Hernia inghinala - un fenomen tot mai des intalnit

Publicat: 26 Mai 2016 | Actualizat: 26 Mai 2016
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Hernia inghinala reprezinta o conditie patologica care este exprimata prin protruzia unui continut al canalului inghinal in cavitatea abdominala.

Este o conditie mai des intalnita la barbati decat la femei si se datoreaza in principal a doi factori.

Primul fiind cel congenital si este exprimat ca un deficit de perete congenital, care se manifesta in viata adulta. Iar cel de-al doilea este un deficit care apare ca urmare a unei suprasolicitari de efort fizic manifestata la viata adulta, adica dupa varsta de 40-45 ani.

Hernia inghinala este operabila, insa simptomatologia este destul de severa, iar riscul de complicatii dar si deteriorarea accentuata a starii de sanatate si a starii de homeopatie nu permite mentinerea pe un termen indelungat (fara o interventie chirurgicala) a acestei conditii patologice.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Descriere

Hernia inghinala este un tip aparte de herniere, deoarece reprezinta patrunderea continutului cavitatii abdominale printr-un punct slab al peretelui abdominal. Hernia inghinala are doua subimpartiri care se realizeaza in functie de etiologia acestuia.

Adica hernia inghinala directa care se produce pe parcursul vietii. O activitate fizica intensa, in special efortul de ridicare sau alte tipuri de efort fizic pe care le pot depune cei din activitatea de constructii, sau manipulatorii marfa.

Prin acest tip de efort fibrele musculare de la nivelul peretelui si santului inghinal vor fi fortate sa isi manifeste o elasticitate, care in timp va fi slabita. Un efort fizic de intensitate mare prelungita sau un efort fizic singular dar de o intesitate prea mare poate duce la aceasta herniere.

Este cazul persoanelor care practica culturismul si care incearca sa ridice intr-o singura repriza o greutate prea mare, sau cazul persoanelor neantrenate care doresc sa depuna un efort singular, moment in care acest perete anatomic cedeaza iar din acel punct incolo hernierea va continua sa devina tot mai pronuntata si accentuata.

Hernia inghinala indirecta se refera la conditia etiologica congenitala. Asadar in viata intrauterina acest canal este initial deschis, iar in perioada de ultim trimestru de viata intrauterina fiziologic ar trebui sa se produca inchiderea acestuia, care evident nu mai are loc.

In aceasta conditie nu este o masura anume care poate fi adoptata pentru a preveni aceasta conditie. Insa aceasta nu inseamna ca imediat ce este depistata (deoarece in cazul hernierii congenitale se poate decela aceasta hernie imediat dupa nastere in primele lunii de viata). Astfel ca interventia chirurgicala va fi necesara in primele luni de viata.

Simptome si semne

Protruzia acestui continut in cavitatea abdominala este usor decelabila la palpare, dar si cu ochiul liber. Pacientul va resimti o senzatie initiala de discomfort urmata ulterior de o senzatie de durere.

Hernierea poate fi accentuata initial la efortul de ridicare a unor mase mari. Ulterior va aparea la eforturi tot mai mici, precum efortul de: tuse si de stranut. Iar in final aceasta herniere va fi atat de accentuata incat senzatia de durere apare la simpla pozitie de ortostatism. Durerea dispare cel mai adesea la oprirea oricarui efort sau la pozitia de relaxare in pat.

Daca durerea este prea accentuata aceasta poate deja sa releve o strangulare a intestinului. Strangularea intestinului este deja o complicatie majora si o situatie de urgenta medicala. Aceasta inseamna ca tranzitul intestinal poate fi blocat.

In cazul in care hernia se complica pot sa apara si simptome colaterale. Adica o senzatie de greata sau voma, consitpatie functionala datorata captarii si strangularii portiunii din intestin.

Totodata in cazul unui intestin capturat sau strangulat, pot sa apara fenomene de infectie. Nemaiputand fi efectuata o excretie adecvata, este posibil ca acei fecaloizi sa capteze culturi bacteriene care vor provoca infectii si in cazuri izolate si septicemie.

