11 pasi de ingrijire pentru o piele perfecta

Actualizat: 25 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea este cel mai mare organ de aparare al organismului, dar si un reper esential al frumusetii exterioare. Problemele legate de sanatatea si aspectul tesutului cutanat ar trebui sa fie mereu o prioritate, de aceea ritualul zilnic de ingrijire a pielii contine pasi esentiali, de neignorat la orice varsta.

O ingrijire corespunzatoare a pielii, ce are la baza curatarea delicata si aplicarea produselor de protectie solara, ajuta la mentinerea aspectului tanar si sanatos pana la varste inaintate. Dermatologii recomanda respectarea mai multor pasi de intretinere corecta a tesutului cutanat, atat pentru evitarea aparitiei afectiunilor dermatologice, cat si pentru afisarea unei imagini exterioare cat mai placute.

Reguli de baza in ingrijirea pielii

1. Protectia impotriva radiatiilor UV

Cel mai important pas de ingrijire a pielii este protectia impotriva radiatiilor UV, cei mai agresivi factori de mediu care produc imbolnavirea dermei si aparitia semnelor de imbatranire prematura. O expunere neprotejata la razele ultraviolete determina instalarea prematura a ridurilor, a petelor inestetice, precum si a cancerului de piele. Astfel, ritualul de blocare a razelor UV prespune

- Folosirea lotiunilor solare. Cele mai bune sunt cele cu spectru larg de protectie si factor SPF de minimum 15. Utilizarea acestor produse este necesara la fiecare expunere in mediul exterior, chiar si pe vreme innorata.

- Expunerea dozata la soare. Dermatologii recomanda o evitarea expunerii pielii la soare in intervalul orar 10 - 14, cand razele UV sunt cel mai puternice.

2. Curatarea corecta a fetei

Este bine stiut faptul ca spalatul corect pe dinti trebuie sa dureze minimum 2 minute. Aceeasi regula se aplica si in ritualul de ingrijire a pielii. In fiecare seara este necesara demachierea (chiar si in lipsa machiajului, tenul are nevoie de indepartarea impuritatilor care sufoca porii si constituie o amenintare pentru frumusetea lui).

Dupa o curatare corespunzatoare, este necesara si folosirea unei creme hidratante, preferabil pe baza de ingrediente naturale, care sa ajute la mentinerea elasticitatii pielii (calitate ce tinde sa dispara odata cu trecerea anilor).

3. Evitarea agresarii pielii

In cadrul ritualului zilnic de ingrijire a pielii, se pot strecura obiceiuri mai putin sanatoase pentru tesutul cutanat. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt

- Baile fierbinti indelungate. Apa fierbinte indeparteaza uleiurile naturale protectoare de la nivelul pielii, de aceea se recomanda dusurile mai scurte, cu apa calduta.

- Folosirea sapunurilor dure. Produsele de curatare a pielii cu efect de uscare nu doar ca priveaza pielea de umiditate si uleiurile sale de protectie, ci favorizeaza si aparitia iritatiilor.

- Frictiunea agresiva cu prosopul. Pentru menajarea pielii dupa spalare, este nevoie de tamponarea blanda a pielii cu prosopul. Frictiunea agresiva a materialului textil de suprafata tesutului cutanat poate produce leziuni invizibile pe moment, insa cu consecinte pe termen lung.

4. Combaterea stresului

Stresul negestionat corespunzator se reflecta in mod direct asupra formei in care se regaseste pielea. Acesta poate declansa eruptii cutanate si poate agrava acneea, prin faptul ca produce inflamatii puternice in corp.

5. Respectarea unei diete echilibrate

Alimentatia benefica pentru piele presupune un consum sporit de fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe. Pe de alta parte, o dieta bogata in grasimi saturate si carbohidrati rafinati contribuie semnificativ la aparitia unor afectiuni dermatologice, precum acneea.

6. Mentinerea curateniei pernei

O precautie mai putin luata in seama este mentinerea curateniei pernei, spre binele pielii. In timpul somnului, apar deseori scurgeri de saliva si transpiratie care sunt imediat absorbite de perna si cu care tenul si gatul au un contact direct.

Astfel, curatarea regulata a acestui accesoriu de pat, schimbarea fetei de perna o data la 3-4 zile si intoarcerea ei pe toate partile in timpul somnului sunt strategii utile in protejarea pielii pe termen lung.

7. Expunerea pielii la aburi

Indiferent de tipul de piele pe care il aveti, aburii sunt intotdeauna eficienti in mentinerea frumusetii acesteia. Infuziile de acest tip ajuta la deschiderea porilor si la intensificarea circulatiei sangelui la acest nivel, ajutand astfel pielea sa isi activeze mecanismele sale naturale de regenerare.

Mai mult decat atat, dupa expunerea directa a pielii la aburi, aceasta devina mai capabila sa absoarba in profunzime ingredientele benefice ale cremei hidratante sau ale mastilor de fata aplicate acasa.

8. Evitarea atingerii fetei

Cea mai usoara cale prin care bacteriile reusesc sa ajunga la nivelul fetei este prin atingerea frecventa a tenului. Statisticile medicale arata ca oamenii ating obiecte comune (potential infestate) de circa 3,3 ori pe ora si isi duc mana la chip de 3,6 ori pe ora, in medie.

9. Mentinerea parului curat

O alta parte importanta a ritualului de ingrijire a fetei este mentinerea curateniei parului. Sebumul si impuritatile care se acumuleaza la nivelul scalpului pot ajunge cu usurinta pe ten, provocand o serie de probleme dermatologice.

In plus, dermatologii recomanda si limitarea utilizarii produselor de aranjare a parului ce au la baza chimicale, intrucat aceste substante sunt extrem de daunatoare atat pentru firele capilare, cat si pentru piele.

10. Folosirea pudrei pentru bebelusi

Pudra de bebelusi este utila pentru protectia pielii in locurile in care se pliaza, precum zona axilara, interiorul coapselor sau baza sanilor. Acest produs este special conceput pentru prevenirea iritatiilor si acumularea de bacterii si ciuperci.

11. Suplimentarea vitaminelor

Multivitaminele suplimentate contribuie si ele masiv la mentinerea pielii sanatoase, mai ales in cazul in care alimentatia zilnica nu contine multe fructe si legume, care sa furnizeze pielii nutrientii de care are nevoie. Importante sunt in special vitaminele C, A si B, acestea ajutand la constructia colagenului.


Citeste si despre:

12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an 8 lucruri pe care sa le faceti acum pentru un aspect fizic mai tanar Ingrijirea pielii la barbati Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece Pasi practici de pregatire pentru chimioterapie Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Hidratarea pielii in sezonul cald Indrumari pentru curatarea corecta a tenului 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Trucuri pentru evitarea buzelor crapate Utilizarea substantelor destinate indreptarii parului 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii
Cere sfatul medicului ×