Ce boli se ascund in spatele cosmarurilor nocturne

Actualizat: 27 Septembrie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cosmarurile sunt vise care exprima stari de angoasa, fiind adesea cauzate de stres, experiente traumatizante, dificultati emotionale, droguri, medicamente sau boala.

Cosmarurile sunt foarte frecvente printre copii si destul de dese printre adulti.

Psihologii sunt de parere ca sentimentele negative pe care oamenii si le reprima, genereaza cosmaruri.

Este maniera in care subconstientul te avertizeaza ca exista anumite temeri pe care trebuie sa le infrunti sau sentimente pe care trebuie sa le accepti.

De ce apar cosmarurile?

Cosmarurile se produc in starea de somn REM (din engleza rapid eye movement), caracterizat prin miscarea aleatorie a ochilor, tonus muscular scazut in tot corpul si vise extrem de vii.

Somnul REM este cunoscut si sub numele de somn paradoxal, din cauza similitudinilor fiziologice cu starea de veghe, incluzand undele cerebrale rapide, de joasa tensiune si desincronizate.

In aceasta etapa a somnului, creierul incearca sa lamureasca si sa integreze evenimentele de peste zi. Daca somnul REM este intrerupt, tot acel continut emotional nu se mai integreaza si irita mintea. Asa apar cosmarurile.

In unele cazuri, cosmarurile pot indica prezenta unei boli fizice sau mentale.

Tulburari de ritm cardiac

In timpul somnului REM, tulburarile de ritm cardiac se amplifica putand genera atacuri de cord persoanelor cardiace. Si asta pentru ca somnul REM streseaza organismul.

Ritmul cardiac si tensiunea arteriala cresc, respiratia se inteteste, devenind mai neregulata si mai superficiala, ochii se misca rapid in diferite directii, iar muschii paralizeaza temporar.

Sindromul de stres post-traumatic

Evenimente traumatice sau conflicte psihologice nerezolvate pot declansa cosmaruri si terorile nocturne si sunt o trasatura frecventa a sindromului de stres post-traumatic.

Terorile nocturne se petrec in timpul somnului fara vise (non-REM). In timpul acestora, te poti trezi din somn transpirat, inspaimantat si cu pulsul crescut. Persoanele care au astfel de experiente nu sunt constiente de mediul inconjurator, nu raspund la incercarile de a fi calmati, nu-si amintesc ce i-a inspaimantat si rareori retin o frantura din ceea ce au visat.

Cosmarurile, pe de alta parte, pot fi rememorate si sunt insotite de mult mai putina anxietate si miscare. Ele au tendinta sa apara in perioade de nesiguranta, tulburari emotionale, depresie sau sentimente de vinovatie.

Cosmarurile apar exclusiv in timpul somnului REM si de aceea unele persoane pot deveni somnambule.

Daca ai trecut relativ recent printr-o trauma si somnul tau e tulburat de cosmaruri care se repeta, este bine sa consulti un psihoterapeut. Cosmarurile nu sunt decat un semn ca subconstientul tau se lupta sa treaca peste evenimentul traumatizant, dar nu reuseste din cauza unui blocaj emotional.

Psihoze la copii si adolescenti

Copiii care viseaza deseori urat au un risc mai mare de a dezvolta psihoze in timpul adolescentei. Psihologii spun ca experientele negative de pe timpul zilei sunt procesate noaptea, si astfel se modifica raspunsul fizic in fata stresului, de unde si riscul crescut de probleme de sanatate mintala.

Infectii ale urechii interne

Daca visezi ca iti pierzi echilibrul sau cazi in gol de pe o cladire inalta, intreaba-te daca nu ai vreo nemultumire la adresa propriei tale persoane sau daca nu ti s-a intamplat ceva neasteptat.

Daca se exclude orice cauza psihologica, caderea din vis poate fi asociata cu o infectie a urechii sau o afectiune a timpanului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cauzele cosmarurilor in randul adultilor Cosmarurile si teroarea nocturna De ce avem cosmaruri recurente? Spasmofilie - cauze, simptome, tratament Cauzele care determina tulburarile de anxietate Cauzele episoadelor de hipoglicemie Semnale discrete ale stresului Controlul natural al emotiilor inaintea examenelor si testelor Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? 5 afectiuni care ne tulbura somnul Tulburarile de somn Inundatiile: afectiuni provocate Transpiratia nocturna: semnificatii posibile Tulburari de somn periculoase Tulburarea de stres post-traumatic Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson
Cere sfatul medicului ×