Asadar nu este permisa stationarea prea indelungata cu o astfel de patologie. In cazul nou-nascutilor cu o herniere indirecta, se vor semnala in primul rand protruzia la nivelul canalului inghinal care este usor decelabila (observabila) si care are tendinta de a putea fi palpata, impinsa si refulata.

Aceasta herniere este cel mai adesea tumefiata si dureroasa. Nou-nascutul va prezenta greata si voma (fenomene digestive) dar si refuzul de a mai manca, inapetenta datorata durerilor abdominale si din regiunea inghinala.

Hernierea inghinala indirecta la copil este o complicatie si mai grava in primul rand datorita afectiunii in sine, dar si a faptului ca apare senzatia de inapetenta.

Complicatii

Complicatiile sunt date de strangularea intestinului, dar pe baza ce durata de timp de la debutul hernierii si pana ce se trateaza, aceasta poate sa aiba o progresie plina de complicatii daunatoare pentru starea de sanatate a pacientului si care pot sa puna chiar in pericol viata acestuia.

Astfel ca, daca initial vor hernia organe abdominale precum intestinul (in principal colon) ulterior acestea pot fi urmate de catre segmente hepatcce, sau alte portiuni ale intestinului gros si cel subtire.

Tratament

In principal, tratamentul sau terapia herniei inghinale va impune interventia chirurgicala. Prin aceasta interventie in primul rand va fi readus in pozitie anatomica continutul herniat. In plan secund se va realiza o suturare sau intarire prin plasa chirurgicala a peretelui abdomino-pelvin pe unde a avul loc hernierea.

Posibilitatea de re-herniere este mai mare la barbati decat la femei, insa cazurile in care este necesara reinterventia sunt izolate. In special daca se respecta recomandarile de limitare a efortului si de evitare completa a unor eforturi accentuate.

De ce in perioada recenta apar tot mai dese astfel de cazuri?

Principalele tipuri de herniere care se regasesc tot mai des sunt cele de hernie directa si nu neaparat cele de hernie indirecta (congenitala). Dupa cum am precizat pentru hernia indirecta nu exista masuri ce pot fi efectuate deoarece nu se cunoaste inca foarte clar mecanismul prin care se produce in viata intrauterina absenta inchiderii peretelui inghinal.

Astfel ca aceasta hernie indirecta este mai greu observabila chiar si prin metodele de ecografie 3D si 4D. In primul rand deoarece pana la o anumita saptamana de gestatie este fireasca aceasta existenta a deschiderii de canal inghinal.

Insa ce se poate face, este ca imediat dupa nastere sa existe o atentie sporita asupra nou-nascutului. Aceasta nu inseamna ca hernia indirecta se va manifesta sau dezvolta in primele luni dupa viata ci doar ca ea poate sa fie existenta dinainte de nastere si accentuata in primele zile dupa parturitie.

Insa incidenta crescuta si in crestere se refera la hernia directa, adica cea cauzata de factorii externi. Factorii externi care sporesc numarul de cazuri de hernie inghinala directa, sunt in principal de 3, 4 tipuri.

Efortul fizic accentuat episodic / singular. In acest caz multe persoane nu vor sesiza importanta faptului a ne cunoaste limitele. Adica foarte multe persoane au tendinta sa creada ca pot ridica intr-o singura incercare fara antrenament prealabil greutati mult prea mari. Este mai bine inainte de ridicarea unei greutati mari sa se faca un antrenament in prealabil si sa se incerce a incepe cu eforturi gradate.

Tot la fel este si cazul culturistilor de performanta care in competitii sportive sau doar in sesiuni de antrenament vor efectua eforturi fizice singulare prea mari. La fel este si cazul ca in prezent tot mai multi tineri (in principal baieti, iar incidenta de hernie inghinala este mult mai crescuta la barbati decat la femei la un raport de aproape 2:1 – 3:1) vor avea tendinta sa isi doreasca un corp tot mai bine tonifiat.

