Biopsia hepatica ghidata ecografic in afectiunile hepatice

Actualizat: 05 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Biopsia hepatica este folosita pentru depistarea afectiunilor hepatice. Este o metoda invaziva iar riscul de deces este cuprins intre 0,01% si 0,17%. Din aceste motive biopsia hepatica trebuie realizata doar acelor pacienti care au un beneficiu in urma efectuarii acestei investigatii. In ultimii 20 de ani se observa o crestere semnificativa a numarului de pacienti cu diabet zaharat tip 2 si obezitate. Aceasta crestere alarmanta a cazurilor este datorata cel mai probabil dezvoltarii socio-economice si stilului de viata. Steatohepatita nonalcoolica, manifestarea hepatica a sindromului metabolic, este in prezent principala cauza de afectiuni hepatice cronice si este o indicatie pentru transplantul hepatic.

Recent a fost realizat un studiu retrospectiv in Marea Britanie pentru a investiga indicatiile, rezultatele si complicatiile biopsiei hepatice. De asemenea au fost investigate schimbarile aparute in privinta metodei de realizare a biopsiei hepatice si in ceea ce priveste utilitatea acestei proceduri. In acest scop au fost analizate toate biopsiile realizate intre anii 1986 si 2006, respectiv datele clinice de la 88 de pacienti care in aceasta perioada au efectuat 95 de biopsii hepatice.
In perioada 1986-1996, 95% dintre toate biopsiile efectuate au fost realizate fara ghidaj ecografic, doar 5% fiind realizat sub ghidarea ecografica. 33% dintre biopsii au fost realizate la pacienti cu ciroza biliara primitiva. Intre 1996 si 2006, 18% dintre biopsii au fost realizate fara ghidare ecografica, 78% fiind ghidate ecografic si 4% prin alte metode. Majoritatea biopsiilor hepatice (peste 40%) au fost realizate la pacienti cu teste hepatice anormale si infectie cu virus hepatic C. Scaderea numarului de biopsii hepatice pentru ciroza biliara primitiva se datoreaza dezvoltarii unor markeri sanguini siguri pentru confirmarea diagnosticului si evaluarea prognosticului si evolutiei. Cercetatorii au descoperit si o crestere a cazurilor de pacienti diagnosticati cu steatohepatita non-alcoolica (17% comparativ cu 26%).
Concluzia acestui studiu a fost ca biopsia a fost folositoare la confirmarea diagnosticului la peste 90% dintre pacientii cu teste hepatice anormale dar cu rezultate nespecifice la alte teste screening pentru afectiuni hepatice. Biopsia s-a dovedit utila si in stadializarea afectiunilor hepatice permitand clinicianului sa depisteze evolutia afectiunii spre ciroza si sa includa pacientii in protocoale de tratament sau supraveghere.

Cea mai frecventa complicatie a fost durerea dupa efectuarea biopsiei (la 5,2% dintre pacienti). Nu s-au inregistrat decese datorate biopsiei dar complicatiile si esecurile datorate tehnicii de efectuare a biopsiei au fost mai mari in cazul biopsiei fara ghidare ecografica. Cele mai frecvente complicatii ale biopsiei au fost pneumotoraxul si singerarea de la nivelul capsulei hepatice.
Studiul confirma siguranta si necesitatea efectuarii biopsiei hepatice chiar si in spitalele mici, biopsia ghidata ecografic fiind in prezent metoda de electie pentru cei cu boli hepatice.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre biopsia hepatica Cancerul adrenal poate fi tratat daca este diagnosticat la timp Cancerul veziculei biliare Cancerul mamar Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Cancerul ovarian Ciroza biliara primara (idiopatica) Hamartomul - simptome, diagnostic, tratament Simptomele precoce ale cancerului ovarian
Cere sfatul medicului ×