Ce alternative ale mamografiei sunt disponibile si cum functioneaza?

Publicat: 30 Octombrie 2018 | Actualizat: 30 Octombrie 2018
Consultant: Dr. Cora Balaban-Popa
Medic neonatolog
Clinica: Spitalul Maria Sklodowska Curie

Generalitati


Mamografia foloseste radiatii pentru a produce imagini detaliate ale sanilor. Este folosita ca procedura de screening de rutina, ajutand la diagnosticarea cancerului de san intr-un stadiu incipient.

Mamografiile reprezinta un instrument comun de detectare precoce a cancerului de san, dar nu este singurul instrument de screening.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Mamografia clasica si mamografia digitala

Mamografiile clasice si cele digitale sunt considerate a fi tipul "standard" de mamografii si sunt efectuate in acelasi mod.

Inainte de a face o mamografie clasica, trebuie sa va dezbracati de la talie in sus si sa va puneti un halat de spital care se deschide in fata.

Apoi, va veti plasa un san pe o placa din material de plastic in timp ce o alta placa de sus va va presa sanul pentru scurt timp.

Vi se va cere sa va tineti respiratia pentru cateva secunde in timp ce aparatul radiologic produce imagini clare si precise. Pentru a vizualiza structura interna a sanului se fac doua expuneri pentru fiecare san. Imaginile realizate sunt expuse pe un film radiologic simplu.

Mamografia digitala are mai multe avantaje fata de film deoarece se face pe suport electronic, fisierele digitale fiind mai accesibile medicilor. De asemenea, imaginile pot fi marite pentru o vizualizare mai clara, iar zonele suspecte pot fi observate cu o mai mare precizie.

In plus, mamografia digitala utilizeaza doze mai mici de radiatii, fiind mai avantajoasa decat mamografia clasica.

S-a demonstrat faptul ca mamografiile reduc decesele cauzate de cancer de san la femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 74 de ani. Acestea pot fi uneori inconfortabile, dar, in general, nu provoaca dureri severe sau efecte secundare.

Cu toate acestea, exista unele preocupari privind eficienta mamografiilor deoarece acestea rateaza 1 din 5 cancere de san, avand rezultate fals negative.

Prezenta unui tesut mamar dens duce la cresterea riscului unui rezultat fals, dar avand mamografii anterioare pentru comparatie, se poate reduce pana la jumatate riscul unui rezultat fals.

Exista un risc de a dezvolta cancer daca testarea se repeta in mod frecvent. Mai mult, femeile insarcinate trebuie sa evite radiatiile.

Mamografia 3D - tomosinteza mamara

Mamografia 3D este cel mai nou tip de mamografie digitala, fiind efectuata in acelasi mod ca si celelalte tipuri de mamografii.

In timpul procedurii, imaginile sunt facute din mai multe unghiuri, apoi combinate pentru a se realiza o reconstructie tridimensionala a sanului. Pentru radiologi este mai usor sa vada tesuturile moi ale sanilor cu acest tip de mamografie.

Mamografia 3D necesita aproximativ aceeasi cantitate de radiatie ca mamografia digitala. Cu toate acestea, tomosinteza mamara duce la scurtarea duratei procedurii si este mai putin dureroasa.

Mai mult, mamografia 3D ajuta in depistarea cancerului mamar de mici dimensiuni ce poate fi omis la mamografia digitala conventionala, avand o acuratete mai mare in identificarea leziunilor.

Ecografia mamara

Ecografia mamara foloseste ultrasunetele, adica unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini ale sanului.

Inainte de procedura, medicul va aplica un gel pe piele, iar apoi va plimba un traductor pe piept in timp ce imaginile vor aparea pe ecran. Aceasta este o procedura fara dureri care, de obicei, nu provoaca efecte secundare.

Ecografia mamara poate fi facuta dupa o mamografie anormala sau in cazul femeilor cu sanii densi. De obicei, nu este folosita intr-un screening de rutina al cancerului de san pentru femeile care prezinta un risc mediu de cancer.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Procedura de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) nu foloseste radiatii, ci unde magnetice pentru a crea imagini transversale ale sanului. Este nedureroasa si nu implica efecte secundare.

