Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate

Actualizat: 01 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea uscata este o problema cu care se confrunta multe persoane in sezonul rece, din pricina aerului geros din mediul exterior si a celui uscat din locuinta.

Prevenirea deshidratarii pielii vizeaza in special mentinerea nivelului optim de hidratare in organism, astfel incat tesutul cutanat sa nu devina uscat si crapat sub efectul factorilor nocivi din mediul inconjurator.

Pielea uscata nu este exclusiv o problema de natura estetica. Atunci cand aceasta se crapa, bacteriile pot patrunde in organism si pot produce infectii. Castigati lupta impotriva pielii uscate in sezonul rece, prin cateva metode simple de protectie!

Cauze si factori de risc

Oricine poate suferi de pielea uscata, o conditie medicala in care pielea isi pierde rezervele de umiditate si uleiurile naturale de protectie, insa exista cativa factori de risc care cresc predispozitia catre aceasta problema dermatologica

- Varsta. Odata cu inaintarea in varsta, pielea devine mai subtire si mai uscata. Pana la 40 de ani, majoritatea persoanelor sunt nevoite sa foloseasca o crema hidratanta in fiecare zi, pentru a-si tine sub control deshidratarea pielii.

- Climatul. Factorii nocivi de mediu (temperaturile scazute, vantul etc.) si aerul uscat din locuinta, afectat de instalatiile de incalzire, contribuie masiv la uscarea tesutului cutanat.

- Afectiunile dermatologice. Persoanele care au suferit de dermatita atopica (eczema) in copilarie vor avea probleme cu uscarea pielii la varsta adulta. Psoriazisul este o alta boala dermatologica al carei simptom principal este uscarea unor portiuni extinse ale pielii.

- Natura meseriei. Asistentele medicale, hairstilistii si persoanele care lucreaza in contact permanent cu apa pot ajunge sa sufere de uscarea si craparea pielii.

- Inotul. Bazinele de inot cu apa tratata chimic sunt un alt factor de risc pentru uscarea excesiva a pielii.

Semne si simptome

Semnele (ceea ce se observa cu ochiul liber) si simptomele (ceea ce se simte) ale pielii uscate sunt

- pielea dura, scuamoasa sau solzoasa;
- pruritul (mancarimile);
- nuanta cenusie a pielii (in cazul persoanelor cu pigment cutanat inchis);
- crapaturi la nivelul tesutului cutanat, care pot sa sangereze;
- buze crapate;
- puncte rosii si dureroase (semn incipient al unei infectii);

Tratament

Tratamentul pielii uscate variaza in functie de severitatea simptomelor. Principalele cai terapeutice sunt

- Hidratarea pielii cu creme speciale. Aplicarea unei lotiuni hidratante pe zonele afectate, de mai multe ori pe zi, poate ajuta la vindecarea pielii uscate. Aceste produse pot lua forma unor creme, lotiuni, seruri sau uleiuri cu ingrediente (acid lactic, de pilda) care lasa pielea mai moale, mai fina si mai putin susceptibila craparii. Medicul dermatolog poate recomanda formula potrivita in fiecare caz.

- Medicamentele. Cand pielea devine extrem de uscata, medicul dermatolog poate prescrie un medicament topic, pe baza de corticosteroizi sau imunomodulatoare. Aceste substante ajuta la ameliorarea pruritului, a zonelor rosii si a inflamatiilor. Crema hidratanta se foloseste concomitent cu medicamentele.

- Schimbari in modul de viata. Daca pielea uscata este provocata de un obicei zilnic, precum cufundarea mainilor in apa perioade lungi de timp, trebuie sa fie evitata aceasta actiune pe perioada tratamentului.

Prevenire

Pentru a preveni uscarea pielii in sezonul rece, exista cateva masuri importante care, odata adoptate, pot ajuta tesutul cutanat sa isi mentina sanatatea.

- Schimbarea obiceiurilor de spalare a corpului. Desi multe persoane ar putea crede ca apa din abundenta poate ajuta la hidratarea pielii, in realitate, apa din cada (in special cea fierbinte) indeparteaza uleiurile naturale protectoare ale tesutului cutanat, uscandu-l excesiv si facandu-l mai vulnerabil iritatiilor. Limitarea timpului petrecut la dus, in contact cu apa, reglarea temperaturii apei intre cald si rece si utilizarea de geluri de dus hidratante, in locul sapunurilor dure, contribuie masiv la mentinerea hidratarii pielii. Stergerea pielii prin tamponare usoara cu prosopul (nu prin frictiune agresiva) si folosirea unei lotiuni hidratante imediat dupa baie, sunt alte doua masuri benefice sanatatii pielii.

- Hidratarea organismului. Consumul bogat de apa de-a lungul zilei este esential pentru un nivel optim de hidratare.

- Folosirea unui umidificator de camera. Aerul uscat din locuinta afecteaza masiv nivelul de hidratare al pielii, insa un umidificator poate rezolva aceasta problema, mai ales pe timp de iarna, cand sunt folosite echipamente de incalzire ce usuca aerul din interior.

- Alegerea produselor sanatoase de ingrijire. Cautati produse cu ingrediente precum fulgii de ovaz, soia, ceramide, acid hialuronic si acizi grasi esentiali (din unt de shea, ulei de masline, ulei de avocado, ulei de migdale, ulei de cocos sau ulei din seminte de limba-mielului). Evitati produsele cu continut de alcool etilic, cu efect puternic de uscare a pielii.

- Protectia pielii in mediul exterior. Daca urmeaza sa petreceti mai mult de cateva minute afara in sezonul rece, aplicati o crema hidratanta imbunatatita cu factor de protectie SPF (razele ultraviolete pot ajunge la piele si pe vreme innorata). Protectia impotriva razelor UV este foarte importanta atat pentru prevenirea uscarii pielii, cat si pentru evitarea aparitiei semnelor de imbatranire prematura sau a cancerului cutanat.

- Pregatirea pielii pentru ras. Cel mai bun moment pentru rasul parului nedorit de pe corp este imediat dupa baie, cand firele de par sunt moi si usor de indepartat. Utilizarea unei lotiuni speciale pentru ras este obligatorie, pentru prevenirea iritatiilor. Lasati gelul/spuma sa actioneze cateva minute la suprafata pielii, apoi aplicati lama de ras, prin miscari orientate in directia cresterii firelor de par.

- Aplicati conprese reci pe o piele cu prurit. Scarpinatul este foarte nociv pentru integritatea pielii, mai ales daca au aparut deja primele semne de uscare. Pentru usurarea mancarimilor, aplicati comprese reci pe zonele afectate.


Citeste si despre:

Pielea uscata Remedii la domiciliu pentru pielea uscata 8 substante esentiale pentru ingrijirea pielii uscate 6 sfaturi de la experti despre ingrijirea pielii uscate iarna ТОP 8 produse esentiale pentru ingrijirea pielii uscate Pielea uscata si senzatia de mancarime a pielii Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Ce boli poate indica pielea uscata? Remedii pentru pielea uscata si bolile de piele asociate Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna Procedee cosmetice: ingrijirea tenului uscat SOS pielea ultra uscata
Cere sfatul medicului ×