Metode pentru a atenua si trata arsurile solare

Actualizat: 24 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Expunerea rationala la soare are beneficii multiple. Combate depresia, favorizeaza sinteza vitaminei D si intareste sistemul imunitar.

In schimb, expunerea prelungita la soare poate cauza arsuri la nivelul pielii si poate constitui un factor de risc pentru aparitia unor anumite boli cu evolutie indelungata, asa cum este cancerul de piele.

Arsurile solare apar ca urmare a expunerii prelungite la radiatiile ultraviolete. Sunt reactii inflamatorii clasificate, de regula, ca arsuri de gradul I.

Simptome ale arsurilor solare

- Pielea se inroseste ca urmare a dilatarii vaselor de sange din derma;
- La atingere, pielea se simte calda sau chiar fierbinte;
- Pacientul resimte senzatia de usturime si chiar durere in primele 48 de ore dupa arsura solara;
- Ulterior, pielea devine pruriginoasa;
- Pe piele apar vezicule, care se vor sparge;
- Apare senzatia de ochi uscati, de nisip in ochi;
- Apare febra, senzatie de greata, frisoane;
- La cateva zile de la arsura, stratul de piele afectat se va descuama.

Atenuarea simptomelor arsurilor solare

Fata, gatul si spatele sunt cele mai expuse arsurilor solare. De aceea, pentru a atenua simptomele este necesar sa:

- Eviti contactul cu soarele. Cauta un loc umbrit, racoros, unde razele soarelui nu mai intra in contact direct cu pielea afectata.

- Faci un dus rece. Apa rece reduce inflamatia, in vreme ce apa calda poate usca pielea. Evita sapunurile parfumate si apa intens clorinata, precum cea din piscina.

- Aplici comprese reci. Senzatia de arsura se mentine cateva ore, de aceea compresele reci vor diminua acest simptom. Nu trebuie aplicata gheata direct pe pielea arsa.

- Consumi lichide. Hidratarea combate uscarea pielii.

- Imbraci haine comode. Hainele stramte sau din materiale supraelastice intensifica simptomele, de aceea trebuie sa alegi imbracaminte cat mai lejera, din materiale moi.

- Mergi la medic. In cazul in care arsurile solare duc la eruptii cutanate, la febra peste 39 de grade Celsius si stari de confuzie este necesara opinia unui specialist.

Prevenire

- Evita expunerea indelungata la soare, in special in intervalul 11:00-15:00, atunci cand razele soarelui sunt mai puternice.

- Poarta haine lejere, in culori deschise, de preferat bluze cu maneci lungi si largi si pantaloni lungi.

- Poarta o palarie cu boruri largi pentru a-ti proteja fata, gatul si umerii.

- Poarta ochelari de soare care au inscriptionate marca CE si standardul european EN 1836:2005.

- Aplica o crema de protectie solara care blocheaza atat razele ultraviolete A (UVA), cat si razele ultraviolete B (UVB). Crema trebuie sa aiba un factor de protectie solara (SPF) de minimum 15. Aceasta se aplica inainte de a iesi din casa cu 30 de minute, apoi inca un strat inainte de a iesi in aer liber. Se aplica ulterior la fiecare doua ore.

- Copiii cu varsta sub 6 luni nu trebuie expusi direct razelor solare.


Citeste si despre:

Psoriazisul - cauze, simptome, tratament 10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii Prevenirea si tratarea arsurilor Pericolele verii pentru piele Reactii ale pielii cauzate de plante Modificarile pielii din timpul sarcinii Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Arsurile solare, remedii naturiste Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele? Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Arsurile solare: remedii din popor Sanatatea pielii capului Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor
Cere sfatul medicului ×