Protectia tenului in anotimpul umed si friguros

Actualizat: 03 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In ciuda faptului ca ne aflam inca in plin sezon de iarna temperaturile au fost destul de generoase pentru aceasta perioada,dar asta nu inseamna ca iarna a si trecut; meteorologii confirma: se apropie ninsoarea si frigul.

La zero grade, obrazul trebuie protejat altfel decat in celelalte anotimpuri. O protectie a carei eficienta e diferita, in functie de varsta.

Copiii sub un an

Aerul curat le intareste sanatatea

Aerul rece de iarna le face bine copiilor sanatosi. Adesea, mamele ii cocolosesc prea mult, tinandu-i iarna in casa. Aerul rece le face bine, cu conditia sa fie bine imbracati si sa li se protejeze pielea obrazului.
Inainte de a fi scosi din casa, trebuie sa fie unsi cu ulei special, o data sau de doua ori. Daca le apar bubulite, inseamna ca trebuie redusa cantitatea de unguent. Daca bate un vant rece, aplicati-le pe obraz o crema mai grasa, cumparata de la raioanele cu cosmetice pentru copii. Puneti-le peste gura un sal.
Atentie la soarele iernii! La varsta de un an, protectia naturala nu este conturata definitiv. Puneti-le pe cap o caciulita cu cozoroc sau trageti oblonul caruciorului.

Copiii intre 12 si 17 ani:

Creme cu grasime redusa

Intre 12 si 17 ani, tenul devine mai gras. Cu toate astea, pe vreme de iarna, umiditatea poate fi insuficienta. Folositi creme de fata, dar cu un continut redus de grasimi, altfel poate sa apara acneea.
Impotriva punctelor negre si a cosurilor: folositi zilnic remedii care sa deschida porii infundati (bai de abur), apoi lotiuni astringente (suc de castravete, apa fiarta cu patrunjel, suc de lamaie diluat cu apa). In final, folositi o crema cu antibiotice: MIBAZON (produs romanesc, de cumparat de la farmaciile veterinare).
Stati la soare, dar numai dimineata si dupa-amiaza, zece-cincisprezece minute, fara sa folositi unguente.

Intre 20 si 50 de ani

Bai fierbinti, apoi creme

Intre 20 si 50 de ani, tenul trebuie ingrijit in functie de structura lui.
Pielea uscata are nevoie, mai ales iarna, de creme puternic hidratante, cu componente uleioase. Si tenul gras are nevoie de umiditate, dar cremele sa aiba un continut uleios redus.
Cremele au o actiune deosebita, daca inainte de a le aplica, faceti baie in cada sau baie de aburi doar pentru obraz. In general, obrazul incepe sa imbatraneasca la 21 de ani. Cremele indicate, mai ales la vreme de iarna, sunt cele care contin vitamina A. Daca va plimbati sau faceti sport pe soare, folositi neaparat creme de protectie anti-UV.

Dupa 55 de ani

Creme cu fond uleios

Dupa 55 de ani, pielea devine mai uscata si are nevoie iarna de produse de doua ori mai bogate in grasimi uleioase.
Ungeti-va in fiecare dimineata si seara, fara sa uitati masajul facial. Protectia impotriva soarelui ramane actuala: folositi creme cu factori de protectie anti-solara.

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate Programul national de protectie sociala Bani de liceu Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara Alimente de protectie Cum alegi crema de protectie solara potrivita Imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explozive Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici Gutierele de protectie Protectia ochilor in timpul iernii Ochelarii de protectie pentru calculator Mituri despre protectia solara: ce spun dermatologii Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti
Cere sfatul medicului ×