Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara

Actualizat: 06 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele.

Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a preveni arsurile sau conditiile cauzate de expunerea la soare, cum ar fi melanomul.

Este foarte important sa va protejati pielea de razele UV mai ales daca aveti o culoare deschisa de piele sau sensibila. Totusi, exista unele pericole asociate cu utilizarea produselor cu rol de filtrare a razelor solare.

Controverse chimice

Unele tipuri de produse cu rol de ecran solar contin substante chimice care pot fi daunatoare pentru organism. Acestea sunt cele care includ octil-dimetil-PABA (DO-PABA), benzofenona-3 (BP-3), homosalate (homometil salicilat, HMS), octil-metoxicinamat (MDC) si 4-metil- camfor benziliden (4-MBC).

Biochimistii sustin ca aceste ingrediente, care se regasesc in compozitia produselor de protectie solara, se pot comporta ca estrogenul si pot da nastere la confunzii printre mesajele chimice din corpul uman.

Alti cercetatori sustin ca unele dintre substantele chimice de protectie solara sunt, de fapt, toxice pentru om. Se considera ca PABA, dioxobenzonul, oxibenzonul si dioxidul de titan - toate de obicei gasite in produsele de protectie solara si balsamuri de buze - pot fi de fapt cancerigene.

Totusi este foarte important sa se inteleaga ca aceste afirmatii nu au fost testate suficient si multe produse de protectie solara pot fi folosite in conditii de siguranta. Daca totusi va preocupa reactia anumitor substante chimice de acest gen, discutati cu medicul.

Deficienta de vitamina D

Vitamina D este un compus chimic foarte important pentru oameni. Aceasta contribuie la mentinerea stabilitatii nivelului de calciu si fosfor din sange, ajuta la absorbtia calciului si protejeaza impotriva osteoporozei si hipertensiunii arteriale.

Unele studii au demonstrat ca vitamina D poate oferi protectie si pentru anumite tipuri de cancer si boli autoimune. Vitamina D poate fi asimilata din diferite tipuri de alimente si suplimente vitaminice, dar este cel mai usor absorbita prin expunerea la razele UV. Produsele de protectie solara impiedica absorbita nivelurilor adecvate de vitamina D.

Aditivi

Unele persoane cu pielea sensibila, care au alergii sau astm, pot reactiona negativ la aditivii din produsele care ofera protectie impotriva razelor UV. In unele cazuri de astm bronsic, parfumurile pot fi iritante. Daca suferiti de astm, optati pentru creme care nu contin coloranti, parfum si conservanti.

Protectie solara

In urma unor studii s-a demonstrat ca exista destul de multi oameni care folosesc in mod excesiv produse pentru blocarea razelor UV, fara a tine cont si de alte metode de protectie solara (cum ar fi imbracamintea de exemplu sau evitarea petrecerii timpului in aer liber in mijlocul zilei atunci cand razele soarelui sunt mai puternice).

Totusi, cremele cu rol de ecran solar, chiar daca pot oferi oamenilor un sentiment de protectie, nu sunt suficiente, in special in cazul persoanelor care petrec mult timp in soare, nu folosesc produse cu un SPF adecvat sau nu le aplica suficient de des cum ar trebui.

Nu se poate stabili totusi, o relatie clara intre incidenta melanomului si utilizarea produselor pentru protectie solara, dar acest aspect este in continuare investigat.

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Citeste si despre:

Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Impactul tatuajelor asupra sanatatii Informatii esentiale despre sindromul Sjogren 5 riscuri de imbolnavire in saloanele de infrumusetare Cum alegi crema de protectie solara potrivita Mituri despre protectia solara: ce spun dermatologii Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare Cum te protejezi de arsurile solare Lotiunea solara potrivita pielii tale
Cere sfatul medicului ×