Ce efecte are stilul de viata asupra pielii

Actualizat: 08 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oricarei persoane i-ar placea sa aiba o piele stralucitoare si frumoasa. Trebuie sa stiti ca petele, uscaciunea fetei, roseata, cearcanele, ridurile, dar si alte probleme ale pielii pot fi agravate sau provocate de modul in care ne traim viata.

Pielea dvs. protejeaza corpul dvs., dar are si alte roluri. Cand corpul este sanatos, pielea este frumoasa. Alegerile pe care le faceti zi de zi va afecteaza pielea.

Iata mai jos cateva explicatii privind modul in care stilul de viata va afecteaza pielea si cum puteti sa va pastrati o piele sanatoasa si tanara.

Ce mancati se vede pe fata dvs.

Va doriti o piele stralucitoare? Atunci, acordati atentie dietei dvs. Pentru a avea o piele tanara trebuie sa aveti un aport adecvat de vitamina C si un consum redus de grasimi si carbohidrati. Modificarea dietei va contribui la imbunatatirea aspectului dvs.

Optati pentru alimentele bogate in antioxidanti, cum ar fi pestele, fructele si legumele pentru protectia pielii. Alegeti glucidele complexe (cerealele si pastele fainoase integrale), produse alimentare bogate in acizi grasi Omega 3, nuci si alune si proteine sanatoase, pentru a evita aparitia problemelor pielii.

Consumati suficiente vitamine

Majoritatea cremelor antiaging eficiente contin vitamina C sau E. Acesti antioxidanti trebuie sa actioneze si din interior catre exterior. Consumul de alimente care contin aceste vitamine la care se adauga seleniu poate ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor nocive ale soarelui si poate inversa semnele de imbatranire, cum ar fi ridurile si decolorarea pielii.

Preveniti imbatranirea pielii cu ajutorul exercitiilor fizice

Pentru a preveni imbatranirea pielii faceti exercitii fizice in mod constant. In acest mod circulatia sanguina se va imbunatati si toxinele vor fi eliminate.

Imbunatatirea fluxului de sange si suplimentarea cantitatii de oxigen si substante nutritive ajuta la accelerarea productiei de colagen care va determina estomparea sau chiar incetinirea aparitiei ridurilor.

Faceti-va somnul de frumusete

Daca pierdeti cateva nopti si nu va odihniti suficient deja veti putea vedea oboseala reflectata pe fata dvs. veti avea cearcane, pielea va fi palida si ochii umflati.

Privarea de somn poate determina scaderea productiei de colagen, iar pielea dvs. nu va mai fi la fel de neteda si ferma. Dormiti 7-8 ore pe noapte pentru a va pastra corpul si pielea in forma. Conteaza si cum dormiti nu este indicat ca pielea dvs. sa fie presata de perna. Solutia ar fi sa dormiti pe spate.

Cum modifica sarcina pielea dvs.

Peste 90% dintre femeile care au nascut au vergeturi. Acestea se vor estompa dupa nastere, iar hidratarea poate imbunatati aspectul acetora. Cremele cu vitamine sau terapia cu laser le poate ameliora.

Tot in timpul sarcinii ar putea sa apara si acneea, cauzata de hormonii suplimentari produsi in aceasta perioada. Pentru a preveni aparitia acesteia, spalati-va fata cu atentie si folositi o crema hidratanta fara uleiuri. Inainte de a utiliza orice fel de produse pentru tratarea acneei, adresati-va medicului.

Luati masuri pentru indepartarea melasmei

Unele femei constata aparitia pe piele a unor pete de culoare inchisa atunci cand sunt insarcinate sau cand utilizeaza anticonceptionale. Melasma dispare, de obicei, dupa nastere sau dupa ce se veti incheia tratamentul cu anticonceptionale.

Pigmentarea poate fi preintampinata si prin aplicarea unei creme cu rol de ecran de protectie solara. Melasma poate fi tratata cu peeling chimic sau prin prescrierea de hidrochinona, retinoizi, acid azeleic, acid kokic sau hidroxiacizi, care vor ameliora simptomele. In orice caz, este recomandat sa va protejati de lumina soarelui.

Aveti grija ca piele dvs. sa nu imbatraneasca prematur

Pe masura ce inaintati in varsta veti suferi modificari ale pielii. Corpul nu va produce la fel de mult colagen si elastina si pielea va deveni tot mai flasca. De asemenea, nu se va regenera la fel de repede.

Pentru a incetini procesul imbatranirii, eliminati prin exfoliere celulele moarte ale pielii, iar apoi aplicati o crema hidratanta de mai multe ori pe zi. Utilizati produse cosmetice bio sau care contin vitamina C pentru a reduce ridurile fine. In plus, ar fi recomandat sa stati departe de razele nocive ale soarelui.

Consumati cu moderatie bauturi alcoolice si evitati poluarea

Prea mult alcool nu dauneaza doar pielii, ci si organismului. Alcoolul are actiune diuretica si stimuleaza organismul sa piarda apa. Rezultatul va fi pielea uscata, dar si dilatarea vaselor de sange. De aceea, consumatorii de alcool au de multe ori tenul inrosit. Vasele de sange se pot deteriora permanent, de-a lungul timpului, astfel incat pe piele va persista culoarea rosie. In plus, alcoolul poate declansa si aparitia acneei rozacee.

Poluarea este pur si simplu nociva pentru piele, indiferent ca este vorba despre fumul de tigara, gaze de esapament sau praf. Mentineti-va pielea sanatoasa prin ingrijirea acesteia. Puteti sa o spalati cu un sapun delicat sau sa utilizati un scrub sau toner pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii si apoi sa aplicati o crema hidratanta cu retinoizi.

Ingrijirea pielii in functie de conditiile atmosferice

Vremea rece si vantul determina uscarea pielii si poate duce la aparitia eczemelor. Daca suferiti de acnee, aceasta va fi inrautatita atat de conditiile meteo specifice antotimpului friguros, cat si de aerul uscat din interior.

Pentru a normaliza situatia utilizati un umidificator in locul in care va petreceti cea mai mare parte a timpului, beti multa apa si aplicati crema hidratanta pe tot parcursul zilei. Nu uitati de protectia solara atunci cand mergeti in aer liber. Pe timp de vara nu uitati sa aplicati pe piele, de mai multe ori pe zi, o crema care sa va protejeze de soare cu un factor de protectie solara de cel putin 15.

Gestionati stresul in mod eficient

Viata moderna este stresanta, iar stresul poate avea un efect negativ asupra pielii dvs. Cand sunteti stresati, corpul produce un hormon numit cortizol care va creste productia de sebum, astfel incat pielea va deveni prea uleioasa sau patata.

Chiar daca nu puteti sa scapati in totalitate de stres, puteti incerca sa-l controlati cat mai eficient. In acest scop puteti incerca sa faceti yoga, sa meditati sau pur si simplu sa va plimbati cateva minute fara sa va ganditi la problemele cotidiene.

Sectiune sustinuta de:

Citeste si despre:

Consecintele excesului de Omega-3 asupra organismului Patru vitamine esentiale pentru sanatatea pielii Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Cele mai bune vitamine pentru o piele sanatoasa si stralucitoare Rutina de ingrijire a pielii, esentiala in mentinerea unui ten sanatos si stralucitor Influenta poluarii asupra sanatatii Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna Reactii ale pielii cauzate de plante Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii Modificarile pielii din timpul sarcinii
Cere sfatul medicului ×