Mictiunea frecventa - 6 cauze comune

Actualizat: 21 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Urinarea sau mictiunea se desfasoara in mai multe faze ce se supun unui control neurologic care poate fi controlat in mod voluntar. Numarul de mictiuni depinde de cantitatea de urina emisa si de capacitatea fiziologica a vezicii subiectului.


Acest numar variaza de la 0 la 1 in timpul noptii si de la 4 la 8 in timpul zilei.


In cursul fazei de umplere vezicala, urina elaborata de catre rinichi este evacuata in vezica prin uretere. Presiunea intravezicala ramane joasa, muschiul vezical intinzandu-se. Colul vezical si sfincterul uretral sunt atunci inchise, ceea ce permite continenta. Atunci cand vezica este plina (capacitatea sa medie este de 300-400 mililitri), apare nevoia mictionala. Sfincterele uretrei si colului vezical se relaxeaza, scazand presiunea uretrala, in timp ce muschiul vezical se contracta, antrenand golirea vezicii si evacuarea urinei prin uretra.

Urinarea dureroasa sau nevoia de urinare frecventa pot dezvalui o infectie urinara si necesita deci un examen citobacteriologic al urinei.

Cauze

Mictiunea frecventa este un simptom al mai multor afectiuni. De exemplu, cand urinarea frecventa este insotita de febra, durere si/sau disconfort abdominal pacientul poate avea o infectie a tractului urinar.

Alte cauze posibile ale urinarii frecvente pot fi:

1.
Diabetul
In cazul persoanelor predispuse aparitiei diabetului zaharat de tip 1 si de tip 2, organismul elibereaza glucoza neutilizate in urina, fapt care conduce la aparitia mictiunii frecvente.

2. Sarcina
Inca din primele saptamana de sarcina, cresterea uterului provoaca o presiune la nivel de vezica urinara, lucru ce conduce la aparitia urinarii frecvente.


3. Problemele prostatei
O prostata marita poate exercita presiune la nivelul uretrei (tubul prin care urina este eliminata din organism), blocand fluxul urinar. Acest lucru conduce la iritarea peretilor vezicali. Astfel, vezica urinara se contracta chiar si atunci cand contine o cantitate mica de urina, cauzand urinarea frecventa.

4. Cistita interstitiala
Aceasta afectiune se caracterizeaza prin durere vezicala si durere pelvina. Deseori, simptomele includ o nevoie urgenta si/sau frecventa de a urina.

5. Folosirea diureticelor
Aceste medicamente, recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, contribuie la eliminarea excesului de lichide din organism, determinand aparitia urinarii frecvente.

6. Accidentul vascular cerebral sau alte afectiuni neurologice.
Leziunile nervilor care inerveaza vezica urinara pot determina aparitia unor probleme de functionare a vezicii urinare, printre care urinarea frecventa si nevoia imperioasa de a urina.



Atentie!

Urinarea frecventa poate aparea si in caz de cancer vezical, disfunctii vezicale si radioterapie. In randul persoanelor diagnosticate cu vezica urinara hiperactiva, contractiile involuntare ale vezicii conduc la nevoie de urinare frecventa sau imperioasa. De asemenea, sindromul de vezica hiperactiva conduce si la enurezis nocturn.

Diagnostic

Atunci cand calitatea vietii unei persoane este afectata de mictiunile frecvente, consultul medical de specialitate nevine obligatoriu.

Simptome ce pot aparea simultan cu urinarea frevcente: febra, durere de spate sau pe flancuri, varsaturi, frisoane, cresterea apetitului, sete, oboseala, urinare cu sange, sau tulbure, secretii vaginale sau la nivel de penis.

Pentru diagnosticarea cauzelor urinarii frecvente, medicul va realiza o examinare fizica, va incerca sa va cunoasca istoricul medical, adresandu-va un set de intrebari:
- daca urmati sau nu un tratament medicamentos?
- prezentati si alte simptome?
- urinarea frecventa se manifesta ziua sau si noaptea?
- consumati o cantitate mai mare de lichide decat de obicei?
- care este culoarea urinei: mai inchisa, mai deschisa decat de obicei?
- consumati bauturi alcoolice sau care contin cofeina?

In functie de rezultatele examenului fizic si a istoricului medical, medicul poate recomanda mai multe teste de laborator:

Sumarul de urina
Examinarea microscopica a urinei include o serie de teste pentru detectarea si masurarea compusilor din urina.

Cistometria
Test care masoara tensiunea in interiorul vezicii pentru a vedea daca aceasta functioneaza in parametri normali. Cistometria se efectueaza atunci cand o problema musculara sau nervoasa influenteaza retinerea si eliberarea urinei.

Cistoscopia
Cistoscopia este un test care permite medicului sa vada in interiorul vezicii si uretre, folosind un intrument subtire prevazut cu o sursa de lumina, numit cistoscop.

Teste neurologice
Ajuta medicul sa confirme sau sa excluda prezenta unei tulburari nervoase.

Ecografia
Ecografia este indicata pentru a vizualiza structurile interne ale corpului.

Tratament

Tratamentul este stabilit in functie de cauzele care au condus la aparitia urinarii frecvente. De exemplu, daca pacientul este diagnosticat cu diabet, scopul tratamentului este de a controla nivelul de glicemie din sange, daca diagnosticul este de vezica hiperactiva tratamentul este strict medicamentos.

Sfaturi pentru reducerea frecventei urinare:

1. "Reinstruirea" vezicii urinarei
Presupune cresterea progresiva a intervalului de timp de a folosi toaleta, pe parcursul a 12 saptamani.


2. Exercitiile Kegel
Aceste exercitii ajuta la intarirea musculaturii care controleaza fluxul urinar. Praticarea acestui tip de exercitiu zilnic conduce la imbunatatirea calitatii vietii prin reducerea urinarilor frecvente.

3. Modificarea dietei
Se recomanda pacientilor sa renunte la alimentele care declanseaza iritatii de vezica urinara sau care actioneaza ca un diuretic. Aceste alimente sunt: cafeina, alcoolul, bauturile carbogazoase, produsele pe baza de tomate, ciocolata, indulcitorii artificiali si alimentele condimentate. Este, de asemeni, important ca pacientul sa consume alimente bogate in fibre, intrucat constipatia poate agrava simptomele sindromului de vezica hiperactiva.

4. Monitorizarea aportului de lichide
Se recomanda consumul unei cantitati semnificative de lichide pentru a se evita constipatia si supraconcentrarea urinei.
Atentie! Evitati consumul de lichide inainte de culcare, deoarece riscati sa va confruntati cu enurezis nocturn.


Citeste si despre:

Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile Mergi des la toaleta? Iata care sunt cauzele Vulvovaginita la fetite - afectiune comuna in randul fetelor tinere Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine la barbati Displazia cervicala: cauze, simptome si tratament Infectia urinara: Simptome, Tratament si Metode de Prevenire Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Traumatismele testiculare - cauze, simptome, tratament Incontinenta urinara in boala Parkinson Migrena juvenila Ce este o vezica urinara hiperactiva? Sindromul de intestin iritabil (SII) Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare
Cere sfatul medicului ×