Cauzele incontinentei urinare la barbati

Actualizat: 09 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Incontinenta urinara la barbati se refera la pierderea involuntara a urinei, simptom al unei probleme instalate la nivelul tractului urinar, precum marirea prostatei, diabetul sau boala Parkinson.

Contrar conceptiei comune, incontinenta urinara nu este un semn al imbatranirii si nu este inevitabila. Tratamentul stabilit de specialist, in functie de cauzele care o produc, poate restabili functionalitatea tractului urinar.

Cum apare incontinenta urinara la barbati

Urina este un fluid produs de rinichi si depozitat intr-un sac musculos, numit vezica urinara. Uretra este un tub care porneste din vezica si traverseaza prostata si penisul, transportand urina in exteriorul corpului.

In jurul uretrei se afla un inel muscular, numit sfincterul urinar. Pe masura ce vezica se umple cu urina, semnalele nervoase transmit sfincterului sa ramana contractat, in timp ce vezica este relaxata. Acesti nervi si muschi colaboreaza pentru a preveni scurgerea involuntara de urina.

Atunci cand se instaleaza necesitatea mictiunii, semnalele nervoase transmit muschilor care captusesc peretii uretrei sa se contracte. Acest proces forteaza eliminarea urinei din vezica in uretra, sfincterul urinar se relaxeaza, iar fluidul este eliminat.

Incontinenta urinara de urgenta se poate petrece din mai multe cauze

- Cand vezica se contracta intr-un moment nepotrivit sau prea puternic, eliminand fortat urina;
- Cand sfincterul urinar este lezat;
- Cand vezica nu este golita in timp util, iar urina este expulzata fortat;
- Cand uretra este blocata, iar urina umple excesiv vezica;

Contractiile vezicii urinare care cauzeaza incontinenta pot fi produse de

- infectiile de tract urinar;
- problemele intestinale (constipatia);
- prostatita (infectia dureroasa a prostatei);
- bolile care afecteaza semnalele nervoase cerebrale (boala Parkinson, atacul vascular cerebral);
- calculii renali sau ai vezicii urinare;
- blocajele prostatei, cauzate de cancerul de prostata sau de hiperplazia benigna de prostata;

Tratamentul pentru afectiunile prostatei este o alta cauza majora a incontinentei urinare la barbati

- Incontinenta pe termen scurt, dupa o interventie chirurgicala la prostata, pot trece de la sine in timp (de regula dupa 1 an);
- Incontinenta pe baza de stres este o problema comuna dupa indepartarea totala a prostatei (prostatectomie radicala) sau dupa radioterapia necesara tratarii cancerului de prostata. In acest caz, urina este eliminata involuntar in timpul stranutului, tusei, rasului, ridicarii de greutati, schimbarii bruste de pozitie etc.
- Incontinenta cauzata de unele tratamente pentru prostata marita (hiperplazia benigna de prostata), care apare mai rar.

Vezica hiperactiva sau incontinenta urinara de urgenta este foarte raspandita in randul barbatilor si se caracterizeaza printr-o nevoie accentuata si brusca de a urina, pierderile de urina survenind atunci cand pacientul nu reuseste sa ajunga in timp util la toaleta. Nevoia de a mictiona este de 4-8 ori mai mare pe zi, decat in mod normal. Prostata marita este cauza comuna a acestei probleme.

Cand vezica nu se goleste complet, iar urina se acumuleaza in uretra, pot sa apara scurgerile post-mictionale, atat pe fondul slabirii muschilor pelvieni, cat si din cauza maririi dimensiunii normale a prostatei.

Incontinenta de prea-plin se refera la scurgeri intermitente sau constante de urina. Pacientul simte o nevoie stringenta sa urineze, insa nu poate elimina decat o cantitate mica de urina pe loc, pierzand restul continutului vezicii mai tarziu. Acest tip de incontinenta a barbatilor este cauzata, de regula, de o obstructie a vezicii urinare, produse de hiperplazia benigna de prostata sau de cancerul de prostata. Alte cauze posibile ale incontinentei de prea-plin sunt

- ingustarea uretrei (strictura);
- unele medicamente (precum antihistaminicele si decongestionantele);
- afectiunile nervilor (diabetul, scleroza multipla, etc.)

Controlul incontinentei urinare la barbati

Intelegerea cauzei incontinentei urinare este cruciala pentru primirea tratamentului corespunzator. In afara de acesta, exista si cateva masuri eficiente prin care barbatii isi pot controla cu succes pierderile involuntare de urina.

- Aportul zilnic de lichide. Unii pacienti obtin rezultate bune dozandu-si portiile de lichide pe parcursul zilei, consumandu-le la intervale mai lungi de timp si evitandu-le cu cateva ore inainte de culcare. Acest lucru nu inseamna reducerea cantitatii totale de lichide furnizate organismului intr-o zi, intrucat privarea de apa poate conduce la concentrarea urinei si la aparitia complicatiilor, precum infectiile de vezica urinara.

- Selectia atenta a lichidelor consumate. Multi pacienti observa ca bauturile cofeinizate irita vezica si agraveaza incontinenta urinara. Acelasi efect il au si bauturile carbogazoase. Alcoolul are proprietati diuretice si creste numarul de vizite la toaleta, deci si el trebuie sa fie evitat pe cat posibil.

- Evitarea alimentelor intens condimentate. Produsele intens condimentate, precum si cele acide, pot agrava incontinenta urinara cauzata de vezica hiperactiva. Ciocolata si indulcitorii artificiali pot avea acelasi efect in acest caz. Evidenta hranei consumate zilnic ajuta la identificarea acelor alimente care au un impact vizibil asupra predispozitiei la pierderea necontrolata a urinei.

- Reducerea nivelului de stres. Viata cu incontinenta urinara este stresanta, iar stresul agraveaza aceasta problema frecventa in randul barbatilor. Practicarea unor tehnici de relaxare (meditatia, exercitiile de respiratie, yoga etc.) sau apelarea la proceduri de monitorizare a proceselor fiziologice si dobandire a controlului asupra acestora (asa cum este biofeedback-ul) reprezinta metodele principale de restabilire a echilibrului fiziologic.

- Antrenamentul vezicii urinare. Tehnicile comportamentale s-au dovedit si ele utile in controlul incontinentei urinare la barbati. Vizitele din 30 in 30 de minute la toaleta, indiferent daca nevoia de a urina este sau nu prezenta, ajuta vezica sa se obisnuiasca intr-un anumit ritm de functionare. Treptat, marirea intervalelor de urinare pana la 3-4 ore devine un obiectiv tangibil.

- Exercitiile Kegel. Aceste exercitii de contractare si relaxare succesive a muschilor pelvieni ajuta vezica urinara sa pastreze urina in interior mai mult timp.


Citeste si despre:

Incontinenta urinara la barbati Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara 5 cazuri in care trebuie consultat medicul urolog Vezica urinara - mit si adevar Incontinenta urinara - exercitiile Kegel, stilul de viata, stresul, sarcina, greutatea Accidentul vascular cerebral si incontinenta Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Incontinenta urinara de stres (de efort) 9 factori care pot agrava incontinenta urinara Celulele stem si incontinenta urinara Incontinenta urinara si ruptura de perineu Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate Ce este o vezica urinara hiperactiva?
Cere sfatul medicului ×