Cangrena - cauze, simptome, tratament

Publicat: 25 Iulie 2012 | Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiCangrena este un termen ce descrie tesutul mort sau pe moarte, care apare din cauza aportului scazut de sange la nivel local, inadecvat pentru a mentine tesutul in viata.

Utilizarea medicala a termenului include orice cauza care compromite irigarea cu sange, care duce la moartea tesutului. Prin urmare, o persoana poate fi diagnosticata cu cangrena fara sa fie infectata.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze


Cauzele cangrenei sunt diferite, in functie de tipul acesteia. Cele mai comune doua tipuri de cangrena sunt:

1. Cangrena uscata este, de obicei, cauzata de o stare de sanatate care perturba fluxul de sange din anumite parti ale corpului, cel mai frecvent in zona degetelor de la picioare si a picioarelor. Conditiile care pot fi asociate cu gangrena uscata includ:

2. Cangrena umeda apare adesea cand o leziune grava, arsura sau degeratura este infectata cu bacterii. Umflarea cauzata de infectie poate bloca alimentarea cu sange a zonei afectate, ceea ce agraveaza infectia. Cangrena umeda se poate raspandi mult mai repede decat cangrena uscata si ar putea sa apara manifestari amenintatoare de viata cum ar fi socul septic, daca nu se intervine cu tratament prompt.

3. Alte tipuri de cangrena includ:

Factori de risc


Printre factorii de risc ai aparitiei cangrenei se numara:

Simptome


Manifestarile depind de localizarea si cauza cangrenei.


In cazul in care pielea este implicata sau cangrena este aproape de piele, simptomele pot include:

Daca zona afectata este in interiorul corpului (cum ar fi cangrena veziculei biliare sau cangrena gazoasa) simptomele pot include:

Diagnostic


Medicul poate diagnostica cangrena in urma unui examen fizic. In plus, pot fi folosite pentru depistarea cangrenei urmatoarele teste si proceduri:

Tratament


Persoanele diagnosticate cu cangrena necesita o evaluare rapida si tratament pentru a se evita prevenirea raspandirii cangrenei. Antibioticele si interventia chirurgicala sunt tratamentele de prima intentie si s-au dovedit a fi foarte eficiente. Este necesara spitalizarea pentru tratament.


- Cangrena uscata - Intrucat cauza cangrenei uscate este lipsa fluxului de sange, este vitala restabilirea alimentarii cu sange prin intermediul interventiei chirurgicale. Evaluarea de catre un chirurg vascular poate determina daca operatia va fi benefica.


- Cangrena umeda - Tratamentul presupune indepartarea pe cale chirurgicala a tesutului mort din zona afectata, dar si administrarea intravenoasa de antibiotice pentru a tine sub control infectia.


- Cangrena gazoasa - Conditia trebuie sa fie tratata agresiv din cauza amenintarii de infectie rapida, care se poate raspandi prin sange si poate afecta organele vitale. Rana necesita debridare imediata. Se vor administra cat mai repede antibiotice.

Prevenirea


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Controleaza sindromul Raynaud in sezonul rece

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Efectele negative ale unei dureri netratate la timp

Operatia vezicii biliare

Septicemia o amenintare mortala pe care putini o cunosc