In general, nu este recomandat ca instrument de screening pentru femeile cu risc mediu de cancer mamar. Nu este la fel de eficient ca mamografia in gasirea de tumori si poate avea rezultate fals pozitive.

Imagistica moleculara a sanului

Imagistica moleculara a sanului este un test aparut recent care implica un marker radioactiv si un scaner special pentru medicina nucleara care capteaza imagini ale sanilor.

O examinare de rutina a cancerului de san nu include acest test, fiind folosit in cazul femeilor care au sanii densi sau atunci cand o mamografie indica anomalii.

Cum sa decideti care este metoda potrivita pentru dumneavoastra?

Desi exista reguli generale de screening, exista multi factori care pot influenta modalitatea in care trebuie sa fiti supus unui screening pentru cancerul de san. Medicul va poate ajuta in a lua decizia cea mai eficienta pentru dumneavoastra.

Factorii de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti metode de screening pentru cancerul de san, sunt:

• recomandarea medicului;
• experientele si rezultatele testelor anterioare;
• beneficiile si riscurile fiecarui tip de screening;
afectiunile medicale existente, sarcina si sanatatea generala;
• istoricul familial al cancerului de san;
• preferintele personale.

Alternativele mamografiei in cazul sanilor densi

Femeile care au sanii densi sunt sfatuite sa aiba mamografii anuale clasice sau digitale.

Este mai greu de detectat cancerul in tesutul dens al sanilor, in special daca nu exista mamografii anterioare pentru comparatie.

Cu toate acestea, este posibil sa nu fie necesare teste suplimentare. Consultati-va cu medicul dumneavoastra daca ecografia mamara sau RMN-ul sunt o idee mai buna. Acest lucru poate fi deosebit de important daca aveti un risc mai mare decat cel mediu de a dezvolta cancer de san.

Alternativele mamografiei in cazul implanturilor

Femeile care au implanturi, au nevoie de screening regulat pentru cancerul de san. Sunt recomandate mamografiile clasice sau digitale.

Inainte de procedura, trebuie sa va consultati cu tehnicianul care se ocupa de mamografie cu privire la existenta implanturilor. Poate fi necesar sa faca imagini suplimentare deoarece implanturile pot ascunde anumite tesuturi mamare.

In cazuri foarte rare, implanturile se pot rupe in timpul unei mamografii. Discutati cu medicul dumneavoastra daca recomanda ultrasunetele sau RMN-ul in aceste situatii.

Concluzie

Nu exista o metoda generala care sa se potriveasca tuturor cazurilor in depistarea cancerului de san. Alegerea tipului de test depinde mult de factorii individuali de risc si de nivelul de confort personal.

Este important sa retineti ca riscul de aparitie a cancerului de san poate fi mai mare sau mai mic, in functie de factorii individuali de risc.

Medicul va fi cea mai buna resursa pentru a determina nivelul personal de risc si pentru a va recomanda cea mai eficienta metoda de screening pentru dumneavoastra.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar radiologie- imagistica medicala, Doctor in Stiinte Medicale Dr. Mihaela Sebeni
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic primar radiologie- imagistica medicala Dr. Cristian Nicolae
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Metode de rejuvenare si revitalizare – peelingul chimic profund cu PRX T33

Durerea in calcai si pintenii calcaneeni

ANPC: Jumatate din mastile de pe piata nu ne protejeaza de COVID-19

Cand este recomandata sigilarea dintilor copilului

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

30% dintre decesele cu COVID-19 din ultima saptamana au fost raportate in Bucuresti si in 4 judete

Terapia cu anticorpi Regeneron pentru COVID-19 a fost autorizata in regim de urgenta in SUA

Pasi de urmat cand crezi ca ai fost infectat cu coronavirus

Campania anuala de vaccinare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii, continua