Riscuri si efecte negative in urma procedurii de implant dentar

Actualizat: 10 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Implantul dentar este un tratament popular, folosit pentru inlocuirea permanenta a dintilor lipsa, si pentru restabilirea zambetelor.

Dar, acest tratament vine cu o serie de potentiale riscuri si efecte secundare, de care pacientii trebuie sa fie constienti inainte de a urma procedura de implant dentar.

Potentialele riscuri ale procedurii de implant dentar

Desi cele mai multe interventii chirurgicale de implant dentar sunt de succes, la fel ca toate interventiile chirurgicale, si tratamentul de implant dentar vine cu anumite riscuri. Mai jos puteti afla despre cateva riscuri potentiale, de care trebuie sa tinenti cont inainte de a va decide asupra acestei proceduri.

Infectie: operatia de implant dentar poate duce la infectii ale gingiilor si osulului de la locul implantului. Riscul de infectare poate fi redus daca urmariti cu atentie sfaturile post-operatorii, si daca practicati o buna igiena orala. Solicitati tratament inca de la primele semne de infectie, deoarece infectia netratata poate duce la esec de implant.

Integrarea nu a reusit: osteointegrarea, fuziunea osului cu implantul, este vitala pentru succesul tratamentului de implant dentar. Daca acest proces nu are loc si integrarea nu reuseste, implantul dentar poate deveni liber si poate cadea.

Probleme de sinus: uneori, implanturile dentare pot cauza probleme ale sinusurilor. Acest lucru se intampla, in general, numai atunci cand implanturile sunt plasate in portiunile din spate ale maxilarului superior.

Daune ale tesutului sau ale nervilor: in situatii rare, tratamentul cu implant dentar poate afecta nervii sau tesutul, prin deteriorarea vaselor de sange. Simptomele deteriorarii nervilor sau tesutului pot include amorteala, umflare, sau o senzatie de furnicaturi.

Posibile efecte secundare dupa operatia de implant dentar

Efectele secundare in urma unei operatii de implant dentar sunt in general usoare, si se rezolva de obicei in decurs de cateva zile, pana la cateva saptamani. Unele reactii adverse posibile includ:

Durere: Imediat dupa procedura de implant dentar, multi pacienti vor experimenta un anumit nivel de durere. Durerea ar trebui sa se reduca in cateva zile de la interventia chirurgicala si multi stomatologi vor prescrie medicamente impotriva durerii, care ajuta la atenuarea disconfortului.
Umflare: Gingiile si obrajii pot fi umflate dupa operatia de implant dentar. Umflarea ar trebui sa se diminueze in termen de doua-trei zile dupa interventia chirurgicala.
Vanatai: Pentru ca operatia de implant dentar este o procedura invaziva, pot aparea vanatai usoare. Vanataile ar trebui sa dispara dupa o saptamana de tratament.

Reducerea potentialelor riscuri

Atunci cand urmeaza sa se efectueze o procedura de implant dentar, este important sa se ia toate masurile necesare pentru a ajuta la reducerea complicatiilor. Iata cateva sfaturi pentru a ajuta pacientii sa reduca potentialele riscuri.

Renuntati la fumat: Fumatul poate provoca complicatii dupa operatie si inhiba capacitatea organismului de a se vindeca. Desi este de preferat sa renuntati complet la fumat, este adesea recomandat sa faceti o pauza cel putin patru saptamani inainte si dupa interventia chirurgicala.

Renuntati la alcool: la fel ca fumatul, consumul de alcool poate afecta vindecarea. Evitati consumul de alcool in timpul procesului de recuperare.

Practicati o buna igiena orala: Infectia este unul dintre riscurile majore in operatia de implant dentar. Practicand o igiena orala adecvata poate ajuta la mentinerea unui risc scazut de infectie.

Urmati toate instructiunile post-operatorii: Un alt mod care ajuta la reducerea numarului de complicatii dupa operatia de implant dentar, este ca pacientul sa urmeze toate instructiunile post-operatorii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala
SmilePro
Tel: 0770773773
Bucuresti, Strada Roșia Montană 6

Citeste si despre:

Rejuvenarea pielii cu laser CO2 Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Abordarea acneei in sarcina Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Miocardita, inflamatia muschiului inimii Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer
Cere sfatul medicului ×