Ingrijirea pacientilor care au cateter urinar

Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cateterul urinar este un tub flexibil de plastic folosit pentru drenarea urinei din vezica in cazul imposibilitatii de a urina. Un medic va introduce cateterul in vezica prin uretra. O data introdus cateterul in vezica urinara un mic balon este umflat pentru a-l mentine in pozitie. Cateterul permite drenarea urinei din vezica urinara intr-o punga atasata de coapsa.

Un cateter urinar devine necesar in urma mai multor probleme medicale cum ar fi: prostata marita, imposibilitatea de a urina sau dupa o interventie chirurgicala la nivelul pelvisului sau cailor urinare. De asemenea un cateter urinar este instalat daca partea inferioara a corpului este paralizata.

Ingrijirea cateterului

Este recomandata spalarea pe maini, atat inainte cat si dupa intrarea in contact cu cateterul. Sfatul medicului trebuie urmat intocmai. Pacientul trebuie sa se asigure ca urina curge in punga de drenaj si ca tubul sa nu fie rasucit sau blocat. Este de asemenea recomandat sa se verifice zona din jurul uretrei in eventualitatea aparitiei unor semne de infectie, cum ar fi piele irtata, umflata sau de consistenta anormala. Punga de drenaj trebuie sa fie tinuta sub nivelul vezicii iar tubul si punga de drenaj nu trebuie sa traga cateterul afara din vezica. Daca un medic nu a recomandat altceva se poate face dus cu cateterul introdus.

Este recomandat sa se curete cu apa si sapun zona din jurul tubului de drenaj de doua ori pe zi dupa care sa se usuce zona cu un prosop curat. Nu este recomandat sa se traga sau sa se zmuceasca cateterul. Nu trebuie folosite pudre sau lotiuni la locul de insertie al cateterului si nu este recomandata intretinerea de relatii sexuale cu cateterul instalat. Este recomandat infasurarea cateterului la locul de iesire cu o bucata de fasa sau material textil steril. Fasa trebuie schimbata cand se uda si de fiecare data cand se curata cateterul. In timpul noptii punga de drenaj poate fi pusa la marginea patului. Nu trebuie permis pungii sa traga cateterul.

Viata cu un cateter

Hidratarea este esentiala iar constipatia ar trebui evitata. Majoritatea adultilor ar trebui sa bea in jur de 8-10 pahare de apa, bauturi fara cafeina sau sucuri de fructe zilnic. Dieta ar trebui sa contina fibre, legume si fructe.

Golirea pungii colectoare

Punga trebuie golita in mod regulat de fiecare data cand e pe jumatate plina sau inainte de culcare. Inainte de golirea pungii este necesara spalarea pe maini. In cazul in care schimbarea pungii se face de o terta persoana e recomandat ca aceasta sa poarte manusi.

Primul pas consta in desfacerea tubului de punga colectoare. Se va pune dispozitivul de inchidere pe tubul colector pentru a impiedica scurgerea urinei. Golirea pungii se face in toaleta. Tubul de drenaj nu trebuie sa atinga vasul toaletei, podeaua sau punga.

Daca un cadru medical cere masurarea cantitatii de urina acesta trebuie facuta inainte de golirea pungii in toaleta. Dupa golirea pungii de drenaj se scoate dopul si dispozitivul de inchidere si apoi punga se reataseaza tubului colector. Dupa golirea pungii e recomandat sa va spalati pe maini.

Consult de specialitate

Daca medicul doreste sa fie informat regulat de starea cateterului pacientul trebuie sa se conformeze. De asemenea un medic trebuie consultat daca:
- cantitatea de urina stransa in punga e foarte mica sau absenta pe durata a 4 ore
- cantitatea de urina e foarte mica sau absenta si exista senzatia de vezica plina
- apar dureri in spate, abdomen, pelvis sau picioare
- urina cu sange sau si-a schimbat culoarea are aspect tulbure
- locul de insertie devine iritat, umflat, rosu sau apar scurgeri purulente de la locul de insertie
- urina are un miros nespecific
- febra peste 38.7 C si dureri de spate si a flancurilor
- apare greata, voma si frisoane.


Citeste si despre:

Infectia tractului urinar la tineri si adulti Incontinenta urinara la femei Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Cistita Cistita: cauze, simptome, tratament si preventie Encefalita: simptome, cauze si tratament Labioplastia - optiuni, riscuri si recuperare Mituri despre infectia urinara: Adevarat vs. Fals Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cardiomiopatia hipertrofica Scleroza multipla Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata Proceduri cosmetice : Alegerea produselor de ingrijire a tenului Ingrijirea mainilor si a unghiilor Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii Ingrijirea picioarelor
Cere sfatul medicului ×