Folosirea incorecta a lentilelor de contact si infectiile oculare

Actualizat: 02 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Folosirea incorecta a lentilelor de contact este una dintre cauzele principale ale infectiilor oculare.

Asocierea dintre erorile de utilizare a lentilelor de contact (purtarea lor perioade prea lungi de timp, igienizarea deficitara etc.) si infectiile instalate la nivelul ochilor a fost evidentiata de ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta.

Infectiile oculare sunt denumite clinic cheratita, manifestata prin simptome precum fotofobia, senzatia de corp strain in ochi, lacrimare excesiva si scaderea acuitatii vizuale. In cazuri severe, afectiunea poate conduce la orbire.

Erorile de utilizare a lentilelor de contact si cheratita

Un studiu recent efectuat in Statele Unite ale Americii arata ca erorile de utilizare a lentilelor de contact sunt responsabile cu milioane de cazuri de cheratita diagnosticate anual. Aceste accesorii pentru corectarea vederii aduc numeroase beneficii, insa ascund totodata o serie intreaga de riscuri mai putin cunoscute de consumatori.

Cea mai frecventa consecinta a folosirii gresite a lentilelor de contact este infectarea corneei, cupola transparenta care acopera partea colorata a globilor oculari. Printre erorile de utilizare a lentilelor de contact se numara

- dormitorul fara inlaturarea lentilelor;
- curatarea incorecta a lentilelor;
- inlocuirea tardiva a lentilelor;
- patrunderea apei la nivelul lentilelor in timpul dusului, inotului etc.;

Specialistii spun ca purtarea lentilelor de contact peste noapte creste riscul instalarii cheratitei cu pana la 20 de ori. Tratata la timp, afectiunea se poate vindeca fara sechele permanente. Insa in acelasi timp poate fi prevenita cu usurinta, printr-o conduita corecta in folosirea lentilelor de contact.

Studiul efectuat de cercetatorii americani a scos in evidenta faptul ca din cele peste 900.000 de cazuri anuale de afectiuni oftalmologice, aproximativ 60.000 dintre acestea sunt infectii oculare provocate de erorile de purtare a lentilelor de contact.

Atunci cand nu este tratata rapid si eficient, cheratita poate afecta pe termen lung acuitatea vizuala, pana in punctul in care vederea poate fi pierduta definitiv. Pacientii apeleaza de regula la medicul oftalmolog cand cheratita se afla intr-o stare avansata, pe fondul simptomelor deranjante (durere, vedere incetosata etc.).

Folosirea corecta a lentilelor de contact

Exista cateva reguli de baza pentru folosirea corecta a lentilelor de contact, necesare atat pentru prelungirea duratei de viata a acestora, cat si pentru protejarea sanatatii organelor de vaz.

Mentinerea lentilelor de contact curate

Tipul de lentile de contact folosite determina modul in care le mentineti curate. Cele de unica folosinta au nevoie de cea mai putina ingrijire, pe cand cele conventionale necesita mai multa atentie. Pentru evitarea deteriorarii lentilelor, este important sa respectati intocmai regulile lor de utilizare de pe prospect.

- Inainte sa manevrati lentilele de contact, spalati-va pe maini cu apa si sapun din abundenta si clatiti-va temeinic. Folositi un sapun fara ingrediente chimice si textura uleioasa, care ar putea ajunge pe suprafata lentilelor, provocand ulterior iritatii oculare si vedere incetosata.
- Uscati-va mainile cu un prosop curat, care sa nu lase scame, inainte sa atingeti lentilele.
- Daca folositi fixativ pentru par, utilizati-l inainte sa aplicati lentilele de contact. Este de preferat sa va taiati unghiile cat mai scurt, pentru a nu deteriora suprafata fina a lentilelor.
- Folositi un machiaj care nu patrunde cu usurinta in ochi dupa ce aplicati lentilele si demachiati-va intotdeauna inainte sa le indepartati.
- Diferitele tipuri de lentile de contact presupun curatarea lor cu produse speciale. Folositi intotdeauna o solutie dezinfectanta, picaturi pentru ochi si lotiuni de curatare pe baza de enzime, toate recomandate de medicul oftalmolog.
- Nu folositi niciodata apa de la robinet direct pe lentilele de contact si nu le clatiti folosind limba. Unele microorganisme pot supravietui chiar si in apa distilata, provocand infectii si tulburari de vedere.
- Curatati fiecare lentila de contact frecand-o usor cu degetul aratator in palma mainii opuse.
- Lasati lentilele sa se usuce in aer liber si inlocuiti-le cutia in care le pastrati la fiecare 3 luni.

Purtarea corecta a lentilelor de contact

Specialistii in oftalmologie au formulat o serie de recomandari despre purtarea corecta a lentilelor de contact, indiferent de tipul acestora.

- Purtati lentilele de contact zilnic, strict in perioada recomandata de medicul oftalmolog. Intocmiti pe hartie un tabel cu orarul in care le puteti purta in siguranta, astfel incat sa nu pierdeti din vedere limitele de timp recomandate.
- Nu purtati niciodata lentilele de contact care nu va apartin, in special pe cele purtate deja de altcineva. Riscati sa va alegeti cu infectii oculare cauzate de microorganismele cu care lentilele ar putea fi contaminate.
- Nu adormiti niciodata inainte sa indepartati lentilele de contact. Mentinerea pleoapelor inchise nu permite lacrimilor sa furnizeze ochilor cantitatea suficienta de oxigen din cauza lentilelor.
- Nu atingeti varful recipientelor cu solutiile speciale de curatare cu degetele sau alte obiecte care le-ar putea contamina.
- Lentilele de contact pot face ochii mai sensibili in fata razelor ultraviolete. Purtati ochelari de soare cu protectie UV si o palarie cu borul lat atunci cand va expuneti razelor solare.
- Pentru mentinerea unui nivel optim de lubrifiere a ochilor, folositi solutie salina aprobata de medicul oftalmolog (lentilele de contact pot provoca uscarea excesiva a globilor oculari si iritatii).
- Daca aplicati accidental lentilele de contact pe dos, ochii nu vor suferi leziuni, insa veti resimti un disconfort accentuat. Pentru a evita aceasta eroare, puneti fiecare lentila pe varful degetului aratator, astfel incat sa semene cu o cupa. Analizati lentila dintr-un unghi lateral si asigurati-va ca are forma de U.
- In cazul in care observati ca ochii prezinta iritatii, indepartati lentilele de contact si consultati medicul oftalmolog. Cel mai probabil va fi nevoie sa le inlocuiti cu altele noi.
- Consultati de urgenta un specialist daca prezentati tulburari de vedere, dureri oculare, umflarea ochilor sau roseata accentuata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ama Optimex clinica de oftalmologie
Tel: 0212111622
Bucuresti, Str. Toamnei Nr. 54

Citeste si despre:

Sexul si mituri legate de sex si sarcina Pseudofachia (pseudofakia) si lentilele intraoculare Cauzele rezultatelor eronate ale testului de sarcina Tot ce trebuie stiut despre sindromul antifosfolipidic Probleme de sanatate ale ochilor Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Implicatiile stresului in viata cotidiana Keratoza seboreica Nasterea naturala Transplantul de cornee Greselile legate de sanatate ale femeilor Vederea incetosata
Cere sfatul medicului ×