Insomnia fatala

Publicat: 24 Noiembrie 2011 | Actualizat: 09 Octombrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Insomnia este incapacitatea de a dormi. Exista doua tipuri de insomnie: insomnie primara si insomnie secudara. Insomnia poate fi o conditie dureroasa intrucat perturba somnul unei persoane, iar ca urmare a acestui fapt aceasta va fi obosita si letargica in dimineata urmatoare.

Cu toate acestea, exista un tip extrem de periculos si agresiv de insomnie care nu doar ca implica suferinta, dar poate fi chiar si fatala. Acest tip de insomnie poarta denumirea de insomnie fatala sporadica.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ce este insomnia fatala sporadica?

Insomnia sporadica fatala este un tip de insomnie care nu este cauzata de stres, dieta, schimbari ale stilului de viata, medicatie, etc. ci este cauzata de o proteina din organism numita prion.

Prionul este o proteina anormala (modificata) care afecteaza o zona specifica a creierului si anume talamusul. Functia talamusului este cea care influenteaza somnul unui individ. Legatura dintre insomnia fatala sporadica si boala vacii nebune este aceea ca ambele sunt cauzate de aceeasi proteina anormala.

Cosmarul unei insomnii fatale sporadice

Insomnia fatala sporadica se agraveaza pe masura progresiei sale. Boala este extrem de rara si agresiva si se prezinta intr-un stadiu incipient la persoanele cu varste cuprinse intre 40-60 de ani. Se pare ca afectiunea se manifesta deseori la membrii aceleiasi familii fapt ce demonstreaza ca poate fi transmisa genetic. Cei care sufera de aceasta conditie la inceput, au probleme ocazionale de a adormi. Pe masura ce insomnia fatala sporadica avanseaza, individul isi pierde capacitatea de a dormi. Incapacitatea este reala, iar in situatiile fericite bolnavul doarme doar o ora in fiecare noapte.

Alte simptome includ miscari musculare involuntare, puls ridicat si dementa. In plus, individul pierde controlul cailor lacrimale, lacrimand deseori fara sa vrea. Urmatoarea etapa a bolii afecteaza memoria pe termen scurt, iar bolnavul ajunge in imposibilitatea de constientiza care ganduri sunt reale si care sunt ireale. Apoi individul este complet debusolat.

Toate cazurile de insomnie fatala sporadica au avut ca rezultat decesul, intr-un interval de 1-3 ani de la debutul bolii. Din fericire condita se manifesta foarte rar. In prezent nu exista vreun tratament cunoscut pentru insomnia fatala sporadica.

Simptomele insomniei fatale sporadice

Insomnia fatala este o conditie derutanta deoarece simptomele sale seamana cu cele ale multor boli comune (dementa, encefalita, stadiul final al alcoolismului). Principalul simptom al acestei afectiuni este incapacitatea de a dormi care cauzeaza puls si tensiune arteriala ridicate, transpiratie excesiva si pierderea capacitatii de cordonare si a abilitatilor motorii.

Boala are patru stadii de evolutie:
- debutul brusc si inexplicabil al insomniei care cauzeaza atacuri de panica si fobii neintemeiate - dureaza aproximativ patru luni
- privarea de somn, atacuri de panica, halucinatii severe - dureaza aproximativ cinci luni
- insomnie totala care determina pierderea rapida in greutate si functionare mentala limitata - dureaza aproximativ trei luni
- dementa si lipsa de reactie - dureaza pana la sase luni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NEUROAXIS
Tel: 0219965
Sectorul 1, Str. Iordache Golescu Nr. 17
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Nu lasa ficatul sa duca tot greulNu lasa ficatul sa duca tot greul

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Infarctul - simptome pe care nu trebuie sa le ignori. Pot fi fatale!

5 cele mai comune boli ale toamnei

Scleroza laterala amiotrofica - Boala Charcot sau boala Lou Gehrig

Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita C

Ai grija de tiroida, glanda care poate fi de vina pentru kilogramele in plus

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Bolile prionice

6 greseli in administrarea medicamentelor

Cele mai populare uleiuri esentiale

Edemul pulmonar

Top 20 afectiuni ciudate si misterioase