Fapt pentru care in exercitiile fizice de la sala se va forta de prea multe ori. Fapt pentru care nu trebuie sa existe fortari sau suprasolicitari fizice indiferent de tipul de exercitiu efectuat sau in cadrul carui program de antrenamente;

Efortul fizic pe o perioada prelungita. Sunt multe persoane care au in cadrul activitatii fizice, o solicitare fizica prelungita si solicitanta. Nu trebuie sa ne gandim la o activitate care implica 40, 50 kg ci este suficient o ridicare constanta de 10-15 reprize a cate 10-20 kg pentru a slabi in parcursul a 4, 5 ani peretele inghinal.

Iar asta datorita faptului ca in Romania a inceput industria sa angajeze tot mai mult personal pentru munca necalificata, adica pentru munca de manipulant marfa, industria de constructii case, blocuri sau insitutii, ori industria grea. Toate aceste activitati reprezinta o solicitare accentuata prin efort fizic.

Totodata trebuie sa avem in vedere si activitatiile care impun pozitii de ortostatism sau pozitii vicioase prelungite. In acest caz putem regasi si soferii de meserie, prin mentinerea prelungita a unei pozitii constante este posibil in a slabi peretii musculari ai cavitatii abdomino-pelvine.

Efortul fizic in actiuni fiziologice (tuse tabagica, stranut, efortul de defecatie). Exista cateva eforturi fizice de intesitate mica, dar care pot produce o slabire gradata a peretelui abdomino-pelvin din canalul inghinal. Deoarece tot mai multe persoane sunt fumatoare, dupa o perioada va aparea tusea tabagica. Tusea tabagica asigura o contractie constanta a musculaturii cavitatii abdominale care va forta permanent canalul inghinal.

Tot in cadrul acestor fortari ale peretelui inghinal activate de reflexe fiziologice se poate regasi si efortul de stranut, sau efortul de defecatie. Persoanele care sufera de o constipatie cronica, sau au frecvente episoade de constipatie vor produce periodic efortul de defecatie.

Sigur ca aceasta nu inseamna ca toate persoanele cu efort de stranut, sau toate persoanele fumatoare ori constipate vor manifesta o hernie inghinala, insa se poate afirma ca aceste persoane sunt mai predispuse la a manifesta acest defect.

Obezitatea (grad II, III). Obezitatea de grade avansate, grad II sau grad III vor forta prin suprasolicitarea elasticitatii a peretelui abdominal si a peretelui din canalul inghinal. Fapt pentru care obezitatea este considerat unul din principalele cauze pentru o hernie inghinala in timpul vietii.

Obezitatea sau numarul de persoane cu obezitate din Romania este intr-o continua crestere. Desi nu a atins inca acele cote din SUA unde aproximativ 33% sufera de obezitate din care aproximatv 25% au o obezitate de grad II, III sau morbida, insa procentul ce depaseste 10% in Romania de obezitate grad II si III si care este in continua crestere este un semnal de alarma.

Aceasta obezitate este desigur un factor de risc pentru o multitudine de patologii, dar printre care se numara si acest risc crescut de hernie inghinala. Scaderea ponderala accentuata si rapida.

Intr-o perioada in care creste numarul de persoane care acceseaza fel si fel de retete de diete sau de medicamente adjuvante ori chiar singure isi stabilesc diete din cele mai drastice, creste automat si riscul de hernie inghinala.

Daca se realizeaza o scadere ponderala exista si riscul de ptoza renala si de alte patologii, dar printre care si un risc crescut de hernie inghinala prin scaderea rezistentei peretelui inghinal.

In perioada de obezitate se vor intinde si forta elasticitatea si fibrele de elastina ale abdomenului, iar in momentul unei slabiri drastice si rapide tendinta ar fi de revenire la forma initiala a tesutului din cavitatea abdominala. Insa este foarte dificil ca elasticitatea sa fie redobandita in totalitate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880
Email
Clinici
recomandate

Energie in fiecare zitEnergie in fiecare zit

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele?

Cum putem sa facem fata singuratatii in pandemie?

Un nou simptom asociat infectarii cu noul coronavirus, senzatia de nas uscat

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Cum ne afecteaza curele de slabire

Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19

AstraZeneca testeaza inca o data vaccinul sau anti-COVID, din cauza unei „erori nefericite”