Cand si de ce se administreaza probioticele?

Actualizat: 14 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt probioticele?


Probioticele sunt bacterii bune care sunt fie aceleasi, fie foarte asemanatoare cu cele care exista deja in organismul unei persoane. Trei miliarde de bacterii si alte microorganisme traiesc doar in tractul digestiv inferior, adica un numar mai mare decat numarul de celule din propriul corp.

Flora intestinala poarta denumirea de microbiota intestinala si joaca un rol important in digestie si in sanatatea intestinelor. De asemenea, este cunoscut faptul ca microbiota intestinala sprijina sistemul imunitar al organismului.

Cu toate acestea, nu toate bacteriile sunt utile pentru organism, cercetarile sugerand faptul ca un exces al bacteriilor rele si un deficit al celor bune ar putea afecta in mod negativ sistemele corpului.

Distrugerea echilibrului natural al bacteriilor din intestin poate fi incriminata pentru anumite modificari ale greutatii corporale, infectii, afectiuni ale pielii, constipatie sau diaree, dar si a altor conditii cronice de sanatate.

Studiile au demonstrat faptul ca administrarea de probiotice poate ajuta la restabilirea florei intestinale. Cu toate acestea, probioticele pot avea si efecte secundare, din acest motiv fiind recomandata consumarea cu precautie.

Cand se administreaza probioticele?

Probioticele pot sustine sanatatea unei persoane intr-o gama variata de moduri. Diferite specii de Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii si Bacillus coagulans sunt cele mai frecvente bacterii benefice folosite in suplimentele probiotice. Totusi, fiecare tip de bacterie poate functiona in moduri diferite, nu toate probioticele avand aceleasi efecte in organism.

Probioticele sunt indicate in urmatoarele conditii:

• Malabsorbtia lactozei – aceasta afectiune produce flatulenta, balonare, crampe abdominale si diaree moderata pana la severa;
• Diareea acuta;
• Constipatie;
• Diareea asociata consumului de antibiotice;
• Diareea calatorului;
• Preventia si tratamentul reactiilor alergice;
• Tratamentul gastroenteritei recurente induse de Clostridium difficile;
• Preventia cariilor dentare;
• Eliminarea agentilor patogeni de la nivelul cavitatii nazale;
• Reducerea agentilor patogeni din tractul digestiv;
• Prevenirea infectiilor urinare cu E. coli;
• Tratamentul si prevenirea recidivei bolii inflamatorii intestinale.

Un alt factor important in administrarea probioticelor consta in alegerea momentului oportun. Probioticele trebuie consumate astfel incat trecerea prin acizii din stomac sa fie usoara si sa ajunga intacte in intestine. Din aceste motive se indica administrarea probioticelor dimineata, cu aproximativ 15-30 de minute inainte de micul dejun.

De asemenea, valorificarea maxima a probioticelor se poate face prin administrarea cu o cantitate ridicata de apa. Un alt rol important in obtinerea unor efecte maxime il are o dieta optima.

Dintre cele mai importante alimente care contin probiotice fac parte:

• Branzeturile vechi, precum branza cheddar, gouda sau mozzarella;
• Chefirul;
• Iaurtul;
• Muraturile;
• Varza murata;
• Maslinele.

Beneficii si efecte secundare

Cercetarile sugereaza ca probioticele ajuta la gestionarea afectiunilor gastro-intestinale, inclusiv sindromul intestinului iritabil si bolile inflamatorii intestinale. Multi oameni folosesc probiotice pentru a ajuta la tratarea episoadelor de diaree si constipatie. De asemenea, exista dovezi care afirma ca probioticele pot ajuta la tratarea urmatoarelor conditii de sanatate:

• Eczeme si alergii;
• Obezitate;
• Rezistenta la insulina;
• Diabet zaharat de tip 2;
Steatoza non-alcoolica sau boala ficatului gras non-alcoolic.

