15 cauze surprinzatoare ale caderii parului

Actualizat: 27 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Caderea parului este un fenomen natural considerat normal in conditiile in care firele de par se regenereaza, insa poate deveni o problema cosmetica, atunci cand firele pierdute nu sunt inlocuite de altele noi. De la stresul cronic si pana la o alimentatie dezechilibrata, exista numeroase cauze, unele surprinzatoare, ale caderii parului.

Pierderea a circa 100 de fire de par in 24 de ore se petrece in mod normal, insa aparitia subtierii firelor de par si vizibilitatea crescuta a scalpului anunta o problema in procesul natural de crestere si regenerare. Cand podoaba capilara se rareste pe fondul unei afectiuni, asa cum este cazul alopeciei, caderea parului poate fi permanenta.

Cauze ascunse ale pierderii parului

1. Traumele fiziologice

Atunci cand organismul este supus stresului cronic, ciclul natural al cresterii parului poate fi perturbat. In aceasta situatie, firele de par se subtiaza vizibil si se pot pierde suvite intregi, aparand portiuni tot mai extinse ale scalpului care pot fi observate cu ochiul liber.

Traumele fiziologice, asadar, sunt cauze surprinzatoare ale caderii parului, traducandu-se prin socuri puternice (accidente severe, interventii chirurgicale majore, boli cronice etc.). Astfel, foliculii afectati inceteaza sa mai produca noi fire, instalandu-se o pierdere de circa 75% a podoabei capilare (chiar si dupa luni intregi de la experimentarea traumei).

2. Tulburarile hormonale

O alta cauza surprinzatoare a caderii parului sunt tulburarile hormonale, in special cele suferite in timpul sarcinii si dupa nastere. Este nevoie de o perioada lunga de timp dupa graviditate pentru echilibrarea hormonala a organismului, de aceea se intampla frecvent ca proaspetele mame sa observe o pierdere a volumului parului sau aparitia de zone vizibile ale scalpului, de regula dupa 3 luni de la nastere.

Din fericire, reechilibrarea hormonala reactiveaza foliculii, de aceea regenerarea parului se petrece intotdeauna de la sine.

3. Bolile tiroidiene

Atat hipotiroidismul (functionarea lenta a glandei tiroide), cat si hipertiroidismul (glanda tiroida prea activa), pot declansa pierderea vizibila a parului, tot de fond hormonal. Hormonii regleaza aproape toate functiile corpului, de aceea tratamentul pentru bolile tiroidiene rezolva tulburarile hormonale, implicit problemele legate de sanatatea parului.

4. Efectele secundare ale medicamentelor

Pana si medicamentele administrate pentru probleme comune de sanatate pot influenta ciclul natural de regenerare a parului. Substantele medicamentoase pentru subtierea sangelui, contraceptivele orale, antidepresivele sau betablocantele au ca efecte secundare caderea parului.

De asemenea, pilulele cu concentratii mari de vitamina A afecteaza podoaba capilara. Substantele folosite in chimioterapie produc pierderea temporara a parului, uneori in totalitate, urmand ca dupa incetarea tratamentului, parul sa se regenereze complet.

5. Stresul emotional

Evenimentele traumatizante ale vietii produc un nivel amenintator de stres emotional, o alta cauza surprinzatoare a caderii parului. Odata instalata starea de liniste si echilibru psihologic, ciclul de regenerare a firelor capilare revine la normal.

In aceleasi conditii de stres emotional, celulele albe ale organismului pot sa atace foliculii de par, cauzand pierderea firelor in anumite portiuni ale scalpului.

6. Deficientele nutritionale

Sanatatea parului este influentata in mod direct de nutrientii proveniti din hrana, precum vitaminele si proteinele. O dieta dezechilibrata poate determina caderea parului, subtierea firelor capilare si chiar instalarea alopeciei.

7. Coafatul excesiv

Persoanele care isi coafeaza frecvent parul, folosind produse cosmetice cu multe substante chimice in compozitie si ustensile termice (ondulator si placa de par), isi pun in pericol sanatatea parului, ajungand sa deterioreze masiv firele naturale. Chiar si anumite coafuri care tin foarte strans parul, slabindu-i radacinile, pot fi o cauza ascunsa a caderii acestuia.

8. Infectiile

Infectiile organismului afecteaza si ele forma naturala a parului si pot conduce la pierderea sa in proportii importante. O infectie care se manifesta prin febra ridicata sau o infectie fungica a tesutului cutanat ori infectiile bacteriene (precum sifilisul) pot fi responsabile pentru instalarea alopeciei.

In aceasta situatie, urmarea unui tratament de specialitate este singura cale de regenerare a firelor capilare.

9. Bolile autoimune

Alopecia aerata (forma de cadere a parului in care foliculii de par raman intacti si sunt vizibili la inspectie) este deseori asociata cu simptomele bolilor autoimune, precum diabetul sau lupusul. Din nefericire, acest tip de pierdere a firelor capilare nu este intotdeauna reversibil, putand fi cateodata permanent. Solutia in acest caz sunt interventiile chirurgicale.

10. Cancerul de piele

Cancerul de piele este o alta cauza surprinzatoare a caderii parului, fie din pricina modificarilor patogene aparute la nivelul celulelor pielii, fie din cauza tratamentelor chimioterapice la care sunt supusi de cele mai multe ori pacientii in procesul de recuperare.

11. Ciroza hepatica

Printre numeroasele manifestari clinice ale cirozei hepatice (pierderea apetitului alimentar, greata, oboseala generalizata, pielea sensibila, icterul, eritemul palmar, pruritul, urina inchisa la culoare etc.) se numara si caderea necontrolata a parului.

12. Stilul de viata vegetarian

Vegetarienii se pot confrunta cu problema caderii parului, din pricina aportului insuficient de fier (provenit cu precadere din carne).

13. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice poate fi atat cauza pierderii masive de par, fie a cresterii acestuia in zone nedorite ale corpului.

14. Dermatita seboreica

O afectiune specifica perioadei de adolescenta, dermatita seboreica poate fi o cauza a caderii parului, iar dupa urmarea unui tratament dermatologic, regenerarea firelor capilare este completa.

15. Tulburarile de alimentatie

Persoanele care sufera de bulimie sau anorexie ajung sa isi piarda o buna parte din parul capilar, din pricina alimentatiei dezechilibrate si a stresului emotional la care isi supun organismul.


Citeste si despre:

Ce spune modul in care aratati despre sanatate Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Schimbari ce apar la o mama imediat dupa nastere Distonia musculara - generalitati, forme clinice Remedii naturiste impotriva caderii parului Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde? Manichiura permanenta si semipermanenta: sfaturi pentru unghii sanatoase Produse cosmetice pentru a reduce comportamentul neplacut al pielii sensibile Caderea parului Caderea parului, solutii performante Tratament pentru caderea parului Mituri despre caderea parului la barbati Semnale si remedii pentru caderea parului Cauzele caderii parului la femei. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema
Cere sfatul medicului ×