Tratamente cosmetice: Efectul imbatranirii la nivelul pielii

Actualizat: 02 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea este dovada vie a trecerii timpului. Aceasta este expusa multiplilor factori nocivi: soare, vreme aspra si propriile obiceiuri proaste. Exista insa metode care ajuta pielea sa ramana supla si cu un aspect proaspat.
Felul cum imbatraneste pielea depinde de o varietate de factori: stilul de viata, dieta, ereditatea si alte obiceiuri personale. De exemplu, fumatul produce radicali liberi, substante care odata erau molecule de oxigen sanatoase, dar care devin acum instabile si hiperreactive, ducand la deteriorarea celulelor.

Sunt si alti factori ce determina schimbari la nivelul pielii. Dintre acestia, cei mai importanti, includ imbatranirea normala, expunerea la soare, pierderea suportului subcutanat (stratul de grasime localizat intre piele si muschi), care determina un aspect ridat si patat al pielii. Alti factori sunt stresul, gravitatia, miscarile faciale zilnice, obezitatea si chiar pozitia in timpul somnului.

Modificari ale pielii ce apar odata cu inaintarea in varsta:

-pielea devine mai aspra;
-apar leziuni, precum tumorile benigne;
-pielea devine mai slabita. Pierderea tesutului elastic (elastina si colagenul) al pielii, specifica varstnicilor, determina aspectul larg, de atarnare al pielii;
-pielea devine mai transparenta. Acest lucru este determinat de subtierea epidermului (stratul de la suprafata pielii);
-pielea devine mai fragila. Acest lucru este determinat de aplatizarea zonei de imbinare a dermului (stratul de tesut ce se afla imediat sub epiderm) cu epidermul;
-echimozele (vanataile) apar mult mai usor. Acest fapt se datoreaza subtierii vaselor de sange de la nivelul pielii.

Expunerea la soare

In timp, ultravioletele produc deteriorari la nivelul fibrelor pielii numite elastina. Aceasta deteriorare a elastinei determina un pliu cutanat lenes (pielea revine greu dupa ce a fost intinsa). De asemenea, vanataile apar mai usor si se vindeca mai greu. Aceste modificari produse de razele solare nu sunt vizibile la varste tinere, ele devenind evidente mai tarziu.

Nu exista un remediu care sa indeparteze complet efectul nociv al soarelui asupra pielii, dar aceasta are capacitarea de a se regenera. Asadar, nu este niciodata prea tarziu ca pielea sa fie protejata impotriva ultravioletelor si, implicit, impotriva aparitiei cancerului de piele. Aceste efecte nocive ale ultravioletelor pot fi intarziate prin evitarea expunerii prelungite la soare.

Modificari subcutanate

- pierderea stratului de grasime de la nivelul pometilor, tamplelor, barbiei, nasului si ochilor duce la un aspect de piele larga, iar ochii infundati determina aspectul scheletic al fetei;
- pierderea masei osoase, in special de la nivelul gurii si al barbiei, ce devine evidenta dupa varsta de 60 de ani, determina aspectul incretit al pielii din aceasta zona;
- pierderea de cartilaj de la nivelul nasului determina caderea nasului si accentuarea structurii osoase de la acest nivel

Alte modificari

Gravitatia, miscarile faciale si pozitia in timpul somnului sunt factori secundari ce contribuie la modificarile ce intervin la nivelul pielii. Cand pielea isi pierde elasticitatea, gravitatia determina caderea pleoapelor si sprancenelor, aspectul de piele larga la nivelul pometilor si al barbiei (barbie dubla) si alungirea lobilor urechilor.

Liniile determinate de mimica faciala devin mai evidente dupa ce pielea incepe sa-si piarda elasticitatea (in general dupa 30 sau 40 de ani). Aceste linii apar orizontal la nivelul fruntii, vertical la nivelul radacinii nasului, sau curbe la nivelul tamplelor, pometilor si in jurul gurii.

Pliurile determinate de pozitia capului pe perna in timpul somnului devin mai pronuntate odata cu pierderea elasticitatii pielii. Acestea sunt mai frecvente la nivelul fruntii, incepand de la nivelul sprancenelor si pana la tample sau din mijlocul pometilor. Modificarea pozitiei de somn poate duce la atenuarea acestor pliuri.
Fumatorii tind sa aiba mai multe riduri decat nefumatorii de aceeasi varsta.

Pielea uscata si pruritul (mancarimea) apar la varste inaintate. Aproximativ 85% dintre batrani dezvolta asa-numitul prurit de iarna, ce apare din cauza diferentelor mari de temperatura dintre interior si exterior si din cauza aerului foarte uscat din casa. Pierderea glandelor sebacee (care secreta sebumul - o substanta uleioasa) si a celor sudoripare agraveaza uscaciunea pielii.

Oricare alti factori care accentueaza uscaciunea pielii (sapunul, antiperspirantele, parfumurile si baile fierbinti) vor agrava pruritul. Un prurit persistent si suparator asociat cu o piele foarte uscata necesita un control dermatologic, deoarece poate determina insomnii, iritabilitate sau poate fi un simptom al unei afectiuni medicale. Anumite medicamente pot agrava pruritul.


Citeste si despre:

Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Pielea uscata Masuri esentiale de prevenire a imbatranirii pielii 8 sfaturi de la profesionisti pentru imbunatatirea aspectului pielii Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Rutina de ingrijire a pielii, esentiala in mentinerea unui ten sanatos si stralucitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase #stamacasa! Foarte bine ! Pielea poate profita Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor Aloe vera: beneficii si intrebuintari Peelingul chimic 8 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre retinol Tratamentul intoxicatiei cu cianuri
Cere sfatul medicului ×