinatorul recordului acuza halucinatii, paranoia, vedere incetosata si lagune in memorie.

- 17 ore fara somn duce la o scadere a performantei echivalenta cu o alcoolemie de 0.05%.

- Pentru a putea adormi este necesar ca temperatura corpului sa scada, de aceea nu dormim bine in timpul unei veri calduroase.

- Accidentul nuclear de la Cernobal si cel al rachetei spatiale Challenger au fost atribuite erorilor umane in care lipsa de somn a jucat un rol important.

Aproximativ o treime din persoanele adulte au suferit din cauza insomniei in ultimele 12 luni. Pentru cei mai multi dintre ei a fost doar o problema temporara, dar pentru aproximativ o zecime din populatia adulta, ea a devenit o maladie cronica, avand consecinte grave asupra calitatii vietii lor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

11 mituri si adevaruri despre insomnie Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase? Fibromialgia un sindrom dificil de diagnosticat Diferenta dintre tulburarea bipolara de tip I si cea de tip II 5 probleme importante dupa 40 de ani! Relatia dintre depresie si durerea cronica Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit Controlul natural al emotiilor inaintea examenelor si testelor Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ciroza biliara primara (idiopatica) Un sindrom premenstrual bine diagnosticat poate fi tratat! Ce cauzeaza tulburarile de somn? Privarea de somn si pericolele sale ascunse Tulburarile de somn si inaintarea in varsta 5 cele mai comune boli ale toamnei Insomnia fatala
Cere sfatul medicului ×