Lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a face un RMN cerebral

Publicat: 21 Februarie 2019 | Actualizat: 21 Februarie 2019
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Imagistica prin rezonanta magnetica cerebrala reprezinta o investigatie nedureroasa si neinvaziva, care produce imagini detaliate ale creierului si trunchiului cerebral. Un dispozitiv special creeaza imagini detaliate ale acestor structuri, utilizand campuri magnetice si unde radio.

Scanarea RMN sau IRM este diferita de scanarea CT sau de radiografie deoarece nu utilizeaza radiatii pentru a produce imagini.

Imagistica prin rezonanta magnetica combina datele preluate pentru a crea imagini tridimensionale ale structurilor interne, fiind astfel mai eficienta decat alte investigatii.

De asemenea, RMN-ul cerebral este foarte util in detectarea anomaliilor din structurile mici ale creierului, precum glanda pituitara (hipofiza) si trunchiul cerebral.

Uneori, pentru a vizualiza mai bine anumite structuri sau anomalii cerebrale, poate fi necesara administrarea unei substante de contrast. Cel mai frecvent, aceasta substanta este administrata printr-o injectie intravenoasa.

Cand se recomanda?

RMN-ul cerebral este o investigatie utila pentru detectarea unui numar mare de afectiuni cerebrale, printre care si urmatoarele:

- Anevrisme in vasele de sange ale creierului;
- Scleroza multipla;
- Leziuni ale maduvei spinarii;
- Hidrocefalie (acumulare de lichid cefalorahidian la nivel cerebral);
- Accident vascular cerebral;
- Infectii;
- Tumori;
- Chisturi;
- Edem cerebral;
- Tulburari hormonale, precum acromegalia si sindromul Cushing;
- Hemoragii;
- Inflamatii;
- Malformatii;
- Complicatii ale leziunilor anterioare la cap.

Imagistica prin rezonanta magnetica efectuata la nivelul capului poate ajuta medicul sa observe daca exista prejudicii in urma unui accident vascular cerebral sau a unui traumatism cranio-cerebral.

De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unui RMN cerebral daca pacientul acuza ameteala, slabiciune, convulsii, tulburari cognitive sau de comportament, vedere incetosata si dureri de cap cronice. Aceste simptome pot fi cauzate de probleme la nivelul creierului, iar scanarea RMN poate fi cea mai buna solutie pentru detectarea lor.

RMN-ul functional (fRMN) cerebral este o metoda utila pentru evaluarea persoanelor care trebuie supuse unor interventii chirurgicale cerebrale. Astfel, fRMN poate identifica zonele creierului responsabile de vorbire si de limbaj, precum si de miscarea corpului.

Imagistica de acest tip realizeaza acest lucru prin masurarea schimbarilor metabolice care au loc in creier atunci cand persoana evaluata efectueaza anumite sarcini, precum raspunderea la anumite intrebari sau atingerea policelui cu celelalte degete.

In plus, exista o investigatie speciala, numita angiografie RMN, aceasta avand rolul de a examina in detaliu vasele de sange de la nivelul creierului.

Pregatire

Personalul medical care va efectua procedura trebuie sa stie daca pacientul are orice fel de metal in corp, inclusiv:

• Implanturi ale urechii interne;
• Articulatii artificiale;
• Un defibrilator sau stimulator cardiac;
• Anumite tipuri de valve cardiace;
• Stenturi vasculare;
• Clipsuri pentru anevrismele cerebrale.

Toate obiectele metalice pot afecta siguranta in timpul imagisticii cu rezonanta magnetica. Astfel, toate obiectele si accesoriile de metal trebuie eliminate inainte de investigatie.

Metalul interfereaza cu capacitatea aparatului de a produce imagini clare. In cazul implanturilor si stimulatoarelor cardiace, campul magnetic puternic poate duce la incetarea functionarii lor.

Inca nu se cunoaste modul in care campul magnetic produs in aceasta investigatie afecteaza copiii nenascuti. Din acest motiv, personalul medical trebuie informat daca femeile ce efectueaza investigatia sunt insarcinate.

In plus, persoanele claustrofobe pot necesita administrarea de sedative in timpul examinarii. Totusi, exista si aparate RMN deschise, mai largi, special concepute pentru persoanele cu claustrofobie.

Procedura

In timpul examinarii este important ca pacientul sa ramana nemiscat pentru a se obtine imagini clare. Copiii care au dificultati de sedere pot necesita sedare, administrata oral sau prin injectie intravenoasa.

