Alopecia areata

Actualizat: 22 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este?
Alopecia areata este o afectiune inflamatorie a firului de par, de obicei reversibila.

Cum se manifesta?
Se manifesta prin aparitia unor zone total lipsite, bine delimitate, asimptomatice.
Boala se localizeaza la nivelul scalpului dar poate afecta si alte zone acoperite de par: sprancene, gene barba. Uneori unghiile pot fi si ele afectate.

Cauza
Patogenia bolii este complexa si incomplet elucidata. Exista anumiti factori predispozanti: factori genetici, atopia, stresul emotional, afectiunile endocrine. Se poate asocia cu alte afectiuni cu caracter autoimun; dintre acestea , cele mai frecvente sunt: vitiligo si bolile tiroidiene.

Investigatii
HLG, VSH, sideremie, VDRL, T3, T4, ATPO, etc.( medicul dermatolog va va indica si explica investigatiile necesare)

Tratament
Formele cu dispozitie limitata au o evolutie spre remisiune spontana, chiar fara tratament.
Formele mai extinse necesita tratamente topice de lunga durata (ex. minoxidil topic, cignolin, dermatocorticoizi, imunomodulatori topici) . Fiecare metoda terapeutica are propriul mecanism de actiune. Medicul dermatolog va decide care este tratamentul cel mai indicat in cazul dvs.
In formele severe, extinse se pot administra chiar corticoizi pe cale sistemica(oral, IV). Peruca poate deveni indispensabila in unele cazuri.
O solutie poate fi injectarea de corticoizi intralezional; solutie putin dureroasa de eficienta in formale usoare de boala.

Atentie! Tratamentele sunt de lunga durata iar raspunsul la tratament este variabil si individual. Nu exista inca un tratament care sa modifice prognosticul bolii.

Exista anumiti factori de prognostic negativ: debut la varsta precoce, afectare extinsa, asocierea cu atopia, localizarea in zona occipitala a scalpului.

Autor: Dr. Dobritoiu Adina
- medic specialist dermatovenerolog
Clinica Myderm

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar Alopecia - caderea parului, chelia sau calvitia Alopecia la barbati: exista tratament impotriva caderii parului? Pierderea parului- Alopecia Remedii naturiste impotriva caderii parului Afectiunile scalpului si diagnosticul corect Tratament pentru caderea parului Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Imunodeficienta comuna variabila Ce spune modul in care aratati despre sanatate Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde? Bolile autoimune 7 lucruri pe care medicii dermatologi vor sa le transmita pacientilor
Cere sfatul medicului ×