O noua explicatie pentru disparitia limfocitelor T neinfectate in SIDA

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Inca de la inceputurile epidemiei de SIDA din anii 1980, chiar si inaintea identificarii virusului imunodeficientei umane (HIV) medicii si cercetatorii au recunoscut un aspect cardinal al sindromului cauzat de acest agent patogen: disparitia limfocitelor T CD4 pozitive. Aceste celule sunt practic distruse de infectia HIV, dar o intrebare fara raspuns pana acum a fost de ce dispar si limfocitele T CD4+ neinfectate la pacientii HIV pozitivi.

Cercetatorii de la Institutul de Biologie din Franta au descoperit ca o glicoproteina de pe suprafata virusului HIV exprimata de catre limfocitele T CD4+ deja infectate reactioneaza cu receptorul CXCR4 de pe suprafata celulelor T CD4+ normale, intacte. Aceasta reprezinta un trigger pentru o cale de semnalizare intracelulara cunoscuta sub numele de „autofagie”, care duce la distrugerea celulelor T neinfectate.

Dr. Martine Biard-Piecharczyk si colegii sai au cultivat celule Limfocite T CD4+ infectate de HIV care exprima glicoproteina din invelisul viral impreuna cu limfocite neinfectate care exprimau CD4 si receptorul de chemochine CXCR4. Au descoperit ca legarea glicoproteinei la receptorul CXCR4 activeaza calea de autodistrugere, ducand astfel la moartea celulelor neinfectate. In continuare autorii vor experimenta cu molecule cunoscute sub numele de „short interfering RNAs” specifice impotriva doua gene implicate in calea „autofagiei”, care teoretic pot bloca complet moartea celulara indusa de glicoproteina de suprafata virala.


Citeste si despre:

Cum sa pierdeti in greutate definitiv Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului Teste pentru probleme de erectie Semne de avertizare pentru migrena Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 10 motive pentru care nu ne simtim satui Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani? Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii Cele mai intalnite afectiuni ale nou-nascutilor Icterul la nou nascuti (hiperbilirubinemia) PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009
Cere sfatul medicului ×