Trebuie stiut ca in timpul examinarii, persoana in cauza trebuie sa stea asezata pe o masa speciala care aluneca intr-un magnet de dimensiuni mari in forma de tub. In unele cazuri, este posibil ca in jurul capului sa fie asezat un dispozitiv special care sa ajute la obtinerea imaginilor.

Dureaza cateva minute ca o imagine sa fie captata, in mod normal, intreaga examinare durand aproximativ 30-60 de minute. In timpul examinarii se poate comunica cu personalul medical prin intermediul unui microfon sau pot exista butoane care trebuie apasate daca apar senzatii neplacute.

Pentru observarea mai usoara a anumitor zone din creier, in special a vaselor de sange, poate fi necesara injectarea unei substante de contrast, de obicei gadolinium.

De asemenea, dispozitivul RMN va face zgomote puternice in timpul procedurii, din acest motiv fiind necesara purtarea de dopuri de urechi sau de casti in care se va auzi muzica.

In general, nu exista riscuri asociate cu efectuarea unui RMN cerebral. Exista sanse foarte mici de a avea o reactie alergica la substanta de contrast administrata.

Personalul medical trebuie informat daca apare orice fel de reactie neplacuta. De asemenea, inainte de administrarea substantei de contrast poate fi necesara dozarea ureei si a creatininei.

Dupa investigatie, unitatea medicala in care a fost efectuata investigatia poate fi parasita, iar activitatile normale pot fi reluate. Totusi, daca examinarea a necesitat sedare, poate fi necesara recuperarea intr-un salon, de obicei, maximum doua ore.

Un radiolog va analiza imaginile captate si va oferi un rezultat. In cele mai multe cazuri, dureaza cateva zile pana la interpretarea rezultatului, dar acest lucru poate fi facut si mai rapid daca este vorba despre o urgenta.

Daca rezultatul sugereaza afectiuni cerebrale, medicul poate solicita investigatii suplimentare sau poate pune un diagnostic, ulterior oferind un tratament.

Concluzii

Scanarile RMN cerebrale reprezinta instrumente importante pentru diagnosticarea si monitorizarea pacientilor. Ele pot decela modificari importante ale tesutului, care sunt vitale pentru evaluarea multor conditii, in special a celor care afecteaza creierul.

Primirea unui diagnostic precoce poate contribui la imbunatatirea perspectivei unei persoane.

Spre deosebire de radiografii si tomografii computerizate, imagistica prin rezonanta magnetica nu implica utilizarea radiatiilor. In afara de declansarea unor reactii alergice sau de claustrofobie, aceasta investigatie nu prezinta niciun risc.

Trebuie stiut ca majoritatea substantelor de contrast sunt concepute astfel incat sa nu mai produca alergii, iar dispozitivele RMN sunt construite cu spatii din ce in ce mai largi, tocmai pentru a evita claustrofobia.

Scanerele RMN sunt imbunatatite frecvent, obiectivul constand in reducerea timpilor de scanare si sporirea acuratetei imaginilor produse.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...
Biomed Scan
Tel: 0219967
Bucuresti, Bd. Nicolae Grigorescu Nr.41, Incinta Policlinicii Titan, Demisol;...

Medici

Medic Primar – Medicina Generala Flavia Eniu
Medicina generala - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Medic primar radiologie- imagistica medicala, Doctor in Stiinte Medicale Dr. Mihaela Sebeni
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati

Vitoral B12 spray oral - Puful tau de vitalitate! Facil de administrat, cu gust placut de cirese!Vitoral B12 spray oral - Puful tau de vitalitate! Facil de administrat, cu gust placut de cirese!

Citeste si despre:

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Ce este si cum se manifesta sindromul Ehlers-Danlos

STUDIU: Unul din cinci bolnavi care sufera de cancer nu este angajat din cauza bolii

Cele 6 semne ale abuzului emotional

Enzimele sistemice care lupta natural cu durerea, inflamatiile si trombii

Ai infectii urinare recurente? Afla care sunt solutiile naturale pentru tratament si preventie

Hoya Vision Care: un focus continuu in suportul acordat profesionistilor in ingrijirea vederii

Ce este si cum se trateaza hipercapnia?

Tratamentul modern al obezitatii. Cum scapam definitiv de kilogramele in plus

Spermograma: utilizari, procedura si rezultate