Alte beneficii ale consumului de probiotice sunt reprezentate de:

• Imbunatatirea sanatatii mintale - cercetarile au relatat ca probioticele imbunatatesc memoria si tabloul clinic al depresiei si anxietatii;

• Mentinerea in parametri normali a sanatatii inimii – probioticele pot ajuta la protejarea inimii prin reducerea nivelului de colesterol LDL si reducerea tensiunii arteriale;

• Sustinerea sistemului imunitar si protectia impotriva infectiilor – probioticele ajuta la stimularea sistemului imunitar, inhiba cresterea bacteriilor intestinale nocive si promoveaza productia de anticorpi naturali in organism.

Cu toate ca probioticele au, de cele mai multe ori, efecte pozitive asupra organismului, exista si cateva efecte secundare care pot sa apara dupa consumul acestora. Acestea sunt reprezentate de:

Simptome digestive – cand probioticele sunt folosite pentru prima data pot sa produca flatulenta, balonare sau diaree. Aceste lucruri apar ca urmare a schimbarilor care apar in microbiota intestinala. Simptomatologia de acest tip dispare, de obicei, in cateva zile sau saptamani de la administrare. Daca simptomele persista, medicul trebuie informat. In unele cazuri, simpla schimbare a probioticului poate fi o metoda utila de tratament.

Afectare cutanata – in cazuri rare, probioticele pot cauza eruptii la nivelul pielii sau chiar mancarime. In cazul in care acest efect advers apare, consumul probioticului trebuie oprit. Eticheta produsului trebuie verificata pentru eventuali alergeni, iar medicul trebuie informat, mai ales daca eruptia este severa, persistenta sau insoteste alte simptome.

Reactie alergica – orice persoana cu alergie sau intoleranta la gluten, soia, oua, lapte sau lactoza poate avea nevoie de o precautie speciala la alegerea probioticelor. Lista de ingrediente trebuie verificata pentru a elimina riscul unei reactii alergice. Unii producatori ofera probiotice fara alergeni. Orice persoana care resimte simptomele unei reactii alergice trebuie sa inceteze imediat sa utilizeze probioticul si trebuie sa solicite ingrijiri medicale daca reactia este severa.

Cresterea riscului de infectie – desi consumul de probiotice este, in general, sigur, concluziile unui studiu din 2017 sugereaza ca persoanele cu boli grave sau cu sisteme imunitare compromise ar trebui sa evite utilizarea probioticelor. Unele persoane cu aceste afectiuni au prezentat infectii bacteriene sau fungice ca urmare a utilizarii probioticelor. De asemenea, inainte de a lua probiotice, persoanele care folosesc medicamente antifungice ar trebui sa astepte pana cand infectia s-a vindecat.

Suprapopularea bacteriana a intestinului subtire – aceasta afectiune apare atunci cand bacteriile din intestinul gros incep sa se dezvolte si in intestinul subtire. Simptomele pot include balonare, flatulenta si diaree, dar si confuzie si pierderi de memorie pe termen scurt. Anumite studii indica o posibila legatura intre aceasta conditie si consumul de probiotice, dar inca sunt necesare cercetari mai amanuntite.

Rezistenta la antibiotice – in cazuri rare, bacteriile probiotice pot contine gene rezistente la antibiotice pe care le pot transmite la alte tulpini de bacterii, inclusiv la tulpinile nocive care cauzeaza infectii.

Pentru a minimiza efectele secundare ale consumului de probiotice se recomanda sfatuirea in prealabil cu un nutritionist. De asemenea, persoanele cu sisteme imunitare compromise, persoanele insarcinate sau cele care au diete speciale din cauza altor conditii de sanatate, ar trebui sa ceara parerea medicului inainte de a consuma orice supliment, inclusiv probiotice.


Citeste si despre:

Disfunctia sexuala la femei Vaccin antitetanos – cand se face si cat timp este valabil Cum puteti sa slabiti cand faceti curatenie? Cand vorbim despre sex cu cei mici? Controlul sanilor: cand si cum? Cand copiii devin adolescenti... Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna? Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Cum poate sti o femeie cand este fertila? Ce sa mancati cand suferiti de diaree Probiotice pentru sanatatea digestiei Probioticele
Cere sfatul